- آسمونی
- مجله اینترنتی
- وبگردی
- قباله ازدواج چیست و آیا سند ازدواج الکترونیکی شده است؟
قباله ازدواج چیست و آیا سند ازدواج الکترونیکی شده است؟
ازدواج یکی از مهم ترین تصمیماتی است که هر فرد در زندگی خود می گیرد. ازدواج مهم ترین نهاد خانواده در هر جامعه ای را تشکیل داده و قوانینی برای ثبت آن در هر کشور وجود دارد. ازدواج در ایران به دو صورت موقت و دائم انجام می شود. زمانی که عقد نکاح بین زوجین انجام شده و زن و مرد به طور رسمی با هم ازدواج کنند، سند ازدواج صرفا به عنوان یک قرارداد رسمی برای اثبات ازدواج دو نفر تنظیم خواهد شد که به آن سند ازدواج یا قباله ازدواج میگویند. در قباله ازدواج چه چیزی نوشته میشود؟ قباله نزد چه کسی نگه داری می شود؟ آیا هنوز قباله به صورت برگه نوشته می شود؟ با ما همراه شوید تا در این مطلب به طور کامل با پاسخ این سوالات آشنا شویم.
قباله ازدواج چیست؟
قباله یا سند ازدواج یک سند رسمی یا عادی است که وقوع ازدواج بین زن و مرد چه به صورت دائم و چه موقت را تائید می کند. در صورتی که سند طبق نظام نامه وزارت عدلیه( براساس مقررات دفاتر رسمی طلاق و ازدوج) تنظیم شده باشد، به آن سند رسمی و در غیر این صورت سند عادی گفته می شود.
در این قباله تمامی توافقات و شروط طرفین باید به طور کامل ذکر شود. قباله ازدواج یک سند رسمی بوده و قابلیت ارائه در تمامی محاکم قضایی را دارد. در صورت طرح دعوا به منظور مشکلاتی مانند اخذ شناسنامه برای فرزندان، مطالبه مهریه، الزام زوجه به تمکین و غیره ارائه قباله ازدواج الزامی است. در صورت مفقود شدن قباله ازدواج کار شما برای تمامی دعاوی حقوقی سخت تر خواهد شد. در این حالت شما باید به دفتر عقد و ازدواجی که در آن عقد کرده اید، مراجعه کرده و تقاضای صدور رونوشت قباله ازدواج خود را کنید. نکته مهم آن که بر خلاف اغلب سندهای عقود که در دو نسخه تنظیم می شود، قباله ازدواج تنها در یک نسخه تنظیم شده و به زوجین تحویل داده می شود.
در قباله ازدواج چه شروطی درج می شود؟
براساس ماده 1119 قانون ماده مدنی هر کدام از زوجین می توانند شروط خود را در قباله ازدوج ثبت کرده تا جنبه قانونی پیدا کند. با ثبت این شروط در قباله ازدواج هرکدام از زوجین موظف به انجام آن خواهند شد. علاوه بر شروط اختصاصی که جداگانه در قباله ازدواج درج می شود، شروط دیگری از قبل در قباله ازدواج درج شده که سردفتر قبل از گرفتن امضا و خواندن خطبه عقد باید آن ها را به زوجین توضیح دهد.
شرط تنصیف اموال
یکی از شروطی که در قباله ازدواج درج می شود، شرط تصنیف اموال است. با امضا این شرط بعد از ازدواج هر دارایی که مرد به دست آورد، بین او و همسرش نصف خواهد شد. در صورتی که درخواست طلاق به علت نشوز زوجه باشد، این شرط ملغی خواهد شد.
شروط 12گانه وکالت در طلاق
- به موجب این شرط زوج به زوجه این اختیار را می دهد که در صورت وجود شرایط خاصی با دریافت مهریه یا بدون آن اقدام به درخواست طلاق کند. این شروط شامل موارد زیر است:
- استنکاف شوهر از دادن نفقه به مدت شش ماه. همچنین اگر شوهر مابقی شروط واجبه زن را به مدت شش ماه رعایت نکند.
- سو رفتار زوج به طوری که ادامه زندگی برای زوجه را غیر ممکن کند.
- ابتلا زوج به بیماری های صعب العلاج که دوام زندگی زناشویی را به مخاطره بیاندازد.
- جنون زوج در شرایطی که فسخ نکاح شرعا ممکن نباشد.
- محکومیت زوج به حکم قطعی پنج سال زندان یا بیشتر یا جزای نقدی معادل آن
- عدم رعایت دستور دادگاه در مورد منع اشتغال زوج به شغلی که طبق نظر دادگاه منافی با حیثیت زوجه و مصالح خانوادگی باشد.
- ابتلا زوج به هرگونه اعتیاد مضری که براساس تشخیص دادگاه در زندگی زوجین خللی ایجاد می کند.
- زوج شش ماه متوالی بدون عذر موجه زندگی مشترک را ترک کرده یا در دادگاه غیبت کند. تشخیص موجه بودن یا نبودن عذر با دادگاه است.
- در صورتی که بعد از گذشت 5 سال به دلیل عقیم بودن مرد زوجین فرزند نداشته باشند.
