- آسمونی
- مجله اینترنتی
- گردشگری
- ایرانگردی
- اماکن و جاذبههای گردشگری در شیراز
اماکن و جاذبههای گردشگری در شیراز
شیراز یکی از شهرهای زیبا و مرکز استان فارس و پنجمین شهر بزرگ و پر جمعیت ایران است. مساحت این شهر تقریبا ۲۴۰ کیلومتر مربع است و جمعیت آن معادل ۱٬۹۵۵٬۵۰۰ تن میباشد. نامهای قدیمی این شهر شامل شهراز، تیرازیس، خشتیوراز، شهرراز و شیرساز است. آب وهوای شهر شیراز به خاطر قرار گرفتن در منطقه کوهستانی زاگرس معتدل میباشد. تقریبا دور تا دور شیراز را کوههای بلند احاطه کردهاند که از جمله این کوهها شامل کوه چهل مقام، کوه باباکوهی، کوه پشت مله، کوه توسیاه، کوه دراک، کوه سبز پوشان و کوه قره باغ میباشند. برای آشنایی بیشتر با شهر شیراز و جاذبههای گردشگری شیراز در ادامه با آسمونی همراه شوید.
شیراز کجاست؟
شیراز شهری واقع در استان فارس و مرکز این استان میباشد. شیراز از سمت شمال با شهرستان های سپیدان و مرودشت، از سمت غرب با شهرستان کازرون، از سمت جنوب با شهرستان های فیروزآباد و جهرم و از سمت شرق با شهرستان های استهبان و فسا همسایه است.
آب و هوای شیراز
عروس شهر های ایران یا همان شیراز ،آب و هوایش در فصل های مختلف سال تغییر میکند ولی در کل آب و هوای این شهر نیمه خشک بوده و هوای این شهر در تابستان گرم و با متوسط دمای ۳۸.۸ درجه سانتی گراد میباشد. در زمستان نیز، میانگین دمای آن پایینتر از انجماد است. شهر شاعران یا همان شیراز از نظر میزان بارشها هرازگاهی تغییر میکند، میتوان گفت که در برخی مواقع اصلا بارانی در شهر شیراز نمیبارد و یا گاهی سیلآسا میشود.
آداب و رسوم و فرهنگ شیراز
شیراز معروف به شهر شعر، شراب، باغ و گل و بلبل و عروس ایران است. شاعران معروف زیادی در این شهر زندگی می کردند و همین باعث شده تا در جهان شیراز به شهر شعر معروف شده باشد. یکی دیگر از نمادهای این شهر ،باغ می باشد کهدر فرهنگ ایرانیان باغ از جایگاه ویژهای برخوردار است. باغ های انگور که در شیراز وجود دارد باعث شده تا شراب شیراز نیز در دنیا معروف شود. از معروف ترین باغهای شیراز عبارتند از:
- باغ جهان نما
- باغ ارم
- باغ دلگشا
- باغ عنیف آباد
زبان مردم شیراز هم فارسی بوده که با لهجه شیرازی صحبت میکنند. از رسوم شیرازیها این است که یک ماه قبل از نوروز به بازار رفته و لباس و پارچه نو می خرند. در گذشته شیرازی ها شیرینی عید را خودشان درست کرده و بیشتر نان شیرین می پختند.از دیگر رسم های شیرازی ها سبز کردن گندم، عدس، تره تیزک، ده یا پانزده روز قبل از عید میباشد. از دیگر مراسم شیرازیها زیارت حضرت شاهچراغ، فال گوش ایستادن، پختن آش ابودردا، تهیه آجیل چهارشنبه سوری و تفال به دیوان حافظ میباشد.
راههای دسترسی به شیراز
از هر شهری در داخل کشور به راحتی میتوان با ماشین شخصی راهی شهر شیراز شد. برای مثال اگر از تهران به شیراز می روید از تهران تا شیراز ۹۲۴ کیلومتر مسافت هست در این مسیر شما از شهرهای قم، کاشان، اصفهان و مرودشت رد خواهید شد.
اگر با قطار و اتوبوس برای رفتن به این شهر استفاده کنید نیز بهتر است چون گزینه مقرون به صرفه ای میباشد.
در صورت استفاده از هواپیما که فرودگاه شیراز با نام فرودگاه بینالمللی شهید دستغیب شناخته میشود، در مسیرهای مختلف داخلی و خارجی این فرودگاه فعال است. در این صورت شما می توانید در صورت وجود پرواز از شهر خود به فرودگاه شهید دستغیب به راحتی سفر کنید.
