- آسمونی
- مجله اینترنتی
- علمی و دانستنی
- نجوم و ستاره شناسی
- ماه آبی
ماه آبی
ماه آبی (Blue moon) به ماه کامل یا ابرماه گفته میشود که همزمان چند رویداد نجومی با هم درگیر باشند که بسیاری از علاقمندان به نجوم و علم ستارهشناسی دنیا آن را نظاره کرده و همینطور بسیاری از مردم عادی هم ماه کامل آبی را از آسمان نقاط مختلف شهر یا روستای خود آن را تماشا میکنند. در ادامه با آسمونی باشید تا اطلاعاتی در خصوص ماه آبی به دست آورید.
ماه آبی چیست؟
به سومین قرص کامل ماه در فصلهایی که برخلاف معمول چهاربار بجای سهبار قرص کامل ماه دیده میشوند اصطلاحا ماه آبی گفته میشود و ربطی به رنگ آبی کامل ماه ندارد؛ ولی گاهی پدیده نادری هم رخ میدهد که ماه را میتوان آبی دید مثلا هنگام بروز ریزگرد یا خاکستر آتشفشان و .. ذرات هواپخش، که ابعادی در حدود میکرون دارند، طول موجهای کوتاه بازتاب شده از ماه، مانند آبی و بنفش را عبور داده و طول موجهای بلندتر سرخ را پخش میکنند و در نتیجه ماه به رنگ آبی دیده میشود.
ماه کامل
مدار ماه به دور زمین یک دایره کامل نیست. در نتیجه فاصله بین زمین و ماه با چرخش آن به دور سیاره ما متفاوت خواهد بود. ماه کامل در حالی اتفاق میافتد که ماه در نزدیکترین نقطه خود به زمین است. چرخه ماه در واقع ۲۹.۵ روز طول میکشد که به این معنی است که تکمیل ۱۲ چرخه قمری ۳۵۴ روز طول میکشد؛ بنابراین هر ۲.۵ سال یا بیشتر، سیزدهمین ماه کامل در یک سال تقویمی مشاهده میشود. این سیزدهمین ماه کامل با طرح نامگذاری عادی مطابقت ندارد و به آن ماه آبی میگویند.
ماه آبی ۲۰۲۴
ماه آبی ۲۰۲۴ در تاریخ ۱۹ آگوست (۲۹ مرداد) رخ داده است و در بعضی نقاط علاقمندان به ماه کامل در این شب نظارهگر ماه کامل به رنگ آبی بودهاند. ماه آبی بعدی خرداد ۱۴۰۵ است.