زمان مطالعه: 9 دقیقه
زندگی ناشناخته جغد

زندگی ناشناخته جغد

جغدها به راسته بوفیان (Strigiformes) تعلق دارند. برای این راسته در فارسی نامهای زیادی پیشنهاد شده است مانند شب...

 

جغدها به راسته بوفیان (Strigiformes) تعلق دارند. برای این راسته در فارسی نامهای زیادی پیشنهاد شده است مانند شب شکران ، چون اغلب در شب شکار می‌کنند، جغد شکلان چون اغلب شبیه جغد هستند و جغدها گروه بزرگی از این راسته را تشکیل می‌دهند. این پرندگان دارای صورتی مسطح و چشمانی درشت می‌باشند. پرهای بسیار نرم و پر پشت دارند. پرواز آنها بدون صدا انجام می‌شود.

این پرندگان گردن کوتاهی دارند. گوشهای راسته بوفیان از پرهایی که تغییر شکل یافته است پوشیده شده است و نسبت به گوش سایر پرندگان بزرگتر است. در بعضی نواحی حتی در ایران در زمان قدیم جغد را شوم می‌دانستند در صورتی که این پرندگان بسیار زیبا و حتی مفید هستند و چون از موشها تغذیه می‌کنند در بسیاری از ممالک دارای ارزش و اهمیت می‌باشند و در بعضی نقاط به این پرنده نگهبان شب باغ ما نام گذاشته‌اند. 

نحوه تغذیه 

غذای این پرندگان از موشهای کور و جوندگان مضر می‌باشد که اغلب به مزارع خسارات فراوانی وارد می‌آورند. پرندگان بزرگتر این گروه از خرگوشها و سنجابها تغذیه می‌کنند. زمانی از حشرات تغذیه می‌کنند. اگر این گروه از پرندگان نباشند موشها و جوندگان مضر مصیبت بزرگی برای مزارع و جنگلها ایجاد می‌کنند. روش تغذیه این پرندگان جالب است و بی‌شباهت به سایر پرندگان شکاری می‌باشد.

این پرندگان شکار خود را تکه تکه نمی‌کنند بلکه آن را اگر کوچک باشد با پوست و یا پر و پشم فرو می‌برند. اگر بزرگ باشد ابتدا کله و سپس سایر اندامهای آنها را می‌خورند و اگر شکار خیلی بزرگ باشد ممکن است آن را قطعه قطعه کنند. مواد غیر قابل گوارش را به صورت توده‌های فشرده و سفت از گلو خارج می‌نمایند. 

 

نحوه زندگی 

بوفیان به ساختن لانه علاقه‌ای ندارند و اغلب از مکانهایی مانند شکافها در کوهها ، تنه درختها ، ساختمانهای کهنه و خراب ، برجها ، غارها برای آشیانه استفاده می‌نمایند. تخمها روی زمین آشیانه بدون هیچگونه پوشش گذاشته می‌شوند. تخمها تقریبا گرد یا کمی تخم مرغی شکل است. تعداد تخمها 3 الی 4است. اگر غذای آنها فراوان باشد به 12 تا می‌رسد.

این پرندگان با پیرامون خود سازش دارند و در زمستان جوجه‌دار می‌شوند و این امر در زمانی خواهد بود که بچه موشهای صحرایی فراوان باشند. جوجه‌ها کور و بسیار پر خورند و بدنشان از کرکهای ریزی پوشیده شده است و برای پر در آوردن باید دوره زیادی بگذرد. اغلب این پرندگان نر و ماده باهم از جوجه‌ها نگهداری می‌کنند و در مقابل دشمن جسورانه از جوجه ها دفاع می‌کنند. 

جنسهای بوفیان 

جنس بوفها 

این جنس دارای گونه‌ها و زیر گونه‌های فراوان است و در اکثر نقاط دنیا به جز در استرالیا وجود دارد. از ویژگیهای این گروه این است ک پرهای ناحیه گوش بزرگ شده و به این پرنده منظره شاخ‌داری می‌دهد. معمولا رنگ چشم نارنجی زیبایی دارند. گونه بوف بزرگ یکی از گونه‌های این جنس است. صدای این پرنده بسیار در نیمه شبها ناراحت کننده می‌باشد و در تمام شب در محل زندگی آنها شنیده می‌شود. 