محلات شیراز
در شهر شیراز انواع محلهها از جمله محلات قدیمی و جدید وجود دارد که در ادامه این محلهها را بررسی خواهیم کرد.
-
محله قصر دشت شیراز
محله قصر دشت در شمال غرب شهر شیراز واقع شده است.نام های قدیمی این محله شامل مسجد بردی و شربت خانه بود که بخاطر وجود مسجد سنگی و باغ های متعدد میوه در این محله این نامگذاری ها انجام شده بود.اکنون در این محله خانه، باغ ها، ویلاها و تعدادی برج نیز وجود دارد.انار و خرمالوی این محله در ایران و جهان شهرت زیادی دارد. این محله به خاطر وجود خانه های با متراژ بالا، آب و هوای مناسب و مناظر زیبا از گران ترین محله های شیراز برای خرید خانه و سرمایه گذاری می باشد.
-
محله نیایش
یکی از باکلاسترین محلههای شیراز،محله نیایش می باشد. قیمتملک در این محله به دلیل دسترسی راحت به سایر مناطق شهر و قرار گیری در بین باغهای چمران بسیار بالاست. ازجمله امکانات محله نیایش شیراز مراکز خرید، کافهها و رستورانهای متنوع می باشد.
-
محله آستانه
یکی از قدیمیترین، محبوبترین و بهترین محلههای شیراز که در مرکز این شهر قرار گرفته است محله آستانه میباشد. آرامگاه سید علاءالدین حسین فرزند امام موسی کاظم نیزدر این محله واقع شده است.
-
محله معالی آباد یا مالی آباد
محله معالی آباد که در غرب و شمال غرب شهر شیراز قرار گرفته یکی از محله های شناخته شده این شهر می باشد. این محله جزو منطقه ۶ شهرداری شیراز بوده و بلوارهای دکتر شریعتی و چمران را در خود جای داده است.ازجمله امکانات این محله شامل مجتمع های تجاری، دانشگاه، هتل، سینما، بوستان، درمانگاه و تعدادی خط مترو را میتوان نام برد. در محله مالی آباد خانه های نوساز و لوکس زیادی دیده می شود که اکثرا از ۴ تا ۸ طبقه تشکیل شده است.
غذاهای شهر شیراز
- کلم پلو
- یخنی نخود
- شکر پلو
- آش ماست
- آش سبزی
- آش انار
- هویج پلو شیرازی
جاهای دیدنی شیراز
شهر شیراز دارای جاذبههای گردشگری فراوان است که در ادامه به معرفی این جاهای دیدنی میپردازیم:
-
حمام وکیل
حمام وکیل واقع در مرکز شیراز بوده و در دوره زندیه و نزدیکی بازار وکیل ساخته شده است. در ساخت این حمام از پیشرفته ترین معماری استفاده شده به طوری که گرم خانه با سنگفرش پوشیده شده ،در زیر سنگفرش ها دالان هایی باریک هست تا هوای گرم و بخار در آن جریان یافته و باعث گرم شدن کف حمام شود. برای جلوگیری از ورود هوای سرد به داخل حمام درب ورودی آن را کوچک ساخته اند.
-
آرامگاه سعدی شیراز
آرامگاه سعدی شیرازی یا همان سعدیه نیز در شهر شیراز می باشد این آرامگاه توسط محسن فروغی طراحی شده و این مقبره یک گنبد فیروزهای رنگ هست که بر روی ۸ ستون قرار گرفته است. برایرفتن به سعدیه ابتدا به خیابان بوستان شیراز رفته بعد در کنار باغ دلگشا می توانید آن را پیدا کنید.
-
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی یا همان حافظیه یکیدیگر از جاهای دیدنی در شهر شیراز است که گردشگران زیادی از این مکان دیدنی بازدید می کنند. حافظیه به سبک دوران کریم خان زند ساخته شده است. برای رفتن به حافظیه ابتدا به خیابان گلستان شیراز در جنوب دروازه قرآن بروید. حافظیه دارای دو بخش شمالی و جنوبی است که توسط تالاری به طول ۵۶ متر از هم جدا شدهاند.
