- آسمونی
- مجله اینترنتی
- وبگردی
- راهنمای کنترل حشراتی که لباس را می خورند

راهنمای کنترل حشراتی که لباس را می خورند
اغلب افراد می دانند که بید می تواند به لباس های پشمی آسیب برسانند. اما آیا می دانستید حشرات دیگری وجود دارند که می توانند به کتان، ریون و لینن و حتی پارچه های مصنوعی آسیب بزنند؟
در اینجا می خواهیم انواع حشرات و نحوه کنترل آسیب آن ها به لباس ها را به شما معرفی کنیم.
اگر میخواهید از یک متخصص کمک بگیرید میتونید در قدم اول میتوانید هزینه سمپاشی را در شهر خودتان بپرسید. مثلا اگر به دنبال سمپاش در تهران باشید میتوانید درخواست سمپاشی ثبت کنید و پس از زمانی کوتاه پیشنهاد متخصصان فعال در بازار را مشاهده کنید. از آنجایی که این متخصصین در بازار صاحب امتیاز و سابقه و کارنامه هستند با در نظر گرفتن همین موارد و نظرات مشتریان قبلی ایشان، میتوانید انتخابی آگاهانه تر را تجربه کنید.
سوسک قالی
سه گونه سوسک قالی شبیه هم هستند (سوسک قالی سیاه رایج تر است)؛ تنها تفاوت آن ها رنگ شان است.
سوسک قالی سیاه حدود 100 تخم را در مکان های مختلف قرار می دهد که در عرض هشت تا پانزده روز باز می شوند. اگر هوا گرم باشد این اتفاق زودتر رخ می دهد. این تخم ها در لباس، لوازم و حتی الیاف فرش گذاشته می شوند. در عرض یک سال چهار نسل از سوسک ها زاد و ولد می کنند.
این لارو است که از پارچه تغذیه می کند نه جاندار بالغ. با باز شدن تخم تغذیه آغاز می شود و از پشم، خز و پر، تغذیه می شود. این لاروها بیشتر در پارچه یافت می شوند اما می توانند پراکنده شده و در مکان هایی مانند دریچه هوا، کمد و پشت کابینت ها پنهان شوند، البته در صورتی که از لباس ها تغذیه نکنند.
کنترل
برای کنترل این حشرات باید قرنیز، فرش و گوشه های آن را که محل تخم گذاری جاندار بالغ است، تمیز کنید. حین جاروبرقی کشیدن کامل باید این قسمت ها را چندین بار جارو کنید. باید از چند جهت جاروبرقی کنید تا مطمئن شوید الیاف فرش از هر جهت تمیز شده اند.
در قسمت های دیگری که مواد غذایی وجود ندارد می توانید از حشره کش های مختلف استفاده کنید. برای این منظور محصولات مختلفی موجود هستند: پرمترین، بیفنترین، دلتامترین یا ترالومترین. دستورالعمل بسته را با دقت دنبال کنید. برای کنترل سوسک قالی می توانید از روش های ارگانیک هم استفاده کنید.

