زمان مطالعه: 6 دقیقه
طرح توجیهی چیست و چرا برای کسب و کارها لازم است؟

طرح توجیهی چیست و چرا برای کسب و کارها لازم است؟

طرح توجیهی یا طرح امکان‌سنجی نوعی بررسی، پژوهش و مطالعه همه‌جانبه است در مورد پروژه‌ها و ایده‌های کاری، صنعتی و تولیدی. این طرح‌ها می‌تواند برای شروع یک کار یا

برای شروع فعالیت در یک کسب و کار خاص صنعتی یا تولیدی، ادامه آن و رسیدن به موفقیت نیاز به شناخت و کسب اطلاعات کافی در آن حوزه است. این شناخت که معمولا با کار در حوزه مربوطه بیشتر می‌شود، می‌تواند به پیش‌بینی شرایط آینده و افت و خیز کار در آن منجر شود. البته همه قادر کسب این اطلاعات و شناخت به طور دقیق و کامل نیستند. بنابراین از طرح توجیهی، جهت دریافت آن استفاده می‌شود. در ادامه در مورد طرح توجیهی و اهمیت و کاربردهای آن بیشتر صحبت می‌کنیم.

طرح توجیهی چیست؟

طرح توجیهی یا طرح امکان‌سنجی نوعی بررسی، پژوهش و مطالعه همه‌جانبه است در مورد پروژه‌ها و ایده‌های کاری، صنعتی و تولیدی. این طرح‌ها می‌تواند برای شروع یک کار یا تجارت جدید باشد یا توسعه‌ کاری قدیمی. طرح توجیهی با ارائه مدارک و مستندات در مورد ایده و پروژه مربوطه، سرمایه‌گذاران، روسا یا مدیران که می‌توانند افرادی در بانک‌ها، نهادها یا سازمان‌ها باشند را، نسبت به موفقیت و سوددهی پروژه توجیه خواهد کرد. این طرح با تجمیع دلایل نیاز به اجرای پروژه در مجموعه، آینده آن و فوایدش برای مجموعه، افراد را برای عملی ساختنش قانع می‌کند. البته یک طرح توجیهی بیش از هر چیز، به امکان سنجی یک پروژه می‌پردازد. به این معنی که با انجام مطالعات گسترده و بررسی طرح‌های مشابه اجرا شده، امکان اجرایی‌سازی یک ایده را تجزیه و تحلیل خواهد کرد. بنابراین آنچه در یک طرح توجیهی مطالعاتی ارائه می‌شود عبارتند از:

  • شرح ایده و پروژه
  • امکان اجرایی سازی آن
  • احتمال و درصد موفقیتش

برای داشتن طرح‌های دقیق و اصولی در زمینه‌ها و حوزه‌های کاری مختلف، ای‌توجیهی به ارائه طرح‌های توجیهی در کسب و کارها و تجارت‌های متفاوت می‌پردازد تا کار شما به عنوان ایده‌پرداز و فردی که به دنبال اجرای ایده‌ای خاص در واحد صنعتی یا تجاری خود است ساده‌تر باشد. ای‌توجیهی با بررسی توجیهات، تهدید‌ها و فرصت‌های طرح‌های مختلف تجاری و سرمایه‌گذاری، امکان‌پذیری آن را براساس میزان سرمایه مد نظر بررسی کرده و سود و زیان احتمالی از اجرای پروژه را پیش‌بینی می‌کند. به این ترتیب طرح توجیهی امکان‌پذیری یک پروژه را در سه بخش اصلی زیر بررسی می‌کند:

  • بازار هدف پروژه و موفقیت در آن
  • امکان اجرایی شدن آن از نظر فنی
  • تجزیه مالی و بررسی میزان سوددهی و درصد سرمایه مورد نیاز اولیه

تهیه چنین طرحی به صورت جامع، کامل، کاربردی و البته اصولی و مطالعاتی، نیاز به تخصص ویژه دارد. تخصصی که از تهیه طرح‌هایی با خصوصیات مشابه نشات می‌گیرد. ای‌توجیهی با داشتن این تجربه و کارشناسانی در زمینه‌های کاری مختلف می‌تواند طرح توجیهی استاندارد را در تمامی حوزه‌های صنعتی، کشاورزی، دام و طیور، آبزیان، خدماتی، گردش‌گری و تفریحی تهیه و تدوین نموده در اختیار سفارش دهنده قرار دهد.