-
باغ عفیف آباد
این باغ زیبا در دوران صفویه ساخته شده که به عنوان تفرجگاهی برای پادشاهان صفوی بود. بعد از آن در دوران قاجار توسط میرزا علی خان قوامالملک خریداری و دوباره بازسازی شده است. اکنون این باغ به باغ موزه تبدیل شده که موزه عبرت، موزه ارتش و موزه سلاح های ارتشی در آن بر پا شده است.
-
دروازه قرآن
اولین بنایی که با ورود به شهر شیراز دیده میشود دروازه قرآن است. این دروازه در دوره زندیه بازسازی شده و دو قرآن نفیس در بالای آن قرار دادند.
-
بازار وکیل
بازار وکیل قطب اقتصادی شیراز است و در مجاورت میدان شهرداری و در نزدیکی ارگ کریم خان قرار داشته و در دوره زندیه با گچ و آجر ساخته شده است.
-
خانه قوام
خانه قوام یکی از زیباترین خانه باغ های ایرانی است که دارای حیاطی با درخت های نارنج می باشد. این خانه از خاندان قوام و حاج ابراهیم خان کلانتر در دوران قاجار به جای مانده است. ایوان این خانه آینه کاری، معرق کاری، کاشی کاری و گچ بری شده است.
-
مسجد نصیرالملک
یکی از مساجد قدیمی و جاهای دیدنی شیراز مسجد نصیرالملک است که در نزدیکی شاه چراغ قرار داشته و در سال ۱۲۹۳ ساخته شده و از نظر کاشی کاری باارزش ترین مسجد ایران هست. نام دیگر این مسجد، مسجد صورتی نیز میباشد به خاطر به کار بردن شیشههای رنگی این لقب داده شده است.
-
ارگ کریم خان
ارگ کریم خان در مرکز شهر شیراز قرار دارد. این مکان در دورهی زندیه، بین سالهای ۱۷۶۶ تا ۱۷۶۷ میلادی و به عنوان مکانی برای زندگی کریم خان زند ساخته شده است.
-
پاسارگاد
پاسارگاد در ۷۰ کیلومتری جاده شیراز به اصفهان در دشت مرغاب قرار دارد. پاسارگاد نخستین پایتخت امپراتوری هخامنشی بود .این شهر توسط کوروش کبیر ساخته شد و تا اواخر حکومت هخامنشیان تاج گذاری پادشاهان این سلسله در این شهر انجام می شد. از مهمترین آثار پاسارگاد مقبره کوروش، کاخ ها و زندان سلیمان است این اثر ازبناهای ثبت شده در فهرست میراث جهانی به شمار میآید.
-
تخت جمشید
تخت جمشید پایتخت اولین امپراتوری جهانی یعنی هخامنشیان در ایران است .کار ساخت پارسه در زمان داریوش بزرگ ( ۵۲۰ ق.م) آغاز شد و به وسیله دیگر شاهان هخامنشی کامل شد. از مهمترین قسمت ها ی تخت جمشید دروازه ملل، کاخ آپادانا، کاخ صد ستون، کاخ تچر، کاخ هدیش و خزانه است. تخت جمشید با تمام زیبایی هایش در سال ۳۲۱ ق.م توسط اسکندر مقدونی به آتش کشیده شد و اموال آن به تاراج رفت. این اثر بی نظیر امروزه در فهرست آثار جهانی قرار دارد.
-
نقش پیروزی
این نقش برجسته یاد بود نبرد و پیروزی اردشیر بنیان گذار سلسله ساسان (سده ۲م) آخر ین پادشاه اشکان (اردوان ۵) است که بر فراز صخرها در سمت راست رودخانه فیروزآباد حجار شده است آن اثر اول نقش برجسته ساسان و بزرگترین نقش برجسته آن است.
-
نقش برجسته بهرام
این اثر در ۹ کیلومتری نورآباد فارس قرار دارد. در آن نقش، بهرام دوم (سده ۵م ) در وسط و بزرگان ساسان در اطراف او ایستاده اند.آن نقش برجسته ۸۵/3 متر طول و 8/2 متر ارتفاع دارد.
-
بقعه شیخ یوسف سروستان
این بقعه در مرکز شهر سروستان واقع شده و مشتمل بر دو چهارطاق و ستون ها سنگ است. آن بنا دو بقعه دارد که متعلق به مقبره شیخ یوسف سروستان به تاریخ ۶۸۰ ه.ق/۱۲۶۲ است.
