
هنگام رحلت امام زمان (عج) چه کسی او را غسل داده و کفن میکند؟
هنگام رحلت امام زمان (عج) چه کسی او را غسل داده و کفن میکند، با توجه به اینکه معصوم را فقط معصوم غسل و کفن میدهد؟
روایت مفضل از امام صادق علیه السلام
مفضل گوید: به امام صادق علیه السلام عرض کردم: چه کسی فاطمه سلام الله علیها را غسل داد؟ فرمود: امیر المؤمنین!
من این مطلب را از گفته آن حضرت بزرگ شمردم و تعجب کردم؛ فرمودند: گویا از آنچه به تو خبر دادم دلتنگ شدی؟ عرض کردم: چنین است، قربانت گردم. فرمودند: دلتنگ مباش، زیرا او صدیقه (معصومه) است و جز معصوم نباید او را غسل دهد، مگر نمیدانی که مریم را جز عیسی غسل نداد؟
هر چند سنّت بر این است که زنان را زنان غسل میدهند؛ ولی چون حضرت زهراء سلام الله علیها معصومه بودند باید معصوم دیگر ایشان را غسل میداد؛ که این کار توسط همسرش حضرت علی علیه السلام انجام شد.
در روایت سوم به عنوان شاهد تاریخی به غسل حضرت مریم هم اشاره میکند که فرزندش عیسی علیه السلام که معصوم است، او را غسل داد.
امام را فقط امام غسل میدهد
روایاتی در منابع حدیثی وجود دارد که متولّی امر امام در غسل و کفن و دفنش، فقط امام بعدی است. در وصیتهایی که ائمه اطهارعلیهم السلام در باره غسلشان داشتهاند به این مطلب اشاره کردهاند که امام را فقط امام میتواند غسل بدهد.
وصیت امام سجاد (علیه السلام) به امام باقر(علیه السلام)
امام باقر(علیه السلام) فرمودند: پدرم علی بن حسین (علیه السلام) در وصیتش بر من فرمودند:
ای پسرم هنگامی که ازدنیا رفتم کسی جز تو متولی غسل من نگردد؛ زیرا امام را جز امام همانند او غسل نمیدهد.
وصیت امام صادق به امام کاظم (علیهما السلام)
امام کاظم (علیه السلام) فرمودند: پدرم به من وصیت کرد و فرمودند: ای پسرم زمانی که از دنیا رفتم کسی غیر تو من را غسل ندهد؛ چون امام را غسل نمیدهد مگر امام.
کفن و دفن امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) توسط امام حسین (علیه السلام)
حال با روشن شدن مسأله غسل امام. میخواهیم بدانیم که غسل و دفن و کفن امام زمان (علیه السلام) به عهده کدام معصوم خواهد بود؟.
روایاتی وجود دارد که در اواخر عمر حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، امام حسین (علیه السلام) و اصحابش زنده میشوند و امام زمان (علیه السلام) بعد از آنکه جدش امام حسین (علیه السلام) و یارانش را به مردم معرفی میکند از دنیا میرود و امام حسین (علیه السلام)، غسل، کفن، حنوط و دفن ایشان را به عهده میگیرد.
روایاتی در بیان وتعیین مصداق آیه 6 سوره اسراء «ثُمَّ رَدَدْنا لَکُمُ الْکَرَّةَ عَلَیْهِمْ وَ أَمْدَدْناکُمْ بأَمْوالٍ وَ بَنینَ وَ جَعَلْناکُمْ أَکْثَرَ نَفیرا «سپس شما را بر آنها چیره میکنیم و شما را به وسیله داراییها و فرزندانی کمک خواهیم کرد و نفرات شما را بیشتر (از دشمن) قرار میدهیم»، نقل شده است که به موضوع غسل و کفن و دفن امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) هم اشاره کرده است:
روایت صالح بن سهل از امام صادق (علیه السلام)
امام صادق علیه السلام می فرماید: مقصود، ازآیه« ثُمَّ رَدَدْنا لَکُمُ الْکَرَّةَ»، خروج و رجعت امام حسین علیه السّلام با هفتاد تن از اصحابش است که با او کشته شدند در حالی که که کلاه خودهای زرّین بر سر دارند که هر کلاه خودی، دو رو دارد؛ و به مردم خبر میدهند که این حسین علیه السّلام است که با اصحابش رجعت کرده و بیرون آمده تا مؤمنان در مورد او دچار شک و تردید نشوند و خیال نکنند که او شیطان یا دجّال است. این در حالی است که هنوز حجت بن الحسن (عجل الله فرجه) در میان مردم است، و چون در دل مؤمنان استوار شود که او حسین علیه السّلام است.
و ایشان را به خاطر همین تصدیق کردند، اجل امام دوازدهم که حجت است فرا رسد، همان امام حسین علیه السّلام خواهد بود که او را غسل میدهد و کفن و حنوط میکند و به خاکش میسپارد، و عهدهدار تجهیز جنازه وصی نشود مگر وصی و امام.
و ابراهیم در این حدیث آورده است که پس از رحلت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و تدفین ایشان، امام حسین(علیه السلام) عهده دار حکومت جهانی ایشان میشوند و به قدری حکومت میکنند که از کثرت سن، ابروهایش روی دیدگان مبارکش را میپوشاند.