زمان مطالعه: 6 دقیقه
تیم ملی رومانی؛ از آغاز تا امروز

تیم ملی رومانی؛ از آغاز تا امروز

رومانی تاکنون طی شش حضور در یورو تنها دو برد کسب کرده است!

فوتبال رومانی سالهاست که می بازد. از زمانی که جام جهانی 32 تیمه شد این تیم تنها یک بار در سال 1998 در مسابقات حضور پیدا کرد و پس از آن در رسیدن به مرحله نهایی این مسابقات ناکام ماند. در یورو هم این تیم هرچند در رقابتهای سالهای 2016 و 2024 حضور داشته و در رقابتهای اخیر با صدرنشینی در گروه خود به یک هشتم نهایی صعود کرد. اما رومانی تنها تیم تاریخ یورو شد که با تنها 4 امتیاز در گروه خود صدرنشین می شود! باخت (3-0) به هلند در یک هشتم نهایی یورو 2024 نشان داد که این تیم رومانی هم چندان تفاوتی با تیم یورو 2016 ندارد؛ تیمی که در گروه خود حتی نتوانست حریف آلبانی شود و به سرعت از جام کنار رفت. 

رومانی در یک نگاه:

لقب: Tricolorii( سه رنگ ها)

بهترین رتبه: 3( نوامبر 1997)

بدترین رتبه:57( فوریه 2011 و سپتامبر 2012)

اولین دیدار: یوگسلاوی(1-2) رومانی (8 ژوئن 1922 در بلگراد؛ یوگسلاوی)

بهترین نتیجه: رومانی(9-0) فنلاند(14 اکتبر 1973 در بخارست؛ رومانی)

بدترین شکست: رومانی(0-9) مجارستان( 6 ژوئن 1948 در بوداپست؛ مجارستان)

تعداد حضور در جام جهانی: 7 بار( اولین بار در 1930)

تعداد حضور در یورو:6 بار ( اولین بار در 1984)

مدیون انگلیسی ها

فوتبال رومانی توسط کارگران انگلیسی، بلژیکی، هلندی و آلمانی طی سال های دهه 1890 در بخارست شکل گرفت. در اوایل قرن بیستم چند تیم با حضور کارگران نساجی کالنتینا و استاندارد اویل کمپانی در پلوستی برپا شدند. تا پیش از جنگ جهانی اول، فوتبال رومانی عمدتا توسط خارجی ها اداره شد و اولین قهرمان لیگ رومانی« الیمپیا بخارست» در 1910 چندین بازیکن انگلیسی در ترکیب خود داشت.

تاسیس فدراسیون

فدراسیون فوتبال رومانی با نام« Federația Română de Fotbal» در اکتبر سال 1909 در بخارست تاسیس شد. پس از جنگ جهانی اول بود که تشکیلات فوتبال به دست اهالی بومی رومانی افتاد. اما اولین بازی رسمی این تیم به 13 سال بعد بازمی گردد. تا آن زمان تیم چند مربی موقت داشت اما اولین مربی که به صورت تمام وقت هدایت رومانی را به دست گرفت، تئوفیل مورارو بود که از آگوست 1924 سرمربی سه رنگ ها شد.

المپبک 1924

رومانی حضور در فوتبال المپیک را از مسابقات المپیک پاریس تجربه کرد. در این رقابت ها رومانی در دور اول استراحت داشت و در دور دوم در حضور 1000 تماشاگر استادیوم کلمب مقابل هلند قرار گرفت. یک باخت(6-0) به منزله حذف رومانی از این تورنمنت بود. رومانی پس از آن 6 سال منتظر ماند تا در دومین تورنمنت مهم تاریخ خود شرکت کند.

