- آسمونی
- مجله اینترنتی
- تقویم تاریخ
- 24 فروردین؛ تأسیس دانشگاه جندی شاپور اهواز (شهید چمران) (1334 ش)
24 فروردین؛ تأسیس دانشگاه جندی شاپور اهواز (شهید چمران) (1334 ش)
دانشگاه شهید چمران اهواز، یکی از دانشگاههای دولتی و معتبر در ایران است که در 1334 خورشیدی به فرمان محمدرضا شاه پهلوی در اهواز گشایش یافت.
این دانشگاه از دانشگاههای مادر و بزرگ ایران است. طبق رتبهبندی پایگاه اسنادی ISC در بین دانشگاههای جامع و بزرگ کشور دارای رتبه 13 است. از دانشگاه شهید چمران اهواز، بهعنوان «قطب مطالعات آب در ایران» یاد میشود.
قدمت دانشگاه جندیشاپور به سدهٔ چهارم یا پنجم میلادی بازمیگردد و در طی شش قرن نام جندیشاپور مترادف با مرکزی علمی در رشتههای مختلف بودهاست و عصر تعالی و ترقی آن در زمان خسرو انوشیروان بودهاست. شهر دانشگاهی جندیشاپور در ایران باستان در هجده کیلومتری جنوب شرقی دزفول و پنجاه کیلومتری شمال غربی شوشتر بودهاست که از لحاظ جغرافیایی در سی درجهٔ عرض شمالی قرار داشتهاست و به دستور شاپور اول این شهر ساخته شدهاست.
دانشگاهی با نام گندیشاپور در یکشنبه 2 مهر ماه سال 1334 خورشیدی به فرمان محمدرضا شاه پهلوی نیز در اهواز گشایش یافت. پس از چندی این نام به جندیشاپور تغییر کرد.
دانشگاه در نزدیکی رودخانهٔ کارون در زمینی هموار و نزدیک باغ گیاهان گرمسیری بنا گردید. به دلیل طراحی چندین بنا و دانشکده توسط معمارانی نظیر کامران دیبا و آندره گدار این دانشگاه از معماری منحصر به فرد و معروفی برخوردار است.
دانشکدهٔ کشاورزی اولین دانشکدهٔ راهاندازیشده در دانشگاه و رشتههای کشاورزی، ادبیات، ریاضی و پزشکی از اولین رشتههای ارائه شده در دانشگاه جندیشاپور است.
یکشنبه 25 خرداد 1337 نخستین گروه سی و هشت نفری فارغالتحصیلان دانشکده کشاورزی دانشگاه جندیشاپور طی مراسمی گواهینامه خود را دریافت کردند. مدتی بعد رشتههای پزشکی به دانشگاه مستقلی تحت نام دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز انتقال یافتند.
در دوران جنگ ایران و عراق، دکتر مصطفی چمران بخشهایی از این دانشگاه را پایگاه فرماندهی خود قرار داده بود که به همین دلیل پس از مرگ، بهپاس خدماتش به نظام اسلامی، نام دانشگاه جندیشاپور به دانشگاه شهید چمران اهواز تغییر نام یافت.