
سامانه جامع تجارت
سامانه جامع تجارت، عمليات تجارت فرامرزی و تجارت داخلی را در بر مي گيرد؛ در حوزه تجارت فرامرزی، راه اندازی سامانه در حوزه صادرات، واردات و ترانزیت برنامه ریزی شده است و در فاز اول تنها فرآیند واردات مورد هدف قرار گرفته است. سازمان توسعه تجارت در بخشنامهای جدید فرآیند ساماندهی ثبت سفارش را ابلاغ کرد. بر این اساس، تمامی ردیفهای تعرفه باقیمانده در سامانه ثبت سفارش به سامانه جامع تجارت منتقل شده و مجوز ثبت سفارش، اعم از افتتاح یا تمدید صرفاً باید از این سامانه انجام شود. سازمان توسعه تجارت اعلام کرده است که این امر در راستای تسهیل امور متقاضیان و در اجرای تصویبنامه هیات وزیران در جهت ساماندهی و یکپارچهسازی فرآیند ثبت سفارش انجام شده است. در ادامه مطلب آسمونی با سامانه جامع تجارت ایران آشنا می شویم.
سامانه جامع تجارت
در راستای قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار (ماده 8) و قانون مبازره با قاچاق کالا و ارز (مواد 6 و 13) تهيه، اجرا و بهره برداری از سامانه های زیر با شرح وظایف مقرر در آیين نامه های مرتبط، بر عهده مرکز توسعه تجارت الکترونيکی به عنوان یکی از سازمانهای تابعه، وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفته است:
- سامانه جامع تجارت (سامانه یکپارچه سازی و نظارت بر فرآیند تجارت) با هدف ایجاد یک سامانه واحد برای بازرگانان در حوزه تجارت خارجی و فعالان اقتصادی در حوزه تجارت داخلی طراحی شده است با استفاده از این سامانه، انجام مبادلات تجاری به سمت مبادی قانونی هدایت خواهد شد و پدیده قاچاق کاهش خواهد یافت این سامانه برای انجام اهداف خود از دو زیرسامانه و سه سامانه جانبی بهره مند خواهد شد از جمله:
- سامانه حوزه تجارت داخلی: مدیریت کليه امور مرتبط با انتقال مالکيت، مکان و نگهداری در حوزه کاالی هدف
- سامانه حوزه تجارت فرامرزی: مشاهده و پيگيری و جلوگيری از ورود تکراری اطلاعات کليه فعاليت های مرتبط با امور بانکي و بيمه ای، حمل و نقل، اخذ مجوزها و امور گمرکی
- سامانه رهگيری: مدیریت شناسه های رهگيری و پاسخ به استعلام های مرتبط
- سامانه شناسه کالا: ثبت اطلاعات شناسه کالا و شناسنامه مرتبط
- سامانه جامع انبارها: مدیریت ورود و خروج کالا از مراکز نگهداری در حوزه کالای هدف
- سامانه نیما
- سامانه ضوابط تجاری
- گواهی امضای الکترونیکی
- سامانه مجوزها
- سامانه همتا
- گذرگاه سرویس های سامانه جامع تجارت
- سامانه یکپارچه اعتبارسنجی و رتبه بندی اعتباری
- سامانه تخصیص تایر: این سامانه صرفا به منظور ثبت درخواست رزرو تایر دارندگان ناوگان سنگین و نیمه سنگین درنظر گرفته شده است.

در نامهای که از سوی مجتبی خسروتاج، رئیس سازمان توسعه تجارت، خطاب به علی علیآبادی، مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات نوشته شده، علاوه بر شرح مصوبه هیات وزیران در سه بند در مورد انتقال سامانه ثبت سفارش به سامانه جامع تجارت، فرآیند ویرایش در ثبت سفارشات بانکی و غیربانکی توضیحاتی برابر زیر داده شده است:
- تمامی ردیف تعرفههای باقیمانده در سامانه ثبتارش (مخفف: سامانه مدیریت ثبت سفارش واردات کالای کشور) به سامانه جامع تجارت انتقال یافته و کلیه متقاضیان دریافت مجوز ثبت سفارش (اعم از افتتاح یا تمدید) صرفاً از درگاه سامانه جامع تجارت نسبت به ثبت درخواست خود اقدام کنند.
- فرآیند ویرایش در ثبت سفارشات بانکی: در دوره اعتبار ثبت سفارش بانکی، ویرایش همانند آنچه که تابهحال در ثبت سفارش بانکی عمل میشده است، مبنا خواهد بود. در صورت انقضای مهلت اعتبار ثبت سفارش بانکی، حداکثر یکبار تمدید مجاز خواهد بود و اعتبار آن تا سقف 180 روز پس از تاریخ صدور ثبت سفارش اولیه است.
- فرآیند ویرایش در ثبت سفارشات غیر بانکی: در دوره اعتبار ثبت سفارش: اصلاحات و ویرایش همانند ثبت سفارش بانکی بلامانع است.
- در دوره اتمام اعتبار ثبت سفارش: هرگونه ویرایش یا تمدیدی نیازمند اخذ مجوز کمیته ماده 14 تصویبنامه مورخ 1397.1.22 هیات وزیران است و یا درخواست ثبت سفارش جدید بانکی انجام شود.
بر این اساس، ثبت سفارش واردات کالا که پیش از این طریق از سامانه ثبتارش انجام میشد، اینک از طریق سامانه جامع تجارت ایران به آدرس https://www.ntsw.ir امکانپذیر است و تخصیص ارز مورد نیاز آن نیز در سامانه نیما انجام خواهد شد