تیمی که پادشاه انتخاب کرد

رومانی خیلی دیر و در سال 1930 به فیفا پیوست اما در همان سال اتفاقی مهم برای این فوتبال افتاد.  روز 14 جولای 1930 برای رومانی فراموش نشدنی بود. تیم رومانی یکی از چهار تیم اروپایی بود که رنج سفر طولانی با کشتی از اقیانوس اطلس را به جان خریده بود و در جام جهانی شرکت کرده بود. هر چند که در این تورنمنت مربی رومانی « کنستانتین رادولسکیو» بود اما نفرات تیم ملی توسط پادشاه کارول انتخاب شده بودند؛ کارول تنها به این شرط حاضر شده بود که هزینه سفر تیم ملی به جام جهانی را پرداخت کند!

File:Rumania v Perú, Los Sports, 1930-07-25 (385) 02.jpg
Caption

یکی از چهار نماینده اروپا

رومانی در اولین دیدار خود در حضور 2549 تماشاگر استادیو پوسیتوس شهر مونته ویدئو در همان دقیقه اول با گل « آدالبرت دشو» از پرو پیش افتاد. پرو از دقیقه 70 ده نفره شد ولی بازی را به تساوی کشاند. با این حال دو گل کنستانتین استانسیو(79) و میکلوش کوواچ(89) برتری(3-1) رومانی را رقم زد. یک هفته بعد رومانی برای صعود به نیمه نهایی نیاز به یک مساوی مقابل اروگوئه میزبان داشت اما در حضور 70022 تماشاکر استادیو سنته ناریو، کسب مساوی مقابل قدرت اول فوتبال جهان غیرممکن می نمود. رومانی در همان نیمه اول 4 گل خورد و با همین نتیجه از جام کنار رفت.

بازیکن غیرقانونی

رومانی در مرحله مقدماتی جام جهانی مقابل سوییس از یک بازیکن غیرقانونی استفاده کرد و (2-0) بازنده اعلام شد. به این ترتیب نبرد این تیم مقابل یوگسلاوی به نبردی حیاتی بدل شد. دیداری که یوگسلاوی با مساوی و رومانی با برد به جام جهانی صعود می کردند. رومانی در روز29 آوریل با برد(2-1) مقابل یوگسلاوی جواز حضور در جام جهانی را کسب کرد اما یک ماه بعد و در روز 27 می، در دور نخست جام جهانی در استادیو لیتوریو شهر تریسته با نتیجه(2-1) از چکسلواکی باخت و حذف شد.

بازی در ماه رمضان

رومانی در مقدماتی جام جهانی 1938 باید با مصر رو به رو می شد اما همزمانی مسابقه به ماه رمضان سبب شد که مصری ها حاضر به برگزاری چنین مسابقه ای نشوند و کار رومانی را برای رسیدن به جام جهانی راحت سازند. اما در جام جهانی یک شگفتی در انتظار رومانی بود. در روز 5 ژوئن رومانی و کوبا در استادیو شاپو شهر تولوز به تساوی(2-2) دست یافتند و در وقت اضافی نیز نتیجه کار دو تیم(3-3) شد. چهار روز بعد دو تیم در حضور 8 هزار تماشاگر در همین استادیوم مقابل هم قرار گرفتند. باخت(2-1) از کوبا سبب حذف رومانی شد و این تیم بیشتر از سه دهه از مسابقات بزرگ دور بود. طی این سال ها باخت(2-1) از مجارستان در مرحله اول المپیک هلسینکی(1952) و شکست (2-0) از همین تیم در یک چهارم نهایی المپیک 1964 به کار رومانی در المپیک خاتمه داد.

عصر فوتبال دولتی

در رومانی هم مثل سایر کشورهای اروپای شرقی، بعد از جنگ جهانی باشگاه ها تحت مدیریت و نظارت یک کارخانه، اتحادیه کارگری یا وزارتخانه بودند. باشگاه های بزرگ تر توسط صنایع مهندسی، فولادی و صنایع شیمیایی اداره می شدند. باشگاه لوکوموتیو از حمایت اتحادیه کارگران راه آهن برخوردار بود. برخی باشگاه ها هم متعلق به ارتش بودند.از جمله استوآ بخارست. این گونه تیم ها مستقیما وارد لیگ باشگاهی دسته اول می شدند.

