- آسمونی
- مجله اینترنتی
- سیاست
- علوم سیاسی
- موارد قانونی بعد از درگذشت رئیسجمهور

موارد قانونی بعد از درگذشت رئیسجمهور
درگذشت ناگهانی یک رئیسجمهور بر اثر اتفاقات مختلف معمولا از قبل بر اساس قانون تعیین شده است. گاهی در یک کشور ممکن است رئیسجمهور به هر دلیلی فوت کند و اختیارات و مسئولیتها باید به موقع انجام شود که در چنین شرایطی وظایفی در قوانین نوشته شده که بر اساس آن، کشور گردانده میشود. در ادامه با آسمونی باشید تا اطلاعاتی در خصوص اینکه پس از درگذشت یک رئیسجمهور چگونه کارهای کشوری پس از او انجام میشود بپردازیم.
اصل ۱۳۱ قانون اساسی اعلام کرده که اختیارات و مسئولیتها پس از درگذشت رئیسجمهور برعهده معاون اول قرار میگیرد.
اصل یکصدوسیویکم قانون اساسی ایران
بر اساس اصل یکصد و سیویکم قانون اساسی ایران، معاون اول رئیس جمهور با موافقت رهبری در صورت فوت، عزل، استعفا و غیبت بیش از دو ماه رئیس جمهور اختیارات و مسئولیتهای وی را بر عهده میگیرد.
«در صورت فوت، عزل، استعفا، غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیس جمهور و یا در موردی که مدت ریاست جمهوری پایان یافته و رئیس جمهور جدید بر اثر موانعی هنوز انتخاب نشده و یا امور دیگری از این قبیل، معاون اول رئیس جمهور با موافقت رهبری اختیارات و مسئولیت های وی را بر عهده میگیرد و شورائی متشکل از رئیس مجلس و رئیس قوه قضائیه و معاون اول رئیس جمهور موظف است ترتیبی دهد که حداکثر ظرف مدت پنجاه روز رئیس جمهور جدید انتخاب شود، در صورت فوت معاون اول و یا امور دیگری که مانع انجام وظایف وی گردد و نیز در صورتی که رئیس جمهور معاون اول نداشته باشد مقام رهبری فرد دیگری را به جای او منصوب می کند».
پس از درگذشت ابراهیم رئیسی
رئیس جمهور ابراهیم رئیسی هشتمین رئیسجمهور ایران بود که او و همراهانش در سانحه سقوط بالگرد در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ که برای افتتاح سد قیز قلعهسی به آذربایجان شرقی سفر کرده بود جان باخت. محمد مخبر پس از ابراهیم رئیسی، معاون اول او توسط رهبری جایگزین وی شد.