- آسمونی
- مجله اینترنتی
- گردشگری
- طبیعت گردی
- آشنایی با جزیره شیدور
آشنایی با جزیره شیدور
جزیره شیدور (Shidvar Island) یا شِتوَر و یا مارو یکی از جزایر زیبای خلیج فارس است که آن را مالدیو ایران مینامند. این جزیره غیرمسکونی است اما انواع پرندگان، خزندگان و آبزیان در این منطقه حفاظت شده زندگی میکنند. در ادامه با آسمونی باشید تا به معرفی جزیره شیدور یا تالاب بینالمللی شیدور بپردازیم.
جزیره شیدور | استان هرمزگان |
لوکیشن | نمایش نقشه در گوگل مپ |
جزیره شیدور کجاست؟
جزیره شیدور یا شتور یکی از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. جزیره شیدور یا دریاچه و تالاب شیدور در موقعیت جغرافیایی N264726 E532606 قرار گرفته است. جزیره شیدور با مساحت ۹۸ هکتار (حدود ۱ کیلومتر مربع) در فاصله حدود ۱/۵ کیلومتری شرق جزیره لاوان و ۱۷۰ کیلومتری شهر بندرلنگه واقع شده است. طول این جزیره ۱/۸ کیلومتر و عرض آن حداکثر ۰/۸ کیلومتر است.
نزدیکترین فرودگاه به جزیره شیدور در لاوان قرار گرفته است. برای رفتن به جزیره شیدور باید به بندر مقام در ۳۵۸ کیلومتری (چهار ساعت و نیم) که در غرب بندر عباس قرار دارد رفته که فاصله آن تا بندر لنگه نیز ۱۷۳ کیلومتر (حدود دو ساعت) است که میتوانید با قایقهای راهنما به جزیره شیدور بروید.
ویژگی طبیعی جزیره شیدور
جزیره شیدور در سال ۱۳۶۶ توسط سازمان حفاظت از محیطزیست بهعنوان مکانی مهم و تأثیرگذار در اکوسیستم منطقه به ثبت رسید و از آن پس تحت نظارت این سازمان است. جزیره شیدور غیر مسکونی است و هیچ گونه فعالیتی در آن دیده نمیشود. این جزیره از با ارزش ترین پناهگاههای حیات وحش (پرندگان، لاکپشتهای دریایی، ماهیها و دلفینها) در خلیج فارس است و جزءِ مناطق حفاظظت شده کشور میباشد.
جزیره شتور یا شیدور به تعداد زیاد مار سمی سیاهرنگ و کوچک معروف است که معمولا زیر شن مخفی میشوند. به این جزیره جزیره ماران هم گفته میشود. شاید غیر مسکونی بودن این جزیره به دلیل حضور این مارها باشد.
پرندگان موجود در جزیره شیدور شامل چهار گونه پرستوی دیایی است که در جزیره تولید مثل میکنند. همچنین لاک پشتهای دریایی در سواحل آن تخم گذاری میکنند. صیادان و بومیان جزایر اطراف در هنگام طوفانی بودن دریا و همچنین برای جمع آوری لاک پشت و تخم پرندگان دریایی به این جزیره میروند. شتور با این که مساحت بسیار کمی دارد از مهمترین و باارزشترین زیستگاههای پرندگان و لاک پشتهای دریایی در خلیج فارس و دریای عمان است.
تحقیقات و پژوهشهای علمی در خصوص حیات وحش جزیره، جانوران مختلفی از جمله پرستوی دریایی پشت دودی، پرستوی دریایی تیره، پرستوی دریایی کاکلی کوچک، بالان گلوسیاه، اگرت ساحلی، چکاوک کاکلی، عقاب ماهیگیر، سلیم شنی، حواصیل ساحلی، جوتصیل ارغوانی، لاک پشتهای دیایی، لاک پشت سرخ و سبز و عقابی و چرمی را مورد بررسی و شناسائی قرار داده است.
پوشش گیاهی جزیره شیدور
پوشش گیاهی جزیره شیدور از نظر تنوع فقیر ولی از نظر تراکم غنی است. پوشش گیاهی سواحل کمپشت و تنک بوده و در مناطق مرکزی متراکمتر است بیشتر گونههای منطقه از انواع شورپسند و شندوست میباشند.
جوامع گیاهی جزیره در بخش گودالی وسط جزیره بسیار متراکم میباشد که بیشتر از جنس sueda و atriplex بوده که ارتفاع جامعه گیاهی جزیره حداکثر به ۶۰ سانتی متر میرسد و در برخی نقاط جزیره تراکم پوشش گیاهی به ۱۰۰% نیز میرسد.
امکانات تفریحی جزیره شیدور
جزیره شیدور با طبیعت بکر و با مناظر منحص به فردش دارای آبی زلال و ساحل زیبایی است که گردشگران زیادی به این تالاب زیبا میروند و از این جزیره دیدنی لذت میبرند. طلوع و غروب جزیره شیدور بسیار رویایی است. قدم زدن در این مکان و عکاسی در آنجا را بسیاری دوست دارند. قایق سواری، شنا و غواصی هم یکی از جذابیتهای آن است.
بهترین زمان رفتن به جزیره شیدور
بهترین زمان و فصل برای رفتن به جزیره شیدور به طور حتم در فصل پاییز و زمستان است و در این زمان این تالاب هوایی معتدل و مطبوع دارد و البته تمام استانهای جنوبی هوایی ایدهآل و مطبوع دارند.
جزیره شیدور معروف به مالدیو ایران
جزیره و تالاب شیدور زیباییهای زیادی دارد و منظره و چشم انداز آن همانند مالدیو است. ساحل شنی با ماسههای یکدست طلایی، آب زلال و شفاف با عمق بسیار کم، مرجانهای طبیعی و دست نخورده که هر کدام به شکلی خاصی خودنمایی میکنند و بسیاری دیگر از این زیباییهای منحصر بهفرد که شامل این جزیره میشود.
تهدیدات جزیره شیدور
- جمعآوری تخم پرندگان و لاکپشتان دریایی
- آلودگی نفتی ناشی از مجاورت با جزیره لاوان و تردد شناورها
- آلودگی ساحل در نتیجه بازگشت زبالههای سرگردان در آب به ویژه بطریهای پلاستیک
- ماهیگیری غیرمجاز و اقداماتی که موجب تخریب مرجانها میشود
- شکار لاکپشتها جهت استفاده از گوشت آنها
- برداشت غیرمجاز ماسه از ساحل
- تخریب لانههای پرندگان
- خشکسالی