طرح توجیهی چیست و چرا برای کسب و کارها لازم است؟
طرح توجیهی چیست و چرا برای کسب و کارها لازم است؟

مزایای داشتن طرح توجیهی

به این ترتیب با در دست‌داشتن طرح توجیهی مرتبط ا ایده و پروژه خود به هدف پیدا کردن سرمایه‌گذار مناسب نزدیک‌تر شده و همچنین مسیر کوتاه‌تری برای توجیه موسسه، سازمان یا نهاد سرمایه‌گذار خود برای ورود به پروژه پیش رو دارید. طرح امکان‌پذیری دارای مزایای بسیاری مانند آنچه در ادامه خواهد آمد است

-زمان‌سنجی اجرای پروژه

همان‌قدر که اجرای یک طرح در زمانی خاص می‌تواند موفقی باشد، در زمانی دیگر می‌تواند منجر به شکست شود. با طرح توجهی می‌توان بهترین زمان برای اجرا را یافته و با اطمینان بیشتری کار را آغاز کرد.

-برآورد سود دهی پروژه

با طرح توجیهی می‌توان میزان سوددهی آن را در آینده و بازه‌های زمانی مختلف در دست داشت. به این ترتیب ارزش اجرایی شدن آن به نسبت سرمایه مشخص شده و در صورت مقرون به صرفه نبودنش، کنار گذاشته خواهد شد.

-مکان اجرا

با طرح توجیهی، می‌توان به شناخت کاملی از بازار هدف دست یافت. میزان سرمایه و شرایطی که اجرایی شدن پروژه را تضمین می‌کند. بر همین اساس می‌توان به بهترین محل اجرایی شدن آن نیز دست یافت.

-بررسی لزوم و امکان دریافت وام بانکی

ضمن اینکه برای دریافت هرگونه وام بانکی برای اجرای یک پروژه نیاز به ارائه طرح توجیهی به بانک مورد نظر برای اعتبارسنجی و ثبت قرارداد وام است، با طرح امکان‌سنجی می‌توان به میزان کمبود نقدینگی در سرمایه دسترسی پیدا کرد و اینکه در صورت امکان دریافت وام، به چه مبلغی نیاز دارید. همچنین اینکه با بررسی مراحل اجرایی و زمان و میزان سوددهی پروژه می‌توان درمورد بازپرداخت وام برنامه‌ریزی دقیق‌تری داشت.

شناخت رقبا و عملکرد آن‌ها

شناخت شرایط رقبای یک طرح تجاری یا صنعتی می‌تواند در انتخاب سبک ارائه محصول، محل ارائه، قیمت ارائه و البته زمان ارائه موثر باشد. با انتخاب بهتر و دقیق‌تر در هر یک از شاخص‌های مطرح شده، می‌توان به رقابت موفق‌تر رسید.

etojihi-com
etojihi-com

پیدا کردن ایده‌های مناسب تبلیغات و بازاریابی

تبلیغات و بازاریابی از مهمترین اصول موفقیت در یک کسب و کار و پروژه است. به طوری که انتخاب روشی مناسب و متناسب با محصول برای تبلیغات، می‌تواند تضمین فروش آن باشد. با طرح توجیهی می‌توان بهترین سبک و روش تبلیغاتی برای محصول خود را در اختیار داشت. 

در ادامه برای نمونه دو طرح توجیهی از طرح‌هایی که توسط ای‌توجیهی ارائه می‌شود را با تفصیل بررسی خواهیم کرد.

طرح توجیهی گلخانه چیست؟

طرح توجیهی گلخانه هیدروپونیک در دسته طرح‌های توجیهی حوزه کشاورزی قرار دارد و به بررسی راه‌ها و روش‌های موثر در بهبود راندمان فعالیت‌های کشاورزی می‌پردازد. این افزایش راندمان می‌تواند شامل طرح‌هایی در راستای استفاده بهینه از منابع در اختیار و البته دریافت محصولات بیشتر باشد. به این معنی که بتوان با به کار بستن روش‌های جدید و تکنولوژی‌ها پیشرفته در حفظ هرچه بیشتر منابع آبی تلاش کرد. استفاده بهینه از زمین‌های زراعی و کشاورزی با بررسی محل زمین، نوع خاک و محصول مناسب کشت در آن نیز موارد دیگری هستند که در این طرح‌ها مورد تحقیق و مطالعه قرار می‌گیرند. ای‌توجیهی در طرح تولیدی گلخانه میزان محصول نهایی سالانه یک طرح کشاورزی را با بررسی شاخص‌های زیر در اختیار صاحب پروژه قرار می‌دهد:

  • میزان سرمایه
  • محل زمین
  • مساحت زمین
  • نوع محصول
  • ماشین‌آلات مورد نیاز

