ابرماه چیست؟
ابرماه را شاید دیده باشید. اما پدیده ماه کامل تقریبا هر ماه یک بار رخ میدهد و زمانی اتفاق میافتد که زمین دقیقا بین خورشید و ماه قرار بگیرد بنابراین ماه کامل را صد در صد دیده اید. پس منظور از ابرماه چیست؟ آیا ابرماه همان ماه کامل محسوب می شود؟ در ادامه مطلب آسمونی، جزئیات این اتفاق را خواهیم گفت.
آیا می دانید ماه کامل چیست؟ ماه کامل زمانی اتفاق می افتد که بخشی از ماه که در مقابل زمین است کاملا توسط خورشید بدرخشد. گاهی اوقات ماه کامل ممکن است قرمز به نظر بیاید و یا بزرگتر از حالت عادی در آسمان شب دیده شود. در حقیقت این تغییرات در اندازه ظاهری هستند و به دلیل موقعیت ماه از خورشید و زمین است. انواع مختلفی از ماه کامل وجود دارد:
ابر ماه (supermoon)
ابر ماه یا «Super Moon» در اصطلاح به ماهی گفته میشود که در مدار خودش به نزدیکترین فاصله از زمین میرسد. در این شرایط ماه حدود 14 درصد بزرگتر به نظر میرسد. هرگاه ماه در حالت بدر به نزدیک ترین فاصله خود از زمین میرسد درخشان تر و بزرگ تر از معمول دیده میشود. پدیده ماه افروختگی یا ابَرماه روی میدهد. این اتفاق در هر 412 روز یک بار پیش میآید.
ابرماه ماه خونین (Blood Moon)
ماه خونین یا ماه گرگ خونین یا همان Blood Moon زمانی رخ میدهد که ماه در وضعیت گرفت کامل قرار داشته باشد. این پدیده از نظر ستاره شناسی دارای اهمیت چندانی نیست، اما از آنجایی که رنگ سفید معمول ماه در این پدیده به قرمز مایل به قهوهای تبدیل میشود، نمای زیبایی را میتوان در آسمان مشاهده کرد. البته اصطلاح «Blood Moon» به ماهی گفته میشود که از درون سایه زمین میگذرد و رنگش به سرخی می گراید. بااینحال، طبق شرایط جوی و در هنگام غروب و در مقایسه با خط افق شاید برافروخته نیز به نظر برسد.
ابرماه ماه آبی (blue moon)
ماه آبی (Blue Moon) پدیدهای نسبتا کمیاب است. در تعریف ماه آبی به ظهور یک ماه کامل اضافی در یک دوره مشخص اطلاق میشود. به عبارت دیگر پدیده بلو مون از ظهور 4 قرص کامل ماه در یک فصل حکایت میکند. در تعریف قدیمیتر ماه آبی میگوییم در هر فصل به طور معمول 3 ماه کامل (قرص ماه) قابل مشاهده است. اگر ماه کامل چهارمی دیده شود، عمدتا به سومین قرص کامل، ماه آبی گفته میشود. این تعریف را ماه کامل فصلی (Seasonal Blue Moon) میگوییم که بنابرگفته ناسا، حدودا هر 2.5 سال یکبار رخ میدهد (به طور دقیقتر هر 2.8 سال یکبار اتفاق میافتد).
ابرماه ماه صورتی (Pink moon)
ماه صورتی نوعی «ابرماه» است که علاوه بر اینکه 30 درصد روشنایی بیشتری دارد 14 درصد نیز از اندازه متوسط ماه بزرگتر دیده میشود. این ماه کامل پس از غروب خورشید قابل مشاهده خواهد بود. هر چند این پدیده به «ماه صورتی» معروف است اما انتظار نداشته باشید که در این روز ماه به توت فرنگی ربط دادهاند، برخی از اقوام در گذشته اعتقاد داشتند که این پدیده نشان دهنده پایان دنیاست.
ابرماه ماه خرمن (harvest moon)
برخی قبایل بومی آمریکا ماه کامل سپتامبر را «ماه جو» مینامند، زیرا زمان برداشت و آسیاب جو رسیده است. این رویداد قمری برای کشاورزان کمی نور اضافی هم برای برداشت محصولات فراهم میکرد. زیرا همانطور که میدانید مدار ماه به دور زمین مداری بیضی است و از این رو برخی اوقات از زمین دور تر و برخی اوقات نزدیکتر است و به آن ابرماه درو یا خرمن می گویند.
تاثیر ابرماه بر روی زمین چیست؟
وقتی ماه افروختگی یا ابرماه روی میدهد، ژاپن و… هیچ ربطی به ابرماه یا ماه افروختگی ندارد.
خیلی ممنونممم