 

جنس جغد 

این جنس دارای جثه کوچک و سبکی است و اثری از پرهای گوشی در این جنس دیده نمی‌شود. پیشانی آنها کوتاه و جمجمه نسبتا مسطح می‌باشد. رنگ چشم آنها زرد روشن است. جنس نر و ماده یک رنگ و یک اندازه می‌باشند. این پرندگان از جوندگان و بعضی پرندگان کوچک و حشرات تغذیه می‌کنند. سر این پرنده دارای حرکات جالبی می‌باشد و اصولا پرنده نا آرامی به نظر می‌رسد. این جغدها به آسانی اهلی می‌شوند. جنس نر و ماده از جوجه‌ها نگهداری می‌کنند اما معمولا جنس ماده روی تخمها می‌خوابد. 

جنس مرغ حق 

این جنس شامل تعداد زیادی جغدهای کوچک هستند و تنها جغدهای کوچکی هستند که دارای پرهای گوشی می‌باشند. دارای دو دوره پرریزی هستند. سر نسبت به سایر اندامهای بزرگ و نوک آنها کوچک است. نر و ماده بهم شبیه هستند. دارای صدای ناموزونی هستند که شبها دیده می‌شود. این پرنده به سرعت یک خفاش پرواز می‌کند و پیش از غروب آفتاب تغذیه می‌کند و هنگام روز دیده نمی‌شود. 

جنس ماهیبوف 

این پرندگان نوکی قوی و بلند دارند. پنجه‌های آنها بزرگ و خمیده است. بالهای آنها نسبتا کوتاه و مدور می‌باشد. پر و بال بخش بالای بدن قهوه‌ای متمایل به سرخ است که دارای رگه‌های طولی سیاه است. این جغد بزرگ در کنار آنها دیده می‌شود و غذایش بطور عمده ماهی و خرچنگ است به علاوه از پرندگان و پستانداران کوچک نیز تغذیه می‌کند. 

 

جنس بوم 

اندازه جثه این جنس متوسط می‌باشد. در تمام دنیا به جز استرالیا و نیوزالاند و اغلب نواحی جنوبی به جز هاوایی پراکنده می‌باشند. رنگ آمیزی پر و بال و خطوط و لکه‌های موجود در پرها او را همرنگ شاخ و برگ درختان می‌سازد و در نتیجه مانع از دیده شدن جغد می‌شود. از نظر کشاورزی این پرنده یکی از مفیدترین پرندگان است.

غذای آنها در محیط طبیعی خودشان از جانوران موذی است. این پرنده خیلی به سختی از آشیانه خود خارج می‌شود حتی اگر محل آشیانه او را تغییر محل بدهند. این جغدها در اغلب ممالک وجود دارند. این پرنده از انواع پرندگان کوچک و سوسکها نیز تغذیه می‌کند. هنگام روز روی شاخه‌ای خود را پنهان می‌کند و شبها فعال است. 

جنس کوف 

پرندگان این گروه عموما دارای قدی متوسط و یا بزرگ می‌باشند. چشمهای آنها بزرگ و عنبیه آنها سیاه رنگ است. این پرنده در دهات ، شهرها ، باغها و پارکها دیده می‌شود. در روز این جغد در بین شاخ و برگ درختها باقی می‌ماند و بدن خود را به تنه می‌چسباند و هم آهنگی رنگ و پر و بالش با محیط مانع از دیدن این جغد می‌شود. غذای این جغد اغلب موشها و خرگوش می‌باشد ولی از پرندگان کوچک نیز تغذیه می‌کند. این جغد اکثر محلهایی را که دارای درختهای بلند و انبوه باشد برای زندگی انتخاب می‌کند. این جغدها مهاجرند و گاهی به انسان حمله می‌کنند و باعث ناراحتی انسان می‌شوند.

جنس بوف سفید 

این جنس از نظر بزرگی و جثه شبیه جنس بوف می‌باشد. چشمها نسبت به جثه پرنده کوچک است. انگشتان آنها بوسیله پوشش ستبری از پر پوشیده شده است بطوری که چنگالها مخفی است. رنگ عمومی بدن سفید است و در نقاط مختلف بدن کم و بیش لکه‌ها و رگه‌های تیره رنگی وجود دارد. این جنس دارای دو گونه است که در نواحی قطبی زندگی می‌کنند.

ویژگی جغد 

جغد پرنده‌ای است با صورتی پهن، منقاری خمیده و چشم‌هایی درشت و پاهای بزرگ، در دو طرف سرش دو دسته پر شبیه گوش گربه قرار دارد که گوش‌پر نامیده می‌شوند.

 

دارای سر بزرگ، صورت پهن و منقار قوی قلاب‌مانند و نیم‌پیدا و چنگال‌های تیز و نیرومند است. منقار قلاب‌شکل نیرومندش به همراه چنگال‌های قوی او برای نگه داشتن طعمه به کار می‌رود. رنگش معمولاً کرم قهوه‌ای است. در نوکش یک شکاف هست. سرش بزرگ است. او هوای تاریک را دوست دارد. شب‌ها پرواز می‌کند.

