- آسمونی
- مجله اینترنتی
- وبگردی
- 5 نشانه ابتلا ام اس در سالمندان را بشناسید!
5 نشانه ابتلا ام اس در سالمندان را بشناسید!
ام اس یک بیماری خودایمنی است که در اثر آن سرعت انتقال پیام توسط رشتههای عصبی کمتر میشود. در پی این بیماری اندامها و بخشهای مختلف بدن عملکرد ضعیفتر و کمتری خواهند داشت. دلیل اصل این بیماری و پروسه شروع این بیماری هنوز مشخص نیست؛ بهاینترتیب امکان درمان قطعی آن هم وجود ندارد. ام اس در 60 سالگی بیشتر رایج است و بیشتر مبتلایان به این بیماری از افراد مسن هستند. برای کنترل علائم این بیماری میتوان از راهکارهایی مانند فیزیوتراپی، ورزش، رعایت رژیم غذایی و تغییر لایفاستایل بهره برد.
بیماری ام اس در سالمندان
بیماری Multiple Sclerosis یا MS یک بیماری التهابی است که سیستم عصبی و مغز را هدف قرار میدهد. این بیماری از بیماریهای خودایمنی است که سیستم ایمنی و پوشش پروتئینی روی رشتههای عصبی را هدف قرار میدهد. این روند باعث میشود که سرعت انتقال پیام در رشتههای عصبی کاهش پیدا کند. ام اس در سالمندان بیش از 50 سال بیشتر بروز میکند. هرچند تا 5 درصد از مبتلایان به این بیماری تا آخر عمر هیچ نشانه و علائمی از ام اس نشان نمیدهند. MS در سالمندان بیشتر رایج است و بیشتر مبتلایان به این بیماری از سالمندان هستند. کنترل ام اس در 60 سالگی نه تنها ساده نیست که میتواند تمام زندگی روتین فرد را تحت شعاع قرار دهد.
دلایل بیماری ام اس در سالمندان
ام اس از بیماریهای مزمن است که سیستم عصبی مانند مغز، ستون فقرات، اعصاب بینایی و غیره را تحت تاثیر قرار میدهد. سالمندانی که پیش از این، مشکلات تعادل، بینایی یا قدرت بدنی داشتهاند؛ با بروز ام اس مشکلات و بیماریهای آنها شدت پیدا میکنند. رایجترین دلایل بروز بیماری ام اس شامل روند پیری بدن و همچنین ضعیف شدن سیستم ایمنی است. معمولا علائم ام اس در 20 تا 30 سالگی تشخیص داده میشود؛ اما این بیماری میتواند در هر سنی بروز کند. معمولا خانمها 2 تا 3 برابر آقایان در معرض بروز این بیماری هستند؛ اما عامل اصل بروز ام اس در سالمندان هنوز مشخص نیست. معمولا عوامل ژنتیکی یا محیطی در بروز علائم ام اس در سالمندان موثر است.
علائم ام اس در سالمندان
بیماری ام اس در 60 سالگی میتواند از دستگاه گوارش تا دستگاه تنفس و تمام دستگاهها و اندامهای بدن را تحت شعاع قرار دهد. تمام ماهیچهها و عضلات نیز در این بیماری درگیر میشوند. بهعبارتی رشتههای عصبی در تمام بدن گسترده شده و کار انتقال پیام به تمام بخشهای بدن را برعهده دارند. درنتیجه بروز بیماری ام اس میتواند تمام بدن را تحت شعاع قرار دهد. برخی از رایجترین علائم ام اس در 60 سالگی و ام اس در سالمندان عبارتاند از:
- اختلالات شناختی، فراموش و نداشتن تمرکز
- خستگی و ضعف عمومی
- مشکلات بینایی مانند دوبینی یا تاری دید یا درد چشم
- خواب رفتن و سوزنسوزن شدن اعضا مختلف بدن مانند صورت و پاها و دستها
- اختلالات مثانه و روده و مشکل در دفع ادرار و مدفوع
- سرگیجه و احساس عدم تعادل
- ضعف و ناتوانی و عضلات
- اختلالات عاطفی و بروز عوارضی مانند افسردگی و عصبی شدن
- مشکلات در بلع غذا و آسیب عصبهای دهان و حلق
سایت www.mayoclinic.org علائم ام اس را به صورت زیر شرح داده است:
علائم
بی حسی یا ضعف در یک یا چند اندام که به طور معمول در یک سمت بدن شما در یک زمان رخ می دهد.
