- آسمونی
- مجله اینترنتی
- گردشگری
- اماکن تاریخی و موزه
- کاروانسرا ، مهمان خانه ای از دل تاریخ
کاروانسرا ، مهمان خانه ای از دل تاریخ
کاروانسرا در لغت به معنی جایی برای کاروان ها میباشد که معمولا سردر هایی عظیم و ساده و بدون نقش را دارا هستند ، حیاطی بزرگ و مکان هایی برای جا دادن حیوان های بارکش را دارند ، همچنین دارای اتاق هایی مربعی و یا مستطیل شکل اند که بادگیر هایی در آن ها تعبیه شده است و برای استراحت مسافران میباشد . این اتاق ها و حجره ها معمولا دارای دو طبقه می باشد که طبقه پایین برای انبار کردن بار ها می باشد و طبقه بالا برای استراحت مسافران .
دوران صفویه یک از دوران های پر رونق تاسیس و احیا کاروانسرا ها بود . کرج است که این کاروانسرا در زمان شاه سلیمان صفوی احداث گردید .
کاروانسرا (رباط) زینالدین
در دوران پیش از اسلام نیز مانند هخامنشیان و ساسانیان هم کاروانسرا هایی وجود داشته هردوت تاریخنگار یونانی از ساختمانهایی یاد میکند که بدست هخامنشیان میان شوش و سارد بنا شده بود. وی از یکصد و یازده بنای همسان با کاروانسرا (چاپارخانه) نام میبرد که در فاصلهای حدوداً 2500 کیلومتری میان پایتخت هخامنشی و سارد ساخته شده بود که کاروانیان در طول سه ماه این فاصله را میپیمودهاند. و در دوره پسا اسلام تا قبل از صفویه سلسلههایی چون آل بویه، سامانیان و آل زیار بناهای کاروانسرایی عامالمنفعهٔ متعدد بنا کردند. در زمان به قدرت رسیدن سلجوقیان راههای جدید پدید آمد و برای آسایش کاروانیان کاروانسراهایی ساخته شد.
و در آخر در دوران نوین صفویه بود که کاروانسرا ها به شکل قابل قبول و درستی احیا شدند.
کاروانسرای دیر گچین
از کاروانسرا های دوره پیش از اسلام می توان به کاروانسرای دیر گچین استان قم اشاره کرد که قدمتی برای دوره ساسانیان را دارد .
در دوران پس از اسلام هم میتوان به کاروانسرا سنگی در زنجان ، کاروانسرا (رباط) زینالدین در استان یزد ، کاروانسرای سعدالسلطنه در قزوین اشاره کرد .
کاروانسرای سعدالسلطنه