- آسمونی
- مجله اینترنتی
- ورزشی
- باشگاه ها و تیم ها
- تیم ملی اسلواکی؛ از آغاز تا امروز
تیم ملی اسلواکی؛ از آغاز تا امروز
اسلواکی در یک نگاه
لقب: رپره(Repre)
بهترين عنوان در رنكينگ فيفا: 14( آگوست 2015)
بدترين عنوان در رنكينگ فيفا: 150( دسامبر 1993)
تعداد حضور در جام جهاني: 1
تعداد حضور در یورو: 2
اولین مسابقه: اسلواکی(1-0) امارات( 2 فوریه 1994 در دوبی امارات)
بهترين پيروزي: اسلواکی( 7-0) لیختن اشتاین( هشتم سپتامبر 2004 در براتیسلاوا اسلواکی)
اسلواکی(7-0) سن مارینو(13 اکتبر 2007 در دوبنیکا و واهوم براتیسلاوا)
اسلواکی(7-0) سن مارینو( 6 ژوئن 2009 در براتیسلاوا)
بدترين شكست: اسلواکی(0-6) آرژانتین( 22 ژوئن 1995 در مندوزا)
حضوری قابل قبول در یورو 2024
در یورو 2024 این تیم در حالی از مرحله گروهی صعود کرد که برد این تیم در برابر بلژیک در روز نخست، یک شگفتی بزرگ بود. شاید بسیاری این نتیجه را ناشی از اتفاق دانستند اما وقتی اسلواکی در یک هشتم نهایی تا واپسین ثانیه ها از انگلیس نامدار با یک گل پیش بود، مشخص شد که دیگر خبری از شگفتی نیست. هرچند اسلواکی سرانجام در آخرین لحظات گل تساوی را دریافت کرد و سرانجام در وقتهای اضافی (2-1) باخت، ولی این تیم همچون سال 2016 عملکردی قابل قبول از خود به نمایش گذاشت. در آن سال هم اسلواک ها با برتری(2-1) مقابل روسیه و تساوی با انگلیس به دور یک هشتم صعود کردند و تنها در این مرحله بود که با 3 گل مقابل آلمان تن به شکست دادند.
از بوهمیا و چکسلواکی تا اسلواکی
سرزمین بوهمیا بخشی از امپراتوری اتریش- مجارستان بود. فوتبال در این سرزمین از اواخر قرن 19 شکل گرفت تا این کشور از پیشگامان فوتبال اروپای شرقی شود؛ به طوری که اتحادیه مجارستان و بوهمیا در سال 1901 تاسیس شد. 5 سال بعد این اتحادیه به عضویت فیفا درآمد. اما اولین بازی رسمی بوهمیا در سال 1903 انجام شد. توسعه فوتبال در این کشور پرشتاب بود و تشکیلات فوتبال حرفه ای در سال 1926 در این سرزمین شکل گرفت. هر چند لیگ فوتبال چکسلواکی از سال 1925 آغاز به کار کرد اما تا 1933 هیچ باشگاهی از منطقه موراویا( بخش جنوب سیسیلیا در کنار رود موراویا) و تا 1935 هیچ تیمی از منطقه اسلواکی در این لیگ حضور نیافتند. طی سال های 1932 تا 1939 تعداد بازیکنان چکسلواکی در لیگ فرانسه 43 نفر بود. بعدها و با شکل گیری حکومت کمونیستی در چکسلواکی، باشگاه های بزرگ عمدتا دولتی بودند. از قبیل بانیک استراوا که متعلق به اتحادیه معدنچیان بود و پلاستیکا نیترا که به یک کارخانه محصولات پلاستیکی تعلق داشت.
اولین تیم جمهوری اسلواکی
نخستین مسابقه تاریخ فوتبال اسلواکی به 27 آگوست 1939 بازمی گردد. در دورانی 6 ساله که اولین جمهوری اسلواکی از مجارستان جدا شد و به مدت 6 سال به حیات خود ادامه داد. تیم ملی فوتبال اسلواکی هم که تا آن زمان بخشی از بوهم و چکسلواکی بود، برای اولین بار در مسابقه ای رسمی در برابر آلمان نازی به میدان رفت. دیداری که در براتیسلاوا برگزار شد و آلمان با دو گل به برتری دست یافت. این تیم به مدت 6 سال به فعالیت خود ادامه داد هر چند که در همین دوران جنگ جهانی دوم اتفاق افتاد و فرصت فعالیت های بیشتر را از این تیم گرفت. پس از جنگ هم اسلواکی دوباره به چک ملحق شد و بازی های خود را در قالب این تیم ادامه داد.