حمایت های چائوشسکو

 خدمت نظام وظیفه اجباری در کشورهای اروپای شرقی امکان به کارگیری جوانان مستعد را به تیم های نظامی می داد. به این ترتیب استوآ با 14 قهرمانی لیگ از جمله پنج قهرمانی پیاپی از 1985 تا 1989 رکوردی دست نیافتنی به دست آورد. تیم های متعلق به ارتش، تشکیلات پلیسی و سرویس های اطلاعاتی امکانات بیشتری نسبت به سایر تیم ها داشتند. دینامو بخارست هم مثل همتاهای خود در دیگر کشورها، چنین شرایطی داشت. این تیم 13 بار لیگ رومانی را فتح کرد.

طرفداری پسرچائوشسکو از استوآ بخارست مساله ای بود که همه می دانستند و باشگاه همه جا از حمایت دولت بهره برد.چائوشسکو دو باشگاه کوچک متعلق به خانواده خود را مورد حمایت فراوان قرار داد اما هر دو باشگاه بعد از سقوط وی راهی دسته های پایین تر شدند. این دو باشگاه عبارت بودند از: اف سی الت؛ ویکتوریا بخارست.

حضور در یورو؛ بالاتر از قهرمان جهان

رومانی اولین بار در سال 1984 موفق به حضور در جام ملت های اروپا شد. این تیم در مرحله مقدماتی با سوئد، چکسلواکی، ایتالیا و قبرس همگروه بود که تنها یک تیم راهی مرحله نهایی می شد. ایتالیا پس از قهرمانی در جام جهانی 1982 حال و روز خوشی نداشت و رومانی در دو دیدار رفت و برگشت برابر آتزوری به یک برد(1-0) و تساوی(0-0) دست یافت. 5 برد، 2 تساوی و یک شکست صعود سه رنگ ها را به دور نهایی قطعی کرد و این تیم در جام ملت های فرانسه، در برابر اسپانیا به تساوی(1-1) دست یافت اما در دو بازی بعد، از آلمان(1-2) و از پرتغال(0-1) شکست خورد.

File:ROM 1994 MiNr4992 pm B002.jpg

نسل طلایی دهه 90

رومانی در دهه 90 حضور در تمامی تورنمنت های مهم را تجربه کرد. حضور در مرحله یک هشتم نهایی جام جهانی 1990 با شکست در ضربات پنالتی مقابل ایرلند خاتمه یافت. چهار سال بعد رومانی با برتری(3-2) مقابل آرژانتین این مرحله را هم پشت سر گذاشت. اما این بار هم اسیر ضربات پنالتی شد؛ این بار مقابل سوئد و ستارگانی چون گئورگه هاجی، ایلی دومیترسکیو، دن پترسکیو حضور در نیمه نهایی جام را تجربه نکردند.

دو سال بعد رومانی در جام ملت های اروپا نشانی از آن تیم جام جهانی نداشت و با 3 باخت مقابل اسپانیا، بلغارستان و فرانسه از جام کنار رفت. رومانی در جام جهانی 98 هم انگلستان را(2-1) شکست داد ولی از روزی که بازیکنانش خرافاتی شدند و موهای خود را رنگ کردند، نتیجه نگرفت و در یک هشتم نهایی مقابل کرواسی(1-0) باخت و حذف شد.

بهترین حضور در یورو

رومانی در یورو 2000 بهترین نتیجه خود را در یورو گرفت و با تساوی مقابل آلمان(1-1) و برد(3-2) در برابر انگلستان، پس از پرتغال در گروه خود دوم شد و راهی یک چهارم نهایی شد. در این جا و در روزی که هاجی در آخرین بازی خود از زمین اخراج شد، (2-0) به ایتالیا باخت و از جام کنار رفت.

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «تیم ملی رومانی؛ از آغاز تا امروز» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.