- آسمونی
- مجله اینترنتی
- ورزشی
- اطلاعات ورزشی
- اولین حضور ورزشکاران ایران در پارالمپیک(1988)
اولین حضور ورزشکاران ایران در پارالمپیک(1988)
پس از آغاز جنگ تحميلي به تعداد افراد جانباز و معلول در كشور افزوده شد و بديهي بود كه به رونق مسابقات جانبازان افزوده شود. در ارديبهشت ماه 1360 نخستين سفر برونمرزي يك تيم ايراني انجام شد. بسكتباليستهاي جانباز، اين سفر را به يوگسلاوي انجام دادند. يك سال بعد اولين كاروان ورزشي تيراندازي جانبازان و معلولين به مسابقات جهاني استوك مندويل انگلستان اعزام شد و دو سال بعد در همين شهر، دوندههاي جانباز كشورمان نخستين مدالها را براي كشورمان به ارمغان آوردند. در سال 1365 انجمن ورزشهاي دختران معلول نيز تأسيس شد و به اين ترتيب ايران در چنين شرايطي در پارالمپيك سئول 1988 شركت كرد.
نخستين خاطرات جانبازان ايرانی
نخستين حضور در بازيهاي پارالمپيك خاطراتي به يادماندني براي ورزشكاران كشورمان به همراه داشت. نظم حاكم بر مسابقات و تلاشهاي مردم كرهجنوبي كه از سپيدهدم تا شامگاه براي شكوه بازيها تلاش ميكردند، براي عموم ورزشكاران كشورمان جالب بود. آنها درسهاي فراواني درباره توانبخشي، ابزارآلات كمك پزشكي و كمك ورزشي از كشورهاي باتجربه اروپايي آموختند و در عين حال نيز كشورهاي ديگر در رشتههايي چون واليبال نشسته، درسهاي فراواني از واليباليستهاي ايراني گرفتند. تا قبل از ظهور ايران، تيم هلند قهرمان بلامنازع واليبال نشسته جهان بود. اما حركات روي تور، تاكتيكهاي دفاعي و تعويض مكان بازي از جمله خصوصيات بارز ايرانيان بود كه تا آن زمان در واليبال نشسته انجام نشده بود. به اين ترتيب ايران با اقتدار قهرمان واليبال نشسته پارالمپيك شد.
در دووميداني نيز كشورمان صاحب 3 طلا، 1 نقره و 3 برنز شد و اين افتخارات عمدتاً در رشتههايي به دست آمدند كه نيازي به استفاده از تكنولوژي روز نداشتند. زيرا ايران از لحاظ تكنولوژي توليد ويلچر امكان رقابت با بسياري از كشورها را نداشت و به اين ترتيب ورزشكاران كشورمان مجبور بودند با ويلچرهايي به مصاف رقبا بروند كه وزن آنها تا 3 برابر سنگينتر از ويلچر رقبا بود!
در وزنهبرداري ماجرايي جالب براي نماينده ايران رخ داد. او با ديدن تمرين رقبا بسيار آشفته شده بود و وقتي ميديد برخي از رقبايش 20 كيلو بهتر از او ركورد ميزنند، تصميم گرفت وزن خود را كم كرده و در وزن پايينتر در بازيها شركت كند. او مدتي رژيم گرفت. اما در آستانه مسابقه، اعضاي كاروان ديدند كه او شروع به پرخوري كرده است. زيرا در دسته پايينتر وزنهبرداري را ديده بود كه 30 كيلوگرم بهتر ركورد ميزد!!
پايان كار كاروان 36 نفره ايران كه با 18 ورزشكار در دو رشته تيمي و 18 ورزشكار در دو رشته انفرادي راهي سئول شده بود. كسب 4 طلا، 1نقره و 3 برنز و رسيدن به عنوان بيست و هشتم پارالمپيك بود. آن هم در بين 48 كشوري كه صاحب مدال شدند. در پارالمپيكي كه تيمها امكان حضور در 4 رشته تيمي و 13 رشته انفرادي را داشتند، نتايج ايران ـ كه هشت سال درگير جنگ بود ـ يك آغاز درخشان محسوب ميشد.