- آسمونی
- مجله اینترنتی
- علمی و دانستنی
- حیوانات
- آشنایی با عروس غاز
آشنایی با عروس غاز
عروس غاز پرنده ای ست که زمستانها به تعداد بسیار کم در حوالی دریای خزر ، آذربایجان و خوزستان دیده می شده است ، اما به رغم شکارهای بی رویه و نابودی استراحتگاههای این پرنده سالیانی چند می گذرد که این پرنده بسیار زیبا دیده نشده و گزارشات مبنی بر رویت آنها یا نادرست بوده است و یا از تعداد انگشتان دست متجاوز نبوده است ، عروس غاز که از کمیابترین گونههای جانوری جهان بشمار می آید و در ایران به شدت در معرض خطرانقراض نسل قرار گرفته و متاسفانه تا کنون هیچگونه حمایتی از آن صورت نگرفته است . یک گزارش ( سال 86 آبان ) : تعداد 4 عدد از این پرندگان در حوالی دریای خزر توسط شکارچیان ، زنده گیری شده اند که 2 پرنده جوان متاسفانه به دلیل نگهداری در شرایط بد ؛ از بین رفتند .
عروسغاز بومی کشورهای آذربایجان، آلمان، اتریش، ایران، بلغارستان، دانمارک، گرجستان، یونان، کرواسی، مجارستان، عراق، قزاقستان، مقدونیه رومانی، صربستان، ترکیه، اکراین و ازبکستان است و به طور پراکنده در ارمنستان، بلژیک، بوسنی و هرزگووین، چین، قبرس، مصر، فنلاند، فرانسه، گرینلند، هندوستان، ایرلند، اسرائیل، ایتالیا، هلند، نروژ، لهستان، اسلوواکی، اسپانیا، سوئد و پادشاهی متحده دیده میشود.
زیستگاه عروس غاز:
زمستانها معمولا در مناطق استپی و علفزار دیده می شود و در کنار ساحل به استراحت می پردازد .
عروسغاز در نواحی سردسیر شمالی اروپا زاد و ولد کرده و آشیانهاش را غالباً در نزدیکی لانهٔ پرندگان شکاری بزرگی همچون بحری میسازد تا بدین ترتیب خود را از گزند صیادانی همچون روباه قطبی در امان دارد. این پرنده در زمستان به جنوب اروپا مهاجرت کرده و در دوران زمستانگذرانیش از علف، برگ و دانهها تغذیه میکند.
وضعیت حفاظتی عروس غاز:
این پرنده؛ نادر و کمیاب است. بنابراین، نیاز به برنامه ی ویژه ی حفاظتی در مناطقی که دیده می شود دارد.
سرشماریهای انجامگرفته در مورد این پرنده بیانگر کاهش جمعیت آن است و بنا بر آخرین سرشماری 37 هزار قطعه عروسغاز در دنیا وجود دارد. همین موضوع سبب شده است تا IUCN آن را از سال 2007 تاکنون در فهرست جانوران در خطر انقراض قرار دهد.
چطور پیدایش کنیم:
عروسغاز در مقایسه با دیگر غازها کوچکتر بوده و تقریباً 55 سانتیمتر طول دارد. بیشتر پرهای پرنده سیاهرنگ بوده و تنها در ناحیهٔ گلو، سینه و لکههای دو طرف صورت دارای پرهایی به رنگ قرمز بلوطی است. همچنین نوار پهن سفید رنگی در پهلوها و لکهٔ سفید رنگی در دو طرف صورت پرنده بین چشم و منقار کوچک آن قابل مشاهده میباشد.
به واسطه ی رنگ تیره اش از غارهای دیگر متمایز است. منقارش سیاه و بسیار کوچک است. مرزبندی رنگ ها سفید است. سر این پرنده؛ در حاشیه ی چانه و گلو قرمز بلوطی است و سرو پشت گردن سیاه است. روتنه و شکم سیاه و در پهلوها حاشیه ی سفیدی دیده می شود که تا زیر شکم و دم را می پوشاند و لکه ی سفیدی در جلو چشمانش مشاهده می شود. سریع وچابک است واغلب همراه با غازهای خاکستری به سر می برد.
وضعیت بقا
سرشماریهای انجامگرفته در مورد این پرنده بیانگر کاهش جمعیت آن است و بنا بر آخرین سرشماری 37 هزار قطعه عروسغاز در دنیا وجود دارد. همین موضوع سبب شده است تا IUCN آن را از سال 2007 تاکنون در فهرست جانوران در خطر انقراض قرار دهد.
همچنین مطلب زیر را ببینید:
همه چیز درباره غازها و اردک ها