جغد نوکی کوچک و ظریف دارد. دور دهانش پرهای زبری هست که شبیه مو می‌باشد ولی مو نیست. پاهایش کوچک است و پنجه‌هایش ضعیف و بی‌طاقت. پر و بال او صاف است و خیلی آرام پرواز می‌کند. نوک پرهای جغد به شکلی طراحی شده که در هنگام حمله به طعمه صدای پرها کم باشد.

پرواز آنها بی‌صداست، بعضی از آنها گوش‌پرهای مشخصی دارند. پاهای پوشیده از پر دارند. تک‌زی‌اند و بیشترشان روی درخت زندگی می‌کنند. نر و ماده آنها همشکل است ولی ماده‌ها بزرگ‌ترند.

بینایی جغد

 جغد شگفت‌ترینِ پرندگان است. چشمانِ گردش، هراس‌انگیز است. در قیاس با دید تمامِ پرندگان و جانوران، چشمانِ جغد یگانه‌ و بی‌همتاست. شاهین و عقاب چشمانی تیزبین دارند و از بلندایِ آسمان شکارِ خود را روی زمین تشخیص می‌دهند، اما در تاریکیِ قیرگونِ شبانگاهان نمی‌بینند. تنها جغد میتواند شکارِ تیره رنگِ خود را در تیرگیِ بوته‌های‌ِگیاهانِ به‌هم‌تنیده وکوتاهِ زمین تشخیص دهد. جغد سرورِ پرندگان است.

برخی از جغدها هم از قدرت شنوایـی بسیار بالایـی برخوردارند و در نتیجه، شکار خود را از طریق شنیدن صدای آن، ردیابی می‌کنند.

 

جغدهای بزرگ، جغدهای کوچک

دانشمندان تاکنون 45 گونه‌ جغد شناسایـی کرده‌اند. کوچک‌ترین گونه، فقط 15 سانتی‌متر طول دارد؛ اما طول بدن بزرگ‌ترین گونه به 76 سانتی‌متر می‌رسد.

غذای جغدها

نوع تغذیه‌ی جُغدها به محل زندگی و اندازه‌ی آن‌ها بستگی دارد. بعضی از جغدها، جانورانی مثل موش و موش صحرایـی می‌خورند. جغدهای بزرگ‌تر، خرگوش، سنجاب و سمور را هم شکار می‌کنند. برخی از آن‌ها از حشرات و پرندگان کوچک تغذیه می‌کنند. برخی هم با ماهی‌گیری شکم خود را پر می‌کنند. این دسته از جغدها توی آب‌های کم‌عمق شیرجه می‌زنند و با چنگال‌های تیزشان، ماهی‌ها را به دام می‌اندازند

جغدها و باورهای انسان

دنیای شب و حیوانات آن همیشه برای انسان ها مرموز و ترسناک بوده است. مرموز و ناشناخته بودن حیوانات شب ،سبب شده است درباره ی آن ها باورهایی منفی وجود داشته باشد. جغدها نیز به دلیل شب زی بودن در بیش تر افسانه ها و داستان ها نماد شومی هستند و صدای شبانه ی آن ها،نشانه ی رسیدن خبرهای بد است. اما برخلاف فرهنگ ما،در برخی مناطق دنیا ،ماننداروپا،جغد نماد دانایی است و به همین سبب آن را بسیار گرامی می دارند.اما در هر صورت ، نمی توان نقش گسترده ی جغد ها را در ایجاد تعدل در طبیعت نادیده گرفت. بنابراین ، چنین باورهای منفی درباره ی این حیوان زیبا و سودمند، نشانه ی شناخت کم ما از این آفریده ی خداوند است.

 

