- آسمونی
- مجله اینترنتی
- وبگردی
- زیباترین خانه های تاریخی در شهر کاشان

زیباترین خانه های تاریخی در شهر کاشان
- - خانه عامری ها؛ بزرگترین خانه تاریخی کاشان
- - خانه طباطبایی ها؛ عروس خانه های ایران
- - خانه بروجردی ها؛ نماد عشق قجری
- - خانه آل یاسین؛ سفری به گذشته
- - خانه راهب یا اقامتگاه مهینستان
- - خانه شریفیان؛ زیبایی در اوج سادگی
- - خانه عباسیان؛ لوکیشن تاریخی و محبوب
- - خانه عطارها؛ زیبایی در دل کاشان
- - خانه عبدالرزاق خان؛ قدیمی ترین خانه کاشان
کاشان شهری با پیشینه تاریخی بسیار غنی، با قدمتی در حدود 7 هزار سال است. این شهر کهن در طول دورههای تاریخی مختلف، بخصوص دوران زندیه و قاجار جایگاه بسیار ویژهای در کشور داشته است. از این دوران آثار و جاذبههای تاریخی بسیاری به جا مانده که تماشای آنها تجربه یک گشت و گذار به یاد ماندنی را برای شما به جای خواهد گذاشت. در ادامه با تعدادی از زیباترین خانه های تاریخی کاشان، آشنا خواهید شد.
خانه عامری ها؛ بزرگترین خانه تاریخی کاشان
هتل خانه عامریها به عنوان یکی از زیباترین خانه های تاریخی کاشان شناخته میشود. اقامتگاه سنتی سرای عامریها در شهر تاریخی کاشان واقع شده و از خاندان عامری به یادگار مانده است. ساختمان خانه های تاریخی عامری ها، که به دورهی زندیه باز میگردد، از قدیمیترین خانههای شهر کاشان است و شامل چند خانهی متصل به هم است. پس از مرمت و بازسازی در سال ۱۳۹۳، اقامتگاه سرای عامریها با ۳۸ اتاق درهای خود را برای پذیرایی از گردشگران و مسافران کاشان باز کرد. این سرای تاریخی با مساحتی بالغ بر هفت هزار متر مربع بزرگترین خانه تاریخی کاشان است و دارای ۳۸ اتاق، دو رستوران، کافیشاپ و گالری است. مالکیت این بنا در دوران زندیه به ابراهیم خان کلانتر تعلق داشته و پس از آن به دست سهام السلطنه، طبق مستندات تاریخی، میراث داده شده است. این بنا از معماری منحصر به فردی برخوردار است و بادگیر آن بخش مهمی از زیبایی معماری این ساختمان است. این بادگیر باد شبانه کویر را به سرداب، زیرزمین و حوض خانه هدایت کرده و تمام فضاها را خنک میکند. اگر قصد بازدید از خانه های تاریخی ایران و کاشان را دارید میتوانید همین حالا با خرید بلیط قطار اصفهان سفر خود را آغاز کرده و از این بنای زیبا دیدن کنید. در حال حاضر، سرای عامریها به عنوان یک اقامتگاه سنتی و از جمله بزرگترین هتلهای سنتی در کشور ایران شناخته میشود که به عنوان یکی از ۲۵ هتل سنتی برتر در منطقه خاورمیانه نیز شناخته می شود. این اقامتگاه از تمام امکانات رفاهی مختلف مانند اتاقهای یک تخته، دو تخته، سوئیت پرزیدنتال، سوئیت رویال، شاه نشین و حتی سوئیت ماهعسل بهرهمند است.