- محکومیت قطعی زوج در اثر ارتکاب جرم و اجرای هرگونه مجازات مانند حد و تعزیر
- زوج بدون رضایت زوجه همسر دوم اختیار کرده یا بین آن ها به عدالت رفتار نکند.
قباله ازدواج متعلق به چه کسی است؟
همانطور که در بالا اشاره شد، قباله ازدواج تنها در یک نسخه صادر می شود. در نظر قانونی هیچ ماده ای برای مالکیت و حق نگه داری این قباله وجود ندارد اما براساس عرف جامعه، قباله ازدواج معمولا نزد زن یا خانواده او نگه داری می شود. زیرا در صورت مفقود شدن مرد و بارداری زن، زوجه می تواند با ارائه قباله ازدواج نسبت به دریافت شناسنامه اقدام کند. همچنین زوجه برای درخواست مهریه خود به این سند نیاز خواهد داشت.
آیا سند ازدواج به صورت الکترونیکی ثبت می شود؟
از مرداد ماه سال 1400 به موجب شیوه نامه بهره برداری از دفتر الکترونیک ازدواج، دفاتر سنتی ثبت ازدواج حذف و دفاتر الکترونیک جایگزین آن شد. تا آبان ماه سال 1402 با وجود ثبت الکترونیکی ازدواج، قباله به صورت دفترچه ای صادر می شد اما بعد از آن مطابق قانون مقرر شد سند دفترچه ای ازدواج حذف و سند تک برگ به همراه کد یکتا برای دریافت سند الکترونیکی ازدواج جایگزین شود. در نتیجه زوجین می توانند با استفاده از شناسه یکتای سند ازدواج و شماره ملی خود به سامانه ثبت من مراجعه کرده و جزئیات عقدنامه و اطلاعات مربوط به آن را مشاهده کنند.
مراحل دریافت سند ازدواج الکترونیکی
نحوه ثبت الکترونیکی ازدواج طبقه شیوه نامه بهره برداری از دفتر الکترونیک ازدواج به صورت زیر است:
- مراجعه زوجین به دفتر رسمی ازدواج یا سالن عقد
- تنظیم سند ازدواج در سامانه ثبت و دریافت شناسه یکتا توسط سردفتر رسمی ازدواج و چاپ نسخه پشتیبان
- اخذ امضای زوجین و شهود ازدواج توسط سردفتر در نسخه پشتیبان به منظور ثبت در نسخه الکترونیکی
- اخذ اثر انگشت سبابه دست راست زوجین و شهود توسط سردفتر و ثبت در دفتر الکترونیک ازدواج. در صورتی که به هر دلیل امکان اخذ اثر انگشت سبابه وجود نداشته باشد، با ذکر دلیل از انگشت دیگری استفاده می شود.
- در صورت عدم اخذ اثر انگشت، اثر انگشت پای شخص جایگزین خواهد شد. در صورتی که امکان ثبت هیچ اثر انگشتی وجود نداشته باشد، باید اطلاعات و اثر انگشت شخص معتمد ثبت شود.
- اخذ امضا و اثر انگشت اشخاص باید در محل دفترخانه انجام شود اما در مواردی مانند اشخاص بیمار یا زندانی می توان مطابق قوانین مخصوص به آن عمل کرد.
- پس از طی مراحل و تکمیل سند ازدواج به صورت الکترونیکی سردفتر باید سند تک برگ به همراه شناسه یکتا آن برای مشاهده زوجین در سامانه ثبت من را به زوجین اعلام کند.
- نسخه پشتیبان دریافت شده سند ازدواج به صورت جلد شده در دفترخانه نگه داری خواهد شد.
مزایای دریافت سند الکترونیکی ازدواج
دریافت سند الکترونیکی ازدواج مزایای قابل توجهی برای زوج ها خواهد داشت.
- ارسال آنلاین اعلامیه ازدواج به سازمان ثبت احوال
- تصدیق اصالت سند الکترونیکی
- ثبت دقیق اطلاعات و پیشگیری از خطاهای انسانی
- دسترسی هر دو زوجین به سند ازدواج در هر لحظه
- احراز هویت طرفین با ثبت اثر انگشت دیجیتال
- پیشگیری از جعل سند ازدواج و سو استفاده از آن
- سهولت در استعلام سند ازدواج
- کاهش هزینه ها
- امنیت نگه داری اطلاعات و جلوگیری از تناقض در ثبت آن ها
- جلوگیری از تخلفات احتمالی سردفتران
آیا سالن عقدها نیز قادر به صدور سند الکترونیکی ازدواج هستند؟
امروزه درهمه مناطق شهر می توانید سالن عقد شیک و مجهز برای برگزاری جشن عقد پیدا کنید. این سالنها که عموما ظرفیت تا 150 نفر دارند هم کلیه امکانات ثبت عقد رسمی را با همکاری با دفترخانه ها دارند و هم پذیرایی نهار یا شام و سفره عقد و دکوراسیون را انجام می دهند. به این ترتیب در هزینه و زمان زوجین صرفه جویی می شود. برای اطمینان از صدور سند ازدواج الکترونیکی باید حتما پیش از عقد قرارداد از مدیریت مجموعه پرس و جو کنید.