یک نکته خوب با داشتن ی جغد دیگر شب ها حیوانات موذی کمتر به چشم خواهند آمد.
2.مدفوع جغد :
جغد پر و استخوان و هر آنچه از شکار خود را می خورد پس باید منتظر یک مدفوع با چندش آوری بالا از او باشید.
بله همیطور نیز هست مدفوع جغد به مانند شکلات با بوی بسیار بد می باشد که حسابی حال آدم را بد می کند .پس برای تمیز کردن محیط نگهداری آن باید چاره ای نیز بی اندیشید.
3.نیازمندی های پزشکی مراقبت از جغد :
جغد ها نیاز خیلی ضروری به دانسته خاصی پزشکی ندارند و صحبت با یک دامپزشک ماهر کار شما را ساده خواهد کرد .باید مدفوع جغد را بررسی کنید تا مشکلات بهداشتی آن را متوجه شوید و نکات دیگر که در هنگام دریافت مجوز به شما یاد خواهند داد.در کل یک محیط مناسب ، غذای مناسب و رفع نیاز های اولیه جغد آن را راضی خواهد کرد.
4.چنگال های تیز جغد :
جغد چنگال های تیزی دارد و برای نگهداری آن بر روی دست خود باید حتما از دست کش های مخصوص استفاده کنید در غیر این صورت مطمن دست شما باید به درمانگاه برای مداوا برود.
5.عمر نسبتا بلند جغد ها :
جغد های بزرگ شاخدار می توانند تا بیش از 30 سال عمر کنند و گونه های کوچکتر نیز حدودا 10 سال عمر می کنند پس برای نگهداری از جغد باید یک برنامه بلند مدت خوب داشته باشید.
6.جغد ها نیاز به نگهداری بالا دارند :
تغذیه روزانه و تمیزی محل زندگی مداوم باید باشد.محیط بزرگ برای پرواز باید باشد تا جغد بتواند به خوبی پرواز کرده و ورزش کند .
7.جغد اصلا نیاز ندارد نوازش شود و اصلا هم از این عمل خوشش نمی آید :
جغد در اصل یک پرنده شکاری است که جذابیت های خودش را دارد.غرایز طبیعی جغد به حیاط وحش بر میگردد و از این سو جغد اصلا نمی خواهد کسی آن را فشار دهد یا آن را نوازش کند.جواب محبت شما را با خشم خواهد داد.
8.درفصل جفت گیری شب های زیادی را باید با صر و صدای بلند جغدتان صبح کنید :
باید توجه داشته باشید که جغد پرنده ای است که شب ها فعال است و وقتی شما می خواهید به خواب پر از آرامش خود بروید زمان آن است که جغد فعالیت خود را شروع کرده و برای آن تازه اول صبح است .در فصل جفت گیری شب ها این پرنده بسیار صدا کرده و مانند بوق های پی در پی است که روی اعصاب آدم می باشد و مطمن اگر همسایه ای در آن نزدیکی باشد به نزد شما خواهد آمد.
9.جغد می تواند بسیار خطرناک باشد:
جغد یک پرنده شکاری است و در ذات خود شکار و درندگی وجود دارد.پس حمله کردن به پتو ، بالشت ، لباس ها و سایر پرندگان و حتی افراد در خانه را نیز باید به جان بخرید برای نگهداری آن.چوب های موجود در خانه مطمن در امان چنگال های تیز جغد نخواهند بود.
10.با توجه به وجود تعطیلات و رفتن به سفرهای تفریحی و کاری :

در ایالات متحده آمریکا امکان نگهداری یک جغد برای یک فرد آموزش دیده داده میشود.از طرفی عبور از مرز های این کشور با یک جغد نیازمند مجوز های لازم می باشد و بدون مجوز نمی توانید آن ار عبور دهید.پس در هنگام مسافرت های خود باید فکر مناسبی به حال جغد خود کنید که در منزل تنها و در دنیای پر از استرس هست.در کشورمان نیز طبق مقررات گمرک ورود و صدور حیوانات و پرندگان وحشی منوط به ارائه گواهی از سازمان حفاظت محیط زیست خواهد بود .
10 دلیل برای اینکه جغد یک حیوان خانگی مناسب برای نگهداری در منزل نیست
بسیاری از مردم فکر می کنند که می توان جغد را به عنوان یک حیوان خانگی در منزل نگهداری کرد ، اما تعداد بسیار اندکی از مردم اطلاعات کافی در مورد نگهداری از جغد دارند.در این جا در اینجا می خواهیم ده دلیل برای اینکه جغد حیوان مناسبی برای نگهداری در خانه نیست اشاره کنیم.
نگهداری از جغد در بسیاری از کشور ها بدون مجوز قانونی عملی غیر قانونی می باشد.برخی از کشور ها به برخی از افراد بعد آموزش های لازم و ساخت محیط مناسب اجازه نگهداری از جغد را می دهند.برای مثال ایالت متحده آمریکا به افراد بومی اجازه نگهداری از جغد را به عنوان حیوان خانگی نمی دهد.بلکه تنها برای اهداف آموزش یا پرورشی یا برای اهداف خاص مجوز نگهداری از جغد را به افراد آموزش دیده می دهد.

نظر خود را درباره «زندگی ناشناخته جغد» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره زندگی ناشناخته جغد فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.