خانه طباطبایی ها؛ عروس خانه های ایران
خانه طباطبایی ها کاشان در ردیف باشکوهترین و زیباترین خانه های تاریخی کاشان قرار میگیرد. خانه تاریخی طباطباییها در شهر کاشان قرار گرفته و در محله «سلطان احمد» واقع شده است. این خانه مجاور دیگر جاذبههای دیدنی کاشان مانند خانه تاریخی بروجردی و امامزاده سلطان امیر احمد است. خانه تاریخی طباطباییها به عنوان یکی از آثار منحصر به فرد و مشهور ایران، در میان بناهای تاریخی کاشان محسوب میشود. اگر از شهر زیبای شیراز قصد سفر به این شهر و بازدید از اماکن دیدنی آن را دارید، می توانید با خرید بلیط قطار شیراز اصفهان با صرف زمان کمتر و راحت تر به کاشان سفر کنید. این خانه در دوره قاجار توسط حاج سید جعفر طباطبایی نطنزی، یکی از بازرگان های نطنزی کاشان، در محله سلطان امیر احمد ساخته شد. معمار اصلی این خانه، استاد علی مریم کاشانی بود که بنا را در طول ۱۰ سال بنا کرد. به دلیل فعالیت صاحب این خانه در تجارت فرش، در گچبریها از نقشهای به کار رفته در فرشهای سنتی ایرانی استفاده شده است. خانه تاریخی طباطباییها توسط هیئت امنای مرمت و احیای ابنیه تاریخی کاشان خریداری شد و در دوره ۱۳۷۴–۱۳۷۶ با همکاری شهرداری و میراث فرهنگی کاشان و با پشتیبانی مسئولان وزارت و معادن و فلزات، مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. این خانه از اصالت معماری و طراحی منحصر به فردی برخوردار است که با فرهنگ و اقلیم خاص منطقه سازگار است. سبک معماری گودال باغچه باعث مقاومت بنا در برابر زلزله و تسهیل نقل و انتقال آب به بنا میشود. خانه تاریخی طباطباییها مساحتی در حدود 4.700متر مربع دارد و از سه بخش اندرونی، بیرونی و بخش مخصوص خدمه تشکیل شده است. این خانه دارای ۴۰ اتاق، چهار حیاط، چهار سرداب، سه بادگیر و دو رشته قنات است. با خرید بلیط خانه های تاریخی کاشان، میتوانید به آسانی از این بنای خاص و تماشایی بازدید کنید.
خانه بروجردی ها؛ نماد عشق قجری
خانه های تاریخی بروجردی ها کاشان از جمله جاهای دیدنی اصفهان و کاشان است که هنر چشم نواز معماران ایرانی در جای جای آن به چشم میخورد. خانه بروجردیها به عنوان یک نماد از معماری درونگرای ایرانی، با جلوه چشمنواز و بینظیر، هر بازدیدکنندهای را شگفتزده میکند. این ساختمان تاریخی در منطقه جنوب شرقی شهر زیبای کاشان واقع شده و به عنوان یکی از زیباترین خانه های تاریخی کاشان شناخته میشود. قدمت خانه بروجردیها بهطوری که در کتیبه چهار طرف تالار آن آمده است، به سال ۱۲۹۲ هجری قمری بازمیگردد. این خانه از نظر طرح، معماری، قدمت، و تزیینات نقاشی و گچبری از نفیسترین آثار تاریخی دوره قاجار به شمار میرود. خانه بروجردی ها در تاریخ ۱۳ خرداد ۱۳۴۵ با شماره ۱۰۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. اهمیت خانه بروجردیها به حدی است که بادگیرهای آن به عنوان نمادی از شهر کاشان شناخته میشوند. آثار هنری چشمگیر، نقاشیهای هنرمندانه و کاشیکاریهای رنگارنگ از دیگر ویژگیهای خانه بروجردی ها است و در ساخت و تزیین آن بیش از ۱۵۰ هنرمند گچکار، بنا و آینهکار همکاری کردهاند. مالک اصلی خانه بروجردیهای کاشان حاج سید حسن نطنزی، تاجر ثروتمند و مقیم کاشان بود که به دلیل تعدد سفرش به بروجرد به بروجردی مشهور بود. ساخت خانه بروجردیها داستانی عاشقانه را دل خود جای داده است. در این روایت حاج سید حسن، عاشق دختر خانواده مرفه و اصیل طباطبایی، نماینده برجسته تجارت فرش در کاشان میشود. سید حسن به خواستگاری میرود، اما پدر دختر شرط رضایت را ساخت خانهای در نزدیکی خانه طباطبایی و به زیبایی و جلال خانه خودشان اعلام میکند. سید حسن شرط را قبول میکند و پس تلاش طولانیمدت این مورد از خانه های تاریخی کاشان خیابان علوی ساخته شد. برای بازدید از این بنای تاریخی و سایر ابنیه دیدنی کاشان، تنها کافی است با خرید بلیط قطار یوتراوز سفر خود به این شهر زیبا را آغاز کنید.
