- آسمونی
- مجله اینترنتی
- ورزشی
- اطلاعات فوتبالی
- جنجال های ماندگار در فوتبال ایران ( بخش اول )

جنجال های ماندگار در فوتبال ایران ( بخش اول )
جنجال های ماندگار در فوتبال ایران
اختصاصی آسمونی" href="https://asemooni.com/SPORT">ورزشی آسمونی - مهدی زارعی

در حالی که این بار میزبان اصفهان بود و بازی نیز در نیمه نهایی جام حذفی برگزار می شد. جنجال ی که به بیرون از ورزشگاه نقش جهان هم کشیده شد تا یک بار دیگر عدم مدیریت صحیح ما را در مسابقات حساس نمایان سازد. به همین بهانه میخواهیم به جنجال های ماندگار و مسابقات گاهاً نیمه تمام داخلی اشاره کنیم. متأسفانه مثال به قدری فراوان یافت میشود که نمیتوان به تمامی رقابتهای نصفه و نیمه اشاره نمود. به همین دلیل ناچار شدیم نمونههایی خاص را بیان کنیم. شاید بتوان به نکاتی مشترک در بین این مسابقات دست یافت. برخلاف آن چه که انتظار میرود، مسابقات داخلی کشور ما تنها به خاطر اعتراض یکی از طرفین مسابقه تعطیل نمیشد بلکه تماشاگران و حتی جریانهای سیاسی نیز در نیمه تمام ماندن برخی مسابقات تأثیر داشتند. حتی در برههای از زمان بعضی مسابقات قبل از نواخته شدن سوت شروع مسابقه تعطیل شده است! در بسیاری از موارد هم مسابقه سرانجام به پایان رسید؛ اما به قیمت آشوب، درگیری و حتی گاهی اوقات مرگ...

عدم استقبال ، دلیل بیقانونی ! برخلاف آن چیزی که اکثر علاقهمندان به فوتبال فکر میکنند، در حدود نیم قرن قبل اکثر مسابقات فوتبال در تهران درحضور تعدادی انگشتشمار از تماشاگران برگزار میشد. به جز دیدارهایی که دو سه تیم مشهور داشتند، در سایر مسابقات ، تعداد تماشاگران در اکثر بازیها حتی ، صدنفر هم نمیرسید ! در بازی دیهیم و شعاع که « بیاتی » به خاطر عقب افتادن تیمش توپ بازی را پاره کرد تا دیدار نیمه تمام رها شود ، کمتر از پنجاه تماشاچی داشت. (!) دردسرهای مکتب شاهین ! در مسابقات حساس و پرتماشاگر ، کار از جهتی دیگر مشکل میشد. بازیکنان باخت را نمیپذیرفتند و حتی به قیمت رها کردن مسابقه ! از اواخر دهه 30 شمسی بازیکنان و تماشاگران شاهین به شدّت مشکلساز شدند. دلیل آن نیز واضح بود. شاهین در دهه ابتدایی شکلگیری خود محل پرورش فوتبالیستهای تحصیلکرده ایران بود. امّا پس از یک دهه شرایط جامعه تغییر کرد. فوتبال آرام آرام به سمت حرفهای شدن گام برداشت و اینگونه بود که جوّ اردوی شاهین نیز تغییر کرد. برخلاف آن چه که پیشکسوتان شاهین میگویند هیچ یک از اعتراضات بازیکنان این تیم جنبه سیاسی نداشت بلکه تنها « قضاوت » و « نتیجه مسابقه » بود که تکلیف تیم معترض و بازیکنان جنجال ی آن را مشخص مینمود. به این ترتیب بسیاری از بازیهای شاهین توسط ستارگان این تیم به جنجال کشیده شد. ستارگانی که هرگز نفهمیدند جایگزین کدام یک از بزرگان تحصیلکرده شاهین شدهاند!

تاج – شاهین برای قضاوت بازی بزرگ پایتخت ، « داود نصیری » رئیس کمیته داوران ، خود مسؤولیت قضاوت را برعهده گرفت. او در نیمه اول برای تاج پنالتی گرفت و « بیوک جدیکار » آن را به گل تبدیل کرد. امّا داور نیمه دوم و دنبال گل شاهین ، ابتدا مرکز زمین را نشان داد و ناگهان با دیدن پرچم کمکداور ، نظر خود را تغییر دارد. بازیکنان شاهین در ابتدا قصد بیرون آمدن نداشتند. امّا از بیرون میدان به آنها دستور خروج داده شد. چنین شد که ده هزار تماشاگر برای دیدن کامل مسابقهای بلیت خریدند که تنها 54 دقیقه ادامه یافت !

پرسپولیس – تاج چهارمین دیدار دو تیم پرسپولیس و تاج تفاوتی بزرگ با سایر مسابقات دو تیم داشت ستارگان پرسپولیس راهی تیم پیکان شده بودند تا همه چیز به سود تاج پیش برود. به نظر می رسید که این تیم به راحتی حریف را شکست خواهد داد. امّا چنین نشد و تاجیها تا دقیقه 82 تنها یک بار موفق به گلزنی شدند. در این لحظه محمود خوردبین نتیجه را (1-1) کرد امّا ابوالقاسم حاج ابوالحسن داور مسابقه گل را نپذیرفت تا « عزیز اصلی » دروازهبان پرسپولیس اختیار خود را از دست داده و سیلی محکمی به گوش داور بزند (!!) مدّتی مشاجره ادامه داشت. امّا در هنگام آغازمجدّد مسابقه داور به اصلی اجازه بازگشت نداد و این امر چنان مورد اعتراض پرسپولیسیها واقع شد که همگی زمین را ترک کردند و تاج (3-0) برنده اعلام شد. اصلی هم مدتی محروم بود. امّا تنها اندکی پس از آن مورد عفو قرار گرفت و سیلی زدن او نیز فراموش شد ! تاج – پرسپولیس دیدار پنجم تاج و پرسپولیس نیز به جنجال کشیده شد. ستارگان پرسپولیس مجدداً به تیم خود بازگشته بودند و این امر سبب جذاب شدن دیدار 27 دی شده بود. پس از آن که بازی در دقیقه 75 توسط تاج به تساوی کشیده شد. همایون بهزادی و مهدی لواسانی بسان گلادیاتورها به جان هم افتادند و از خجالت هم درآمدند !! ارشد برازنده نیز هر دو را اخراج کرد. لحظاتی بعد و به دنبال بیهوش شدن مهراب شاهرخی در اثر یک برخورد ، حسین کلانی به داور اعتراض کرد و داور او را نیز اخراج کرد. امّا پرسپولیسیها این اخراج را نپذیرفتند و از زمین بیرون آمدند تا یک بار دیگر فدراسیون رأی به شکست (0-3) آنها بدهد !

پاس – راهآهن استادیوم امجدیه مملو از تماشاگر بود. تماشاگران برای آغاز مسابقه لحظه شماری میکردند. امّا آنها نمیدانستند که مجادلهای بزرگ بین باشگاه پاس و فدراسیون به وجود آمده است. پاسیها به محرومیت حسین فرکی معترض بودند. سرانجام نیز به نشانه اعتراض حاضر به انجام مسابقه نشدند. کمتر از یک سال از انقلاب گذشته بود و بسیاری از تماشاگران حال و هوای روزهای گذشته را با خود به استادیوم آورده بودند. تماشاگران این واقعه را برنتابیدند و به داخل میدان ریختند و بدین وسیله اعتراض خود را به اتفاق رخ داده نشان دادند.