هر چه از ولنتاین روز عشق یا دوست داشتن بگوییم به گوش همه آشناست ولی سپندارمذگان چه ؟
شما بعنوان یک ایرانی چیزی از سپندارمذ می دانید ؟
می دانید این روز به چه مناسبتی نامیده شده است ؟
آسمونی مطالبی را برای شما عزیزان گردآوری کرده تا شاید بتوان این روز را بهتر شناخت.
میان گاهشماری خیامی و ایران باستان 6 روز اختلاف است که همین امر در تعیین تاریخ برخی جشنهای ایران باستان از جمله سپندارمذگان مشکلاتی را به وجود میآورد. یک پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران معتقد است با احترام به هر دو گاهشماری بهتر است از 29 بهمن تا 5 اسفند را هفته عشق و مهرورزی بنامیم.
روز پنجم هر ماه و ماه دوازدهم هر سال «اسفند» یا اسپند یا «سپندارمزد» یا «اسپندارمزد» نام دارد.
این واژه که در اوستایی «سْپِنْتَه آرمَئیتی»(Spenta-Ârmaiti) میباشد و نام چهارمین امشاسپند است، از دو بخش «سپنته»(Spenta) یا «سپند» به مانک پاک و مقدس و «آرمئیتی»(Ârmaiti) به مانک فروتنی و بردباری تشکیل شده است و مانک این دو با هم فروتنی ِپاک و مقدس است.
این واژه در پهلوی «سپندارمت»(SpandÂrmat) و در فارسی «اسپندارمزد» و «سپندارمزد» و «اسپند» و «اسفند» شده است.
امشاسپند سپندارمزد، نگهبان و ایزدبانوی زمین ِسرسبز و نشانی از باروری و زایش است.
جشن سپندارمزدگان
جشن «سپندارمزدگان» یا «اسفندگان» (اسپندگان)، روز گرامیداشت زنان در ایران باستان بوده و این روز به نام «مرد گیران» یا «مژدگیران» یا «مزدگیران» (=هدیه گرفتن از مردان) نیز در ادبیات فارسی بکار رفته است.
سپندارمزد
سپندارمزد یکی از امشاسپندان جاودانی مونث است. او مظهر پاکی، فروتنی، محبت، عشق، خلوص، فروتنی و پارسایی اهورامزدا است و در عالم مادی نگهبانی زمین و زنان نیک با اوست.
در مزدیسنا زندگانی عبارت است از طی مدارج سعادت و کمال در این جهان واز پرتو آن به ساحت قدس پروردگار پیوستن در جهان دیگر. (هفت مرحله روحانی- پیروی و کمک خواستن از امشاسپندان)
سپنتا آرمیتی (سپندارمزد) پاکی، فروتنی و محبت نام یکی دیگراز (چهارمین) امشاسپندان میباشد. سپندارمذ را در پهلوی سپندارمت، در اوستا سپنتا آرمیتی و در فارسی سپندارمزد، اسپندارمزد، سپندارمذ و اسپندارمذ گویند.
پنجمین روز ماه و آخرین ماه سال موسوم به سپنتا آرمیتی (سپندارمزد) است. روز سپنتا آرمیتی (سپندارمزد) در اسفند (اسپند) ماه روز زن – مادر است. در این روز جشن میگرفتند و زنان از شوهرانشان هدیه دریافت میکردند، ازاین رو به جشن مژدگیران معروف بوده است. بید مشک گل مخصوص سپنتا آرمیتی است.
سپندارمزد لقب ملی زمین است. یعنی گستراننده، مقدس، فروتن. زمین نماد باروری است چون با فروتنی، تواضع و گذشت زندگی را به همه زیستمندان هدیه میکند. به همین دلیل در فرهنگ باستان اسفندگان (اسپندگان) را بهعنوان نماد تمایلات مادرانه و باروری میپنداشتند. سپندارمزد نگهبان زمین است و از آنجا که زمین مانند زنان در زندگی انسان نقش باروری و باردهی دارد جشن اسفندگان (اسپندگان) برای گرامیداشت زنان نیکوکار برگزار میگردد. ایرانیان از دیر باز این روز را روز زن و روز مادر مینامیدند.
هماکنون بعضی از زرتشتیان ایران، روز سپندارمذ (پنجم) از ماه سپندارمذ (اسفند) را روز 29 بهمن و روز جشن سپندارمذگان میدانند. در بعضی مناطق ایران که در نسلهای پیش، زرتشتی بوده و اکنون مسلمان شدهاند، این مراسم هرساله پنج روز مانده به ماه اسفند، برگزار میشود. از این مناطق می توان به منطقه پشتکوه استان یزد اشاره کرد که این مراسم به ویژه در روستایی پندر به صورت با شکوهی برگزار می شود.
دین تمامی اهالی پندر اسلام میباشد و همگی شیعه مذهب هستند.
از شواهد اینگونه بر میآید که دین اولیه روستای پندر و منطقه پشتکوه زرتشتی بودهاست زیرا هنوز مراسمهای خاصی از آن دوران
در این روستا به جای ماندهاست که بارز ترین ان را می توان جشنن اسفندگان به حساب اورد که یکی از جشنهای کهن پارسی و از ایین زرتشتی است. البته این جشن با مراسم مذهبی اسلام در امیخته شدهاست.
آسمونی روز دوست داشتن و مهرورزیدن یا سپندارمذ را به شما ایرانیان عزیز تبریک میگوید .
گاهشمار ایران بارها دگرگون شده است. در روزگاری آغاز سال نو آغاز مهر بود و پنجه در نیمهی سال و در زمانی در پایان سال. (ماه ها سی روز بودند و ۵ روز افزون را کنار هم با نام پنجه میگرفتند) در روزگاری کبیسه گیری هر ۱۲۰ سال با افزودن یک ماه انجام میشد (ماه سیزدهم سال) و کل ...