خانه آل یاسین؛ سفری به گذشته
خانه آل یاسین از دیگر خانه های قدیمی کاشان است که بازدید از آن شما را به حال و هوای وهم آمیز گذشته میبرد. خانه آل یاسین کاشان یکی از خانه های تاریخی کاشان اصفهان است که در محله «گذر دربند آقا» قرار دارد. این نام از آن جهت بر روی این محله قرار داده شده که در گذشته در دو سمت آن دارای دو در بوده و علما و سادات بسیاری نیز در این منطقه سکونت داشتهاند. خانه آل یاسین برای «سید محمد تقی حسینی پشت مشهدی»، یکی از علمای قرن سیزدهم و از یاران ملا احمد نراقی و شیخ انصاری ساخته شده است. این خانه تا سال 1365 بصورت مسکونی مورد استفاده قرار میگرفت و در سال 1370 به شهرداری کاشان به مبلغ هشت میلیون تومان واگذار شد. در نهایت این مکان چشمنواز، در سال 75-76 بازسازی شد و در حال حاضر به عنوان محل معاونت عمرانی شهرداری کاشان مورد استفاده قرار میگیرد. خانه آل یاسین از نمای بیرونی سادهای برخوردار است؛ اما داخل آن دارای تزئینات زیبا و خیرهکنندهای است. با برخورداری از اندرونی و فضای بیرونی، خانه دارای دو بخش اصلی است. پس از ورود از درب اصلی خانه به فضایی با اتاقهای در پیرامون و دو طبقه میرسیم که در وسط آن یک حوض تماشایی وجود دارد که تمامی این بخش به عنوان بیرونی شناخته میشود. قسمت داخلی خانه دارای یک حیاط بزرگ است که در آن قسمتهای زمستانی و تابستانی نشین دیده میشود. منطقه زمستانی نشین بهصورت پوشیده در انتهای سمت راست حیاط قرار دارد و دارای یک کرسی بزرگ و یک چاله زغال زیر آن است که در فصل زمستان گرمای ساکنان منزل را تامین میکرد. قسمت تابستانی نشین بهصورت وسیعتر و با یک ایوان زیبای شاه نشین در سمت چپ حیاط قرار دارد که در فصلهای گرم سال برای استفاده از قلیان و مصرف میوه و غیره از آن استفاده میشد. برای دسترسی به آدرس خانه های تاریخی کاشان میتوانید به سادگی نام خانه مورد نظر خود را در نقشههای مختلف جستجو کرده و آنها را بیابید.