سوزن سوزن شدن.
احساس شوک الکتریکی که با حرکات خاص گردن، به ویژه خم شدن گردن به جلو (نشانه Lhermitte) رخ می دهد.
عدم هماهنگی
راه رفتن ناپایدار یا ناتوانی در راه رفتن.
توجه داشته باشید که کنترل علائم بیماری در سالمندان بسیار پر اهمیت می باشد و باید به صورت مرتب چک شود. اگر در کرج سکونت دارید و مراقبت و نگهداری از سالمند برای شما دشوار است می توانید از پرستار سالمند کرج کمک بگیرید تا با اعزام پرستار متخصص، کاملا از سالمند یا افراد سالخورده در منزل شما در کرج و اطراف تهران نگهداری کنند.
درمان بیماری MS در سالمندان
متاسفانه هنوز هیچ درمان قطعی برای ام اس در 60 سالگی وجود ندارد. درصورت بروز ام اس در 60 سالگی شما راهکار مشخصی برای درمان این بیماری ندارید؛ اما همواره به کمک برخی روشها میتوان بروز این بیماری را کنترل کرد. روشهایی مانند توانبخشی، تجویز دارو یا اصلاح تغذیه برای درمان بیماری ام اس مفید است. برای مثال آرتروز و پروتز، کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی از روشهای موثر برای درمان و توانبخشی ام اس در سالمندان است که برای رفع مشکلات در بلع، مشکلات حرکتی و غیره کمک میکند. همچنین میتوان از برخی داروها برای کنترل بیماری استفاده کرد. بهعبارتی برای درمان و کنترل بیماری همواره میتوانید از برخی داروهای خاص استفاده کنید. داروهای مختلف خوراکی یا تزریقی برای جلوگیری از پیشرفت بیماری استفاده میشوند. همچنین رعایت برخی از توصیهها و پرهیزهای غذایی برای درمان بیماری ام اس مفید است. این توصیهها معمولا شامل استفاده از میوه و سبزیجات، مواد غذایی پروتئینی، لبنیات کمچرب، آجیل و حبوبات و غلات در رژیم غذایی و حذف چربیها، گوشت قرمز و غذاهای پرنمک است.
نحوه مراقبت از سالمند مبتلا به ام اس
ام اس در هر کدام از سالمندان میتواند نشانهها و علائم متفاوتی داشته باشند. معمولا کنترل این بیماری در سالمندان برای هر سالمند متفاوت است. نحوه مدیریت بیماری در هر سالمند بهنسبت شرایطی که دارد؛ میتواند متفاوت باشد. اما مهم است که مطمئن شوید که تمام اقدامات پیشگیرانه و کمکهای پزشکی لازم برای متوقف کرده روند بیماری را انجام دهید. بیماری ام اس در سالمندان یک بیماری پیشرونده است که همواره در درجات مختلف، زندگی سالمند را درگیر میکند. از طرفی این بیماری عوارض روحی مختلف مانند افسردگی، اضطراب و نگرانی و غیره را هم در پی دارد.
- مراقبت از سالمند بیمار نیاز به حوصله و روحیه حمایتی قوی دارد. فردی که مسئولیت مراقبت از سالمند بیمار را برعهده میگیرد؛ باید حوصله و تجربه کافی داشته و روحیه حمایتگری قوی داشته باشد. همچنین این فرد باید نیازهای سالمندان مبتلا به ام اس را شناخته و در راستای رفع آنها به سالمند کمک کند. سالمندان ممکن است در انجام کارهای روزانه با مشکل مواجه شوند و در همه حال و بهصورت 24 ساعته به مراقبت و پرستاری نیاز داشته باشند.
- انجام برخی حرکات ورزشی و رعایت رژیم غذایی مناسب از مهمترین مواردی است که در پرستاری از کیسهای MS در سالمندان باید رعایت کنید.
- اگر یک فرد مسن در خانه دارید که از ام اس رنج میبرد؛ لازم است که برای مراقبت از او برخی استراتژیهای خاص را در نظر بگیرید.
- مطمئن شوید که سالمند شما کمک فیزیکی، تجهیزات تعادلی و عینک مناسب داشته باشد تا امکان زمین خوردن او تا حد امکان کاهش پیدا کند.
- به سالمندان خود کمک کنید تا سبک زندگی سالمی داشته باشند. انجام تمرینات ورزشی و دریافت مواد مغذی مورد نیاز از رژیم غذایی همواره باید مورد توجه قرار بگیرد.