-
قلعه دختر
قلعه دختر در فاصله ۶ کیلومتری شهر کنونی فیروز آباد، آثار قلعه بزرگ از سنگ و ساروج است که بر فراز کوه ساخته شده و دارای تزئینات گچ بر در داخل بنا میباشد. ساختمان بنا آن قلعه مربوط به اردشیر اول بنیان گذار سلسله ساسان (سده ۳م) میباشد.
-
کاخ سروستان
کاخ سروستان در ۹ کیلومتری جنوب شرق شهر سروستان واقع شده است. آن بنا مربوط به دوره حکومت ساسان آن (سده ۴م.) است. بنا شامل یک ایوان مرکز و دو ایوان کوچکتر، تالار اصل و ... است. برخی آنرا کاخ شکار میدانند.
-
کاخ فیروز آباد
این بنای باستانی در شمال غرب فیروز آباد واقع شده است. مصالح آن کاخ ساروج و سنگ لاش می باشد که با روکش از گچ پوشیده شده است.بنا آن کاخ مربوط به اردشیر اول بنیانگذار سلسله ساسان (سده 3م) است. به علت قرار گرفتن آن کاخ در کنار چشمه «قمپ آتشکده» آن را آتشکده فیروزآباد نیز مینامند.
-
نقشه رستم
مجموعه نقشه رستم در 5/2 کیلومتری تخت جمشید واقع شده و شامل آرامگاهها پادشاه هخامنش (خشایارشاه، داریوش اول، داریوش دوم و اردشیراول) (سده 5ق.م) و نقش برجسته ها دوره ساسان (سده6م) است. بنا مذهب کعبه زرتشت که احتمالاً آتشکده دوره هخامنش می باشد نیز در این محوطه وجود دارد.
-
عمارت نصیرالملک
مجموعه بناها «نصیرالملک» شامل مسجد، منزل، حمام، آب انبار و ... در شهر شیراز واقع شده است. این بنا مربوط به «حاج میرزا حسن عل خان نصیرالملک» حاکم فارس در زمان قاجار(سده 13ه.ق/ سده 19م) است. گچکاری و آئینهکاری عمده ترین تزئینات بنا را تشکیل میدهند.
-
ارگ کریمخانی
بنای ارگ در سال ۱۱۸۰ ه.ق /۱۷۶۰ م توسط کریمخان زند ساخته شده است. بلندی دیوار آجری این ارگ، ۱۲ متر و بلندای چهار برج آجر آن ۱۵ متر است که با نقش ها ساده و زیبا تزئین شده است. فضا داخل اتاقها ارگ با نقوش اسلیمی، ترنج، گل و مرغ با رنگ ها مختلف و آب طلا نقاش شده است. این بنا در شهر شیراز قرار دارد.
-
آتشکده پاسارگاد
آتشکده پاسارگاد در فاصله ۱۵۰۰ متری از کاخ اختصاصی کوروش در قسمت شرقی دشت مرغاب دو تخته سنگ بزرگ سفید در مجاورت تپه کوتاه خاکی به فاصله ۹ کیلومتر از یکدیگر قرار گرفتهاند. این دو تخته سنگ را آتشگاه یا قربانگاه پاسارگاد میدانند.
-
آرامگاه شاه شجاع
شاه شجاع یکی از بزرگترین و شجاعترین پادشاهان آل مظفر بوده است که در قرن هفتم چشم از جهان فرو میبندد و چون بعد از وی اختلاف بین جانشینان بوجود میآید وی را در محلی ساده و بدون هیچ تشریفاتی دفن میکنند و در زمان زندیه فردی به نام میرزا محمدخان کرمانی که از نوادگان شاه شجاع بود با اجازه کریم خان زند در سال ۱۱۹۱ هجری قمری سنگ بزرگی بر قبر وی نهاد و باغچهای در اطراف آن احداث کرد و این سنگ تاکنون باقی مانده است. آرامگاه دارای ۴ ستون مورب است که گنبدی در بالای آن قرار دارد . سطح بیرونی گنبد به وسیله کاشی های تک رنگ نیلوفری تزئین شده است و در سطح داخلی گنبد با کاشی های هفت رنگ تصاویر گل و بوته ایجاد کرده و در چهار قسمت داخل گنبد مطالب و اشعابه خط نستعلیق نوشتهاند. آرامگاه دارای محوطه ای کوچک با تعدادی درخت نارنج میباشد.