ورزش های زورخانه ای که به ورزش پهلوانی هم معروف اند اولین ورزش باستانی و ایرانی بوده است. آسمونی در این بخش در مورد فرهنگ پهلوانی و اخلاق در ورزش بیشتر صحبت می کند.
فرهنگ پهلوانی و اخلاق در ورزش
فرهنگ پهلوانی و اخلاق در ورزش
خانه ورزش ما جای هوسناکان نیست
جای پاکان بود این منزل ناپاکان نیست
خانه ورزش ما هست علی رغم فلک
سرزمینی که بود پاک تر از چشم ملک
آسمونی : ورزش یکی از مهمترین فعالیتهایی است که هرشخص باید در فعالیت روزمره خود داشته باشد.
ورزشهای بسیار جدیدی در کشور بوجود آمده است که بسیاری از آنها با فرهنگ ما سازگاری ندارند.
بنای اولیه بسیاری از این ورزشها بر محور موسیقیهای تند و یا نفسانیت و قدرت بیشتر جسمی است.
در سابق ورزشهایی در میان مردمان ما رواج داشت که فقط به جنبه جسمی توجه نمیکردند بلکه در کنار سلامت جسم به سلامت روح نیز میپرداختند.
یکی از این ورزشها، ورزش پهلوانی و زورخانهای است که متاسفانه سالها مغفول واقع شده بود، و چند سالی است که به همت مسئولان دلسوز مجددا إحیا شده است.
روز دوازده مرداد را روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای نام نهادهاند.
ما به همین خاطر مقداری از مزایای اخلاقی ورزش زورخانهای را بیان میکنیم و امیدواریم که این ورزش در میان جامعه ما اجر و قرب صدها ساله خویش را بدست آورد، و جوانان نیز به جای روی آوردن به ورزشهایی چون بدنسازی و ایروبیک و... به سراغ این ورزش بیایند.
نکات فرهنگ پهلوانی و اخلاق در ورزش
نکات زیبای اخلاقی که در ورزش زورخانهای یا پهلوانی مشاهده میشود عبارتند از:
1)_سحرخیزی:
یکی از بهترین زمانها برای ورزش صبح زود هست.
در ورزش زورخانهای بنا بر این است که افراد صبح قبل از طلوع آفتاب ورزش کنند، و بعد به سراغ کارهای روزمره خود بروند.
متاسفانه در زمان ما افراد بعد از فعالیت روزمره خود یا بعد از خوابیدن تا لنگ ظهر در شب هنگام به سراغ ورزش میروند که کار شایستهای نیست.
2)_اظهار فروتنی هنگام ورود به زورخانه:
درب زورخانهها به گونهای درست شده است تا هر کسی قصد ورود دارد قامت خود را خم کند و سر به زیر آورد تا بداند اولین قدم برای پهلوانی تواضع و فروتنی است.
3)_تشریفات و احترام به دیگران:
در این ورزش احترام زیادی به پی کسوتان و بزرگترها گذاشته میشود.
4)_ بجای استفاده از موسیقی و چیزهای غیرمفید از اشعار زیبا و اخلاقی استفاده میشود و مدام مرشد از ورزشکاران ذکر صلوات میگیرد.
5)_ شوخی، ناسزاگویی، استفاده از دخانیات ، مواد مخدر و الکل مطلقا در زورخانه ممنوع است.
شوخی ، سبک سری، خنده به صدای بلند، ناسز اگویی، غیبت ، تهمت زدن به دیگران، سیگار کشیدن و استفاده از مواد مخدر و الکل از آفات و رذایل اخلافی تلقی می شود و در زورخانه ممنوع است.
6)_ نفاق وجدایی درمیان این ورزشکاران نبایدباشد،لذاهنگام ورزش دسته جمعی درگود،ورزش کردن بیرون ازگودممنوع است .
7)_طهارت و پاکیزگی:
هر کس وارد زورخانه یا به خصوص وارد گود می شود، لازم است ترجیحا با وضو وارد شود، ورزشکار در گود باید هم طهارت داشته باشد و از نظر شرعی نجس و ناپاک نباشد ، این رسم بسیاری از صاحب کسوتان نامور و اهل معنی بوده است که همواره با وضو وارد گود می شدند.
8)_ تشویق ورزشکاران با الفاظ فاخر و مناسب.
متاسفانه در بعضی از ورزشها مانند فوتبال شاهد هستیم که برای تشویق از الفاظ نامناسب استفاده میشود.
9)_ رعایت ورزشکار غریب:
اگر ورزشکاری غریب از شهری دیگر وارد شود ولو آن که در کسوت به مرتبه بزرگ تر آن حاضر نباشد لازم است نهایت مروت و حرمت را در حق او مرعی
دارند و حتی میانداری را به او واگذارند و اگر هم نپذیرفت برترین جا را در گود به او بدهند و در موقع اقدام به فعالیت ورزشی به او تعارف کرده و بفرما بزنند.
در گذشته که زورخانه ها در آموزش و پرورش جوانان نقش ثابتی داشت خواندن اشعار متضمن پند و ارشاد در سطحی گسترده و به طور جدی، توسط کهنه سواران خردمند و صاحب نفس انجام می شد.
نظر خود را درباره «فرهنگ پهلوانی و اخلاق در ورزش» در کادر زیر بنویسید :
آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.