- برای کنترل ام اس در 60 سالگی بهتر است مطمئن شوید که سالمند درگیر استرس و شرایط استرسزا نباشد.
- اگر سالمند شما از ام اس پیشرفته رنج میبرد؛ مطمئن شوید که بیشترین ایمنی و پشتیبانی را دریافت میکند. بهنسبت نیاز سالمندان یک مراقت ماهر و حرفهای باید تمام وقت مراقب سالمند باشد.
- همچنین شرکت در جلسات توانبخشی یا شناختی برای مهار تاثیرات علائم ام اس در سالمندان مفید است.
جلوگیری از بیماری ام اس در 60 سالگی به بالا
علت بروز بیماری ام اس هنوز شناخته شده نیست. محققان هنوز نتوانستهاند راهکار مشخصی برای پیشگیری از آن را پیدا کنند؛ اما براساس تحقیقات جهانی روزهداری، مصرف قهوه و دریافت مقدار زیادی ویتامین D برای جلوگیری از بروز ام اس در 60 سالگی موثر است. چرا که این روند از میزان التهاب مغز کاسته و زمینه بروز ام اس را برطرف میکنند. همچنین دستوران و راهکار مشخصی برای جلوگیری از بروز این بیماری وجود ندارد؛ اما با ایجاد تغییرات در سبک زندگی میتواند احتمال بروز بیماری را کاهش دهید:
کاهش وزن و نگه داشتن وزن در حد متعادل در جلوگیری از بروز علائم ام اس در سالمندان موثر است
- استرس نداشته باشید و به آینده امیدوار باشید.
- امگا 3 مصرف کنید.
- از غذاهای سالم در رژیم غذایی خود بهره ببرید.
- مصرف سیگار و دخانیات را ترک کنید.
سخن آخر
بیشتر مبتلایان به بیماری ام اس افراد بیشتر از 50 سال هستند. ام اس در 60 سالگی یک بیماری رایج است. در این بیماری شاهد کاهش توانایی حرکتی فرد، بروز ضعف و ناتوانی، مشکلات بینایی، مشکلات شناختی و غیره خواهید بود. این بیماری درمان مشخصی ندارد و تنها میتوان با رعایت برخی نکات و همچنین انجام تمرینات توانبخشی، کاردرمانی، پروتز درمانی یا فیزیوتراپی و غیره در راستای کنترل علائم بیماری گام برداشت. ام اس در 60 سالگی به معنی این است که فرد سالمند در تمام مدت روز به توجه و مراقبت دائمی نیاز دارند. سالمندی که از بیماری ام اس رنج میبرد؛ نیازمند توجه دائمی است. به نسبت شدت بیماری و شدت مشکلات حرکتی، نیاز به پرستار تغییر میکند. معمولا سالمندانی که دچار ام اس پیشرفته هستند؛ نیاز به یک پرستار دائمی دارند.
سوالات متداول
بیماری ام اس قابل درمان است؟
ام اس یک بیماری پیشرونده است که معمولا راهکار مفیدی برای درمان آن پیدا نشده است. تنها میتوان به کمک راهکارهایی مانند فیزیوتراپی یا رعایت رژیم غذایی و غیره از علائم و شدت این بیماری بیابید و یا سرعت پیشرفت آن را کندتر کنید.
برای بهبود ایمنی سالمندان چه باید کرد؟
سالمندانی که با بیماری ام اس درگیر هستند؛ معمولا مدام در معرض افتادن هستند. لازم است فضای خانه شرایطی داشته باشد که حتی در صورت افتادن سالمند مشکلی برای او پیش نیاید. بهتر است فضا خانه کفهای لغزنده نداشته باشد. بهتر است در فضای خانه فضاهایی برای کمک به تعادل سالمند در نظر گرفته شده باشد. بهخصوص در اطراف پلهها نرده و دستگیره تعبیه شده باشد.
چرا ارتباط با تیم پزشکی در کیسهای ام اس در 60 سالگی مهم است؟
در بیماری ام اس لازم است که پزشک همواره در جریان علائم و وضعیت بیمار قرار بگیرد. همچنین پزشک همواره باید توصیههایی به فرد و خانواده وی بدهد. حضور در جلسات ویزیت و آمادهسازی زمینه مصرف بهموقع دارو از مهمترین مواردی است که در کیسهای ام اس در 60 سالگی باید به آن توجه کنید.