- آسمونی
- مجله اینترنتی
- گردشگری
- طبیعت گردی
- غار قوری قلعه کرمانشاه
غار قوری قلعه کرمانشاه
غار قوری قلا یا قوری قلعه، بزرگترین غار آبی خاورمیانه با پیشینه ۶۵ میلیون سال می باشد که در استان کرمانشاه قرار دارد. این غار در ۲۵ کیلومتری شهر روانسر، در دامنه کوه شاهو و مشرف بر جاده روانسر - پاوه و در همسایگی روستایی به همین نام (قوری قلعه) جای گرفتهاست. غار قوریقلعه تحت مدیریت شرکت توسعه گردشگری ایران قرار دارد که نحوۀ مدیریت این شرکت انتقاداتی به دنبال داشتهاست.
این غار که هم اکنون به عنوان یکی از مطرح ترین جاذبه های گردشگری استان کرمانشاه وغرب کشور محسوب می شود، طبق نظر کارشناسان بزرگترین غار آبی آسیا و طولانی ترین غار آبی ایران است.
تاریخچه غار قوری قلعه
غار قوری قلعه یکی از غارهای چند میلیون ساله است که قدمت آن به ۶۵ میلیون سال پیش و دوران دوم زمینشناسی میرسد و از آهک تروراسیک وکرتاسه تشکیل شده است. شاید جالب باشد بدانید که تا حدود ۴۰ سال پیش این غار برای عموم مردم کشف نشده و ناشناخته بود تا اینکه در اواخر دهه ۵۰ پای غارنوردان به این غار اسرارآمیز باز شد.
در سال ۱۳۵۵ گروهی از غارشناسان انگلیسی و سپس در سال ۱۳۵۶ جانورشناسان فرانسوی بخشهای از این غار را شناسایی کردند. آنها تا عمق ۶۲۰ متری غار را تا به قسمتی که که آب هم سطح سقف غار بود طی کردند و به گمان کردندکه به انتهای غار رسیدند.
در دهه ۶۰ جمعی از غارنوردان ایرانی تا عمق بیش از سه کیلومتری در این غار پیش رفتند. در مرحله اول آنها توانستند تا عمق ۲۰۳۰ متری و بعد در مرحله دوم تا عمق ۳,۱۴۰ متری شناسایی کنند. این گروه با طی کردن ۱۲ کیلومتر مسیر پرپیچ وخم قوری قلعه و نقشهبرداری از بخشهای مختلف آن را بهعنوان طولانیترین غار آبی ایران و بزرگترین غار آبی آسیا معرفی کردند. در حال حاضر تنها حدود ۵۰۰ متر از این غار نورپردازی و در معرض بازدید قرار دارد.
غار قوری قلعه غاری نیز از جمله غارهای تاریخی کشور محسوب میشود. در جریان تسطیح دهانه آن، آثاری از اواخر دوره ساسانی به دست آمد که شامل هشت عدد ظرف نقرهای با نقش کبک و پرندگان شکاری و درنا، تکههای سفال و ۱۵ سکه ساسانی مربوط به یزدگرد سوم است. علاوه بر این روی دو ظرف کشف شده کتیبههایی به خط پهلوی میانه دیده میشود.
علت نامگذاری
روستایی به همین نام در نزدیکی این غار قرار دارد که در ایام قدیم اطراف این روستا را قلعه های مختلفی در بر گرفته که شکل یکی از این قلعه ها شبیه قوری بوده است به همین دلیل نام این روستا و این غار به قوری قلعه نامگذاری شد.
در روایتی دیگر، اینکه چرا روستا و غار را قوری قلعه نامیده اند به دوره ساسانیان باز می گردد. درآن دوره دژی بزرگ و مستحکم بنا شد که هم اکنون نیز آثاری از آن به جای مانده است، این دژ به جهت بزرگی بعدها از سوی کرد زبانان آن منطقه به “گورا قلا” نامیده شد.کلمه گورا در زبان کردی به معنای بزرگی و قلا به معنای قلعه یا دژ می باشد، در اثر گذشت زمان این نام به تدریج تغییر کرده و به نام های “گوری قلا”و در آخر به “قوری قلعه”معروف شده است.
بعدها پس ار ساختن آبادی در کنار دژ همان نام یعنی قوری قلعه به روستا اطلاق شد، از طرفی چون نزدیکترین محل سکونت به غار همین ده است؛ بنابر این اسم غار را نیز قوری قلعه گذاشتند.
ویژگیهای غار قوری قلعه
این غار ۴۰ تا ۶۰درصد رطوبت دارد و دمای آن بین ۷ تا ۱۱ درجه سانتیگراد است. این غار با قندیلها و پدیدههای زمینشناختی جذابش محل زندگی گونه نادری از خفاشها به نام خفاش کوش گوشی و سمندرهای زرد زیادی بوده است. البته طی دهههای گذشته و بازدید بیرویه و حفاظت نشده گردشگران از آن، گونههای جانوری ساکن در غار دچار کاهش شدید جمعیت شدهاند.
امکانات
- شهربازی
- پارکینگ
- غرفههای عرضه محصولات و غذاهای محلی
- رستوران
- آلاچيق
- پارک
- سرویس بهداشتی برای مسافران و گردشگران
آدرس قوری قلعه
آدرس | شهرستان روانسر - بخش شاهو - جاده روانسر به پاوه |
ساعت بازدید | از ساعت تا ۹ صبح تا پنج عصر |
قیمت بلیط | ۳۰ هزار تومان |
بهترین زمان بازدید | نیمه اول سال |
لوکیشن | نمایش نقشه در گوگل مپ ، نشان ، بلد |
مسیر دسترسی
برای رفتن به غار قوری قلعه باید به کرمانشاه و سپس ۲۵ کیلومتر بهسمت پاوه پیش بروید تا به روانسر برسید. از این اینجا به بعد تابلوهای راهنمای غار شما را تا به روستای قوری قلعه هدایت میکنند. این روستا در سمت چپ جاده و غار در سمت راست آن واقع و مسیر دسترسی نیز آسفالت است.