پس از این طرح توجیهی می‌تواند با توجه به برداشت سالیانه، میزان برگشت سرمایه را براساس هزینه‌های جاری و سود خالص پروژه را در اختیار شما قرار دهد. همچنین با این طرح می‌توان تخمین دقیقی از هزینه‌های جاری، حقوق پرسنل و هزینه تامین مواد اولیه را به تفکیک در اختیار داشت و به درصد ارزش افزوده سالیانه پروژه دست یافت. با این اطلاعات کامل و جامع، می‌توان امکان‌پذیری و ارزش سرمایه‌گذاری یک پروژه کشاورزی و احداث گلخانه برداشت محصول را با جزئیات بررسی کرده و با ریسک و احتمال خطای کمتری شروع به کار نمود. همچنین با بکار گرفتن روش‌ها اصولی و مسیر دقیق و بی‌نقص مسیر نزدیک‌تر و مطمئن‌تری را نسبت به موفقیت در پیش گرفت.

طرح توجیهی تولید نایلون دسته‌دار

طرح توجیهی تولید نایلون دسته دار نیاز به طرح‌های تفکیک شده و مجزا دارد. برای مثال در کارخانه‌ای که به تولید نایلون‌های عریض کشاورزی مشغول است نمی‌توان بدون بررسی و تحقیق خط تولید نایلون دسته‌دار را افزود. باید در خصوص این خط تولید جدید مطالعات و کارشناسی‌های لازم صورت گیرد. طرح توجیهی تولید نایلون دسته‌دار معمولا در کنار بررسی سرمایه اولیه، محل احداث خط تولید و ابزار و مواد اولیه به جزئیاتی نظیر موارد زیر نیز رسیدگی می‌کند:

  • رنگ و طرح نایلون

اینکه تولید نایلون‌ها در چند یا یک طرح بهتر است. در صورت تولید در طرح‌های مختلف، تولید کارهای سفارشی با چاپ‌ها مخصوص نیز در دستور کار قرار می‌گیرد یا خیر.

  • دستگاه‌ها و تجهیزات

با توجه به تنوع تولید تعدد و تنوع ابزار اولیه قابل تغییر خواهد بود. در واقع این تنوع را لیست محصولات و تولیدات اولیه مشخص خواهد کرد.

  • مواد اولیه

مواد مورد نیاز برای تولید نیز بسته به تنوع محصول و دستگاه‌های در اختیار انتخاب می‌شوند. این بخش البته می‌تواند تعیین کننده کیفیت نهایی کار نیز باشد.

  • شرایط رقبا

طرح توجیهی تولید نایلون دسته دار به بررسی جایگاه رقبا در بازار، کیفیت و تنوع محصولات آن‌ها، کمیت تولید و توزیع‌شان پرداخته و شرایطی که شما برای موفقیت در رقابت داشته باشید.

  • بررسی بازار هدف

در این بخش بازار هدف، محل و چگونگی توزیع محصول، زمان ورود محصول به بازار، حجم ورود آن مورد تحقیق قرار گرفته تا تولید نهایی در بهترین زمان و مکان و با بهترین شرایط وارد بازار و توزیع شود.

با توجه به موارد گفته شده، برای مثال افزودن تنوع محصول می‌تواند بر میزان سرمایه اولیه افزوده و دستگاه‌های بیشتری را در لیست تجهیزات مورد نیاز اولیه وارد کند. طرح توجیهی، بازده این افزایش سرمایه را بررسی کرده و به سرمایه‌گذار تخمینی دقیق از صرفه اقتصادی تنوع ایجاد شده می‌دهد. برای مثال برای چاپ روی نایلون دو نوع دستگاه وجود دارد که یکی کیفیت بهتر و هزینه بالاتر دارد و دیگری کیفیت پایین‌تر و هزینه کمتر. همچنین دستگاه‌های برش و دوخت نایلکس نیز با کارایی و بازده متفاوت و البته قیمت‌ها متنوع عرضه می‌شوند. این طرح به بررسی تمامی این موارد با توجه به سرمایه و کیفیت مدنظر تولید کننده و سرمایه‌گذار پرداخته و همه آنچه باید را در اختیارشان قرار می‌دهد. طرح توجیهی تولید نایلون دسته‌دار همچنین به پرسنلی که برای راه‌اندازی و کار در خط تولید نیاز است پرداخته و حقوق آ‌ن‌ها را در هزینه‌های جاری بررسی می‌کند. این طرح در نهایت می‌تواند به عنوان سندی برای دریافت وام کارآفرینی یا خود اشتغالی به بانک ارائه شود و مزیت نهایی خود را نمایش دهد.

جهت سفارش طرح توجیهی اختصاصی و به روز می توانید به سایت ای توجیهی مراجعه فرمایید.

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «طرح توجیهی چیست و چرا برای کسب و کارها لازم است؟» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.