اکثریتی از تیم قهرمان
در مسابقات یورو 76 تیم ملی چکسلواکی قهرمان جام ملت های اروپا شد. اکثریت نفرات این تیم را بازیکنانی از اسلواکی تشکیل می دادند. در بین 11 بازیکنی که در دیدار فینال مقابل آلمان غربی به میدان رفتند، هشت بازیکن نفراتی بودند از اهالی اسلواکی بودند. بعدها و در آستانه فروپاشی چکسلواکی، در سال 1990 تعداد 170 بازیکن چکسلواکی به صورت رسمی عضو باشگاه های غربی شده بودند و دو سوم آن ها هم در تیم های دسته سوم و چهارمی آلمان و اتریش توپ می زدند.
آغاز تلاش برای رسیدن به جمع بزرگان
تیم ملی اسلواکی اولین بار پس از استقلال در گروه اول مقدماتی جام ملت های 1996 به میدان رفت و با تیم های رومانی، فرانسه، لهستان، رژیم اشغالگر قدس و آذربایجان به رقابت پرداخت. 4 برد، دو مساوی و 4 شکست آماری قابل قبول برای این تیم بود و اسلواکی پایین تر از رومانی و فرانسه قرار گرفت تا تنها یک گام برای رسیدن به یورو فاصله داشته باشد. در مقدماتی جام جهانی 1998 شرایط همچون مقدماتی یورو نبود و این تیم پاینن تر از اسپانیا، یوگسلاوی و چک قرار گرفت و تنها تیم های جزایر فارو و مالت پایین تر از اسلواکی قرار گرفتند تا مشخص شود این تیم هنوز برای رسیدن به جمع بزرگان کار زیادی پیش روی خود دارد.
صعود به جام جهانی 2010
تیم ملی اسلواکی در چهارمین حضور خود برای رسیدن به جام جهانی، با تیم های چک، اسلوونی، ایرلند شمالی، لهستان و سن مارینو رقابت کرد. تیم کار خود را با برد(2-1) در برابر ایرلند شمالی آغاز کرد و هر چند در دومین دیدار خود مقابل اسلوونی(2-1) شکست خورد، اما با دو برد در برابر سن مارینو(3-1) و لهستان(2-1) و تساوی(0-0) مقابل چک، به مدعی صعود به جام جهانی بدل شد. باخت خانگی مقابل اسلوونی کار این تیم را برای صعود به جام جهانی آفریقای جنوبی اندکی دشوار ساخت اما برتری(1-0) در خانه لهستان، آمار 7 برد، یک مساوی و دو شکست را برای این تیم به جای نهاد و اسلواکی مستقیما به جام جهانی رفت.
اولین حضور در جام جهانی
با توجه به سوابق اسلواکی، کمتر کسی شانسی برای صعود از گروه ششم جام جهانی برای این تیم قائل بود و تیم های ایتالیا و پاراگوئه شانس بیشتری برای رفتن به دور یک هشتم نهایی داشتند. به ویژه پس از تساوی(1-1) مقابل نیوزیلند. در این بازی روبرت ویتک در دقیقه 50 اسلواکی را پیش انداخت اما گل تساوی حریف در وقت های تلف شده، دو امتیاز باارزش را از چنگ اسلواکها خارج کرد. در روز 20 ژوئن این تیم مقابل پاراگوئه هم باخت تا شانس هایش برای صعود کمرنگ تر شود. اما چهار روز بعد، روزی باشکوه برای اسلواکی بود. در حضور 53412 تماشاگر حاضر در الیس پارک ژوهانسبورگ، این تیم با گل های دقایق 25 و 73 ویتک از ایتالیا پیش افتاد. هر چند یک بار در دقیقه 81 اختلاف دو تیم کمتر شد اما کامیل کوپونک(89) برد اسلواکی را تثبیت کرد. بازی در آخرین ثانیه ها(3-2) شد و اسلواکی با این نتیجه به عنوان تیم دوم گروه راهی مرحله یک هشتم نهایی شد. در این مرحله هم ویتک یک بار از روی نقطه پنالتی گلزنی کرد اما هلندی ها پیش از این، دو بار موفق به گلزنی شده بودند و اسلواکی راهی به جمع هشت تیم برتر جام پیدا نکرد.