خانه راهب یا اقامتگاه مهینستان
هتل تاریخی مهینستان راهب یکی از خانه های تاریخی کاشان است که در خیابان فاضل نراقی واقع شده است. این هتل در مرداد ماه سال 1384 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و دارای سه حیاط جداگانه به نامهای حیاط اندرونی، حیاط بیرونی و حیاط خدمه است. هتل مهینستان راهب در سال 1389 مورد بازسازی قرار گرفته و مرمت آن در سال 1393 به پایان رسید. این اقامتگاه بومگردی دارای 16 اتاق لوکس با بهترین کیفیت و خدمات است و در مجموع ظرفیت اسکان 41 گردشگر را دارا است. معماری این بنا دقیقاً به سبک خانههای سنتی در عصر قاجار است و ترکیبی از هنر ایرانی و اسلامی آن را باشکوه تمام به نمایش میگذارد. در داخل این خانه، سه حوض آب قرار گرفته است که هر کدام سبک معماری و جلوه بینظیری دارند. از جمله ویژگیهای این هتل میتوان به ۲۰ اتاق و شاهنشین در گوشهوکنار آن اشاره کرد. با ورود به این مکان، شما شاهد اتاقهایی با طاقهای زیبا به همراه نقش و نگارهایی مطابق با سلیقه ایرانیان خواهید بود. این بنا به طور کامل با بهترین مصالح موجود در آن زمان ساخته شده و با فضای سنتی و زیبایی آمیخته شده است. این هتل در خیابان فاضل نراقی و محله درب باغ و در کوچه فرهنگ ۳۱ واقع شده است.
خانه شریفیان؛ زیبایی در اوج سادگی
یکی دیگر از خانه های تاریخی کاشان، خانه شریفیان است که در سال 1230 هجری قمری و در دوره قاجاریه ساخته شده است. این عمارت زیبا در محله صدره واقع شده و در سال 1378 به صورت رسمی به ثبت رسیده است. این ساختمان، از سه فضای مختلف تشکیل شده است، شامل ساختمانهای دو طبقه در قسمت شمالی و جنوبی حیاط خانه و بنای سه طبقه در حیاط داخلی که از مصالح خشت و گلی ترکیب با رنگ سفید گچبری ساخته شده است. تابستان نشین خانه شریفیان با ایوان قوسی خود، در ضلع شمالی حیاط قرار گرفته و از زیباترین بخشهای این خانه است. این ایوان مستقیما به حیاط متصل بوده و با تزئیناتی از گچبری های استادکارانه و مقرنس کاری زیبا شکل گرفته است. اتاق و اصطبل نیز در بخش شمال غربی بنا قابل مشاهده است؛ اما بخشی از آن تخریب شدهاست. زمستان نشین این بنا محل قرارگیری تالار شاهنشین است، که در ضلع جنوبی حیاط واقع شده است. شما میتوانید در سفر به استان اصفهان و شهر کاشان از این بناهای تماشایی بازدید کنید.
خانه عباسیان؛ لوکیشن تاریخی و محبوب
خانه عباسیان یکی از مشهورترین خانههای تاریخی کاشان است که به عنوان لوکیشن در فیلمهای مختلفی از جمله: مسافر ری، خانهای در تاریکی، ملاصدرا و جابر بن حیان مورد استفاده قرار گرفته است. خانه عباسیان کاشان یکی از شاهکارهای معماری ایران است و در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد. این خانه تاریخی در محله سلطان امیر احمد کاشان واقع شده و از بناهای دوره قاجار محسوب میشود. این بنای چشمنواز با وسعتی در حدود 5 هزار متر مربع، در پنج حیاط و پنج طبقه ساخته شده است. بعد از وفات مالک اولیه، مجموعه تاریخی عباسیان به صورت پنج خانه مستقل تفکیک شده است. اصلیترین ویژگیهای این بنا شامل تزیینات گچبری و نقاشی، رسمیبندی، مقرنس، یزدیبندی و گرهسازی را شامل میشود که در اوج زیبایی و ظرافت، چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. این خانه برخلاف ورودی نه چندان زیبا، در فضای اوج هنر معماری را به نمایش گذاشته و هر بینندهای را شگفتزده میکند. این خانه مطابق با اقلیم گرم و خشک منطقه، بهصورت درونگرا ساخته شده و مساحت آن نیز بهحدی زیاد است که حتی شاید در هنگام گشتوگذاردر آن نیز راهتان را گم کنید. خانه عباسیان در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسیده و در حال حاضر تحت پوشش سازمان رفاهی تفریحی شهرداری کاشان است و بخشی از آن به بنیاد سهراب سپهری تعلق دارد.
