- آسمونی
- مجله اینترنتی
- فرهنگ و تاریخ
- تاریخ و تمدن
- پوراندخت شاه بانویی که چهره اش یر سکه های ساسانی ضرب شد
پوراندخت شاه بانویی که چهره اش یر سکه های ساسانی ضرب شد
به نوشته مورخان اروپایی ، پوراندخت که شاهی باتدبیر بود حمله اعراب مسلمان از حجاز به قلمرو ایران را پیش بینی کرده و به فرماندهان ارتش اندرز داده بود که اختلافات داخلی را کنار بگذارند و آماده مقابله باشند . وی اسپهبد رستم فرخزاد را سمت فرماندهی ارتش داد .
وی در نامه و سخنرانی آغازین خود همگان را به دادگستری و فرمانبرداری خواند و گفت پادشاهی وابسته به زن یا مرد نیست بلکه به دادگری بسته است . وی مانده ی خراج مردم را بخشید و از آن گذشت و عاملان کودا های پی در پی در دربار را و قاتلان شاهان به ویژه قاتل اردشیر سوم به نام پیروز خسرو را به کیفر رساند .
وی فرمان داد با کشاورزان به نیکی رفتار شود و همه ی پل ها در گستره ی شاهنشاهی ساسانی بازسازی گردند .
سکه نو با نگاری نو ضرب نمود . در روی سکه پوراندخت ،نیم تن? نیم رخ پوراندخت با چهره ای زیبا وکشیده ، نگاهی گیرا و گونه ای بر آمده دیده میشود که گیسوان بلند و حلقه دار او در سه بخش در دو سوی چهره ، بر روی سینه وپشت سر افتاده است . دو رشته مروارید بر گردن اوست که در میانش ، آویزی دارد . بر روی سینه ، نزدیک به شانه ها ، بر روی پیراهنش ، دو گل زرین به شکل های هلال وستاره جای گرفته است . هم چنین تاج بسیار با شکوهی که کناره هایش با دوره های مروارید آراسته شده است ، برسر دارد .
سکه های پوراندخت در شهر هاینیشابور ، کرمان ، میبد ، اردشیرخوره و....زده میشده است . شگفت اینکه چارچوب وقالب بندی ساخت سکه ها ، پس از پوراندخت دگرگون نمی شود و تا سالها پس از شامگاه ساسانیان از همین نمونه سکه ودر همین اندازه ، سکه زده می شده است .
چهره پوراندخت روی سکه
پوراندخت چلیپای عیسی مسیح را که خسرو پرویز آن را از گنگ دژ (بیت المقدس) به غنیمت آورده بود و این کار را که شوند بروز جنگ های خونین میان ایران و روم شده بود را به هراکلیوس امپراتور روم خاوری بازگرداند و با این کار به جنگ های بیست و شش ساله ی ایران و روم پایان داد و پس از آن صلحی پایدار میان ایران و روم بسته شد و با نگهداری سره پهنه ی پهناور ایران زمین ، پشتیبانی و دوستی روم را نیز به دست آورد . و حتی یاری سپاهی از سوی هراکلیوس را نیز پذیرفت .
بوراندخت در هنگامه ی پادشاهی خود بنای آتشکده استینا و بناهایی در قهستان یزد ساخت که امروزه به توران پشت نامور است .
پوراندخت یک سال و چهار ماه پادشاه بود و فسفروخ خراسانی ، وزیرش بود . بعد از کنار رفتن پوراندخت از پادشاهی ، مردی از خویشاوندان پرویز به نام (جشنسده) ، بر تخت نشست و یک ماه پادشاه بود و با مرگ او پادشاهی به آذرمیدخت رسید .
( پوران خسرو منظور پوراندخت دختر خسرو پرویز است ) او زنی با کفایت و خردمند بود ولی متأسفانه به علت وضع آشفته و نابسامان آن دوران و جنگهای طولانی ایران و روم در زمان خسرو پرویز و نفوذ دین مزدک و نارضایی مردم از وضع موجود ، در یکی از دشوارترین شرایط تاریخی ایران حکومت کشور را چند ماهی در اختیار داشت و تلاش زیادی در جهت ثبات سلطنت کرد .
او در تلاش خود برای بازگرداندن قدرت از قدرت مرکزی ، که بطور قابل توجهی توسط جنگهای داخلی ضعیف شده بود تا حد زیادی ناموفق بود و به همین دلیل نیز استعفا داد .
نام "پوران دخت" به معنی : دختر زیبا پوراندخت بیست وپنجمین پادشاه از سلسله ساسانی بود، پوراندخت دختر بزرگتر خسروپرویز و مادر یزدگرد سوم بوده است. او پس از اردشیر فرزند کوچک شیرویه در اوج هرج و مرج های داخلی بر اریکه شاهی نشست. پوراندخت زنی خردمند و نیک کردار و دستگیر از مستمندان بود، وی نیز در اوج هرج و مرج های داخل کشور و اوضاع نابسامان کشور در آن زمان و کمبود های فراوان از نبردهای طولانی ایران و روم در زمان پدرش خسروپرویز و نارضایتی مردم از وضع موجود در یکی از سخت ترین شرایط تاریخی ایران به مدت پنج ماه سلطنت را در دست گرفت و همواره سعی بر راضی کردن و آسوده خاطر داشتن همه طبقات داشت.