خانه عطارها؛ زیبایی در دل کاشان
خانه عطارها کاشان، یکی از مهمترین آثار معماری در این شهر به شمار میرود. این خانه در محله پنجه شاه واقع شده و قدمت آن به دوران قاجار بازمیگردد. این بنا در گذشته بخشی از یک بنای وسیعتر بوده که سه باب حیاط داشته است؛ اما امروزه تنها یک حیاط اندرونی وسیع و یک حیاط اصلی با وسعت ۴۷۰ متر مربع در این بنا دیده میشود. بخش عظیمی از فضاهای خانه عطارها در جهات شرق و غرب حیاط قرار دارند و ضلع شمالی آن تنها یک دیوار بلند با طاقنما است. از فضاهای اصلی معماری این بنا میتوان به سه سرداب، شاهنشین، هشتی ورودی و حوضخانه اشاره کرد. در بنای خانه عطارها میتوان آثاری را از یزدیبندی و گچبری در تزیینات داخلی مشاهده کرد؛ همچنین این خانه تاریخی برخلاف دیگر بناهای کاشان که تنها یک بادگیر دارند، سه بادگیر بلند دارد که هوایی بسیار خنک و دلنشین را در روزهای گرم تابستان برای ساکنان فراهم میکند. این بنا در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
خانه عبدالرزاق خان؛ قدیمی ترین خانه کاشان
بعد از زلزله ویرانگر 1192 هجری قمری، عبدالرزاق خان، حاکم کاشان در دوران زندیه و اوایل قاجاری با همت و توانمندیاش به بازسازی کاشان و ساخت بناهای عام المنفعه مشغول شد. او با درایت و هوشمندی، بخش عظیمی از شهر را از هجوم آغا محمدخان قاجار نجات داد. عبدالرزاق خان کاشی، یکی از شخصیتهای بینظیر و نیکنام تاریخ کاشان بود که با تلاشش، بناهای ارزشمند متعددی را احداث کرد که امروزه به عنوان یادگاران ارزشمند او باقی مانده است. یکی از این آثار، خانه تاریخی منسوب به عبدالرزاق است که قدمت آن به دوره زندیه بر میگردد. براساس مطالعات، این بنا دارای عناصری از معماری پیش از دوره قاجار در کاشان است. خانه تاریخی منسوب به عبدالرزاق در منطقه پامنار واقع شده و به دلیل وسعت و اسلوب معماری خود، یکی از نمونههای شاخص در بافت تاریخی کاشان محسوب میشود. با توجه به موقعیت جغرافیاییاش در نزدیکی مراکز قرون میانه اسلامی شهر کاشان، این خانه از اهمیت بالایی برخوردار است. سبک معماری گودالباغچه و عناصر معماری قدیمیتر کاشان در این خانه مشاهده میشود و بر اساس شواهد مشاهده شده، اینگونه برداشت میشود که این بنا در دورههای بعد نیز، مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است. متاسفانه در حال حاضر بخشهای بسیاری از این بنا تخریب شده و این خانه تاریخی و زیبا این روزها حال و روز خوبی ندارد.
سخن پایانی
لذت سفر به کاشان تنها به تماشای خانههای زیبای این شهر محدود نمیشود. در کنار خانه های تاریخی کاشان آثار طبیعی و چشمنواز دیگری نیز وجود دارد که شما میتوانید در سفر خود به این شهر از آن بازدید کنید. اگر شما نیز تمایل دارید تا این تجربه منحصر به فرد را برای خود به ارمغان بیاورید، تنها کافی است همین حالا به سایت یوترازو مراجعه کرده و بلیط سفر خود را تهیه کنید.