بید پارچه
در جهان میلیون ها بید وجود دارد که برخی بسیار زیبا هستند. اما بیدهای پارچه خوار چندان زیبا نیستند.
اندازه این بیدهای پارچه خوار 1.5 سانتی متر است. رنگ آن ها طلایی کم رنگ بوده و اغلب در گوشه های تاریک هستند. با دیدن بیدهای بالغ هشیار باشید، چون به پشم، کشمیر یا پشم طبیعی آسیب نمی رسانند، اما اگر دو عدد باشند و لارو تولید کنند می توانند لباس را سوراخ کرده و از آن تغذیه کنند.
این لارو می تواند بر اساس رطوبت، دما و غذای موجود از پنج هفته تا دو سال زنده بماند. سپس در عرض دو هفته و نیم به رشد کامل می رسد. چرخه مجددا آغاز شده و در عرض یک سال چندین نسل دیگر ایجاد می شود.
در صورت دیدن حشره کرم مانند با پوسته سخت روی لباس حتما لارو بیدهای پارچه است. این حشره روی لباس ها و پارچه های دیگر حفره ایجاد می کند. بیدهای بالغ بسیار کوچک و غیرقابل دید هستند.
کنترل
قرص نفتالین موثر است. بهتر است نفتالین پودر شده را روی پارچه بپاشید. با این حال، در صورت وجود رطوبت نفتالین می تواند باعث تغییر رنگ پارچه شده و باید لای کاغذ پیچیده شود تا با پارچه تماس نداشته باشد. این ماده با پلاستیک واکنش نداشته اما با فلزات واکنش ایجاد می کند.
1٬4-دیکلروبنزن یک ماده رایج در کریستال های بید است که برای انسان چندان سمی نیست. این ماده باید در ظروف بسته یا اتاق های بسته و در تراکم بالا به مدت دو تا سه هفته نگهداری شود. این ماده با پلاستیک های سخت واکنش داده و می تواند جعبه ها یا دکمه های پلاستیکی را آب کند. قبل از استفاده دستورالعمل را با دقت بخوانید.
سوسک ها
سوسک ها نه تنها عامل ایجاد آسم و بیماری های مختلف بوده، بلکه پارچه و لباس های خانه را لکه می کند. این حشره به عرق و مایعات بدن، غذا و نوشیدنی و لکه های لباس ها، جذب می شود. سوسک ها از این منابع تغذیه کرده و با ایجاد سوراخ در پارچه به آن آسیب میزنند.
ترشحات آنها پارچه های تمیز را لکه کرده و برای پاک کردن لکه های آن به سفید کننده بدون کلر نیاز دارید.
کنترل
برای رهایی از شر آن ها پارچه ها و لباس ها را شسته و ضدعفونی کنید. پارچه و فرش ها را جاروبرقی کنید. بعد از حشره کش استفاده کنید. حشره کش باید حاوی یکی دو مورد از این ترکیبات باشد: کلرپیریفوس یا رزبن، پروپوکسور یا بیگون، پیرترین یا پیرتروید، هیدروپین گنسور یا ژل سیلیکا.
تله های سوسک باید حاوی پروپوکسور یا بیگن، بوریک اسید، سولفلورامید یا هیدرامتیلون باشد. برای رسیدن به بهترین نتیجه دستورالعمل بسته را مطالعه کنید. در صورت لزوم این روش ها را تکرار کنید.
برای کنترل سوسک ها راه های ارگانیک هم وجود دارد. این روش ها غیر سمی بوده اما مدت زمان بیشتری طول می کشد.

جیرجیرک
جیرجیرک معمولا به عنوان یک حشره پارچه خوار محسوب نمی شود. چون به لباس های تمیز حمله نمی کنند. با این حال به بوی بدن، غذا و لکه نوشیدنی و ماده شستشو، جذب می شوند. این حشره این لکه ها را خورده و می تواند از پارچه هم تغذیه کند. ترشحات آن پارچه را لکه می کند.
کنترل
اگر در داخل خانه تان جیرجیرک وجود دارد باید رطوبت خانه را کاهش دهید و مواد غذایی را جمع کنید. همچنین باید بدانید حشره از کجا به خانه وارد می شود. در اطراف چراغ ها گشته و حفره های موجود در چوب را بیابید. در صورت وجود تعداد زیادی از این حشره باید از حشره کش استفاده کرد. از محصولی استفاده کنید که برای محیط داخلی طراحی شده و حاوی موادی چون کلورپیریفوس (درزبن)، پرمترین، یا پروپوکسور (بیگن) است. اگر از حشره کش های مایع با اسپری استفاده می کنید آن ها را طبق دستور مصرف کنید.
یک روش ارگانیک این است که پس از جمع آوری ذرات غذایی و مهر و موم کردن خوراکی ها از تله چسبی استفاده کنید.
بید کاغذ
بید کاغذ نوعی حشره بدون بال با طول 1 تا 1.5 سانتی متر و پنج پا است. بدن هویجی شکل آن به رنگ نقره ای است. این حشره در مکان های تاریک و دمای 70 درجه فارنهایت یافت می شود. بیدها شبها تغذیه کرده و به منابع غذایی نزدیک می مانند.
آن ها به الیاف طبیعی مانند ابریشم، کتان، ریون و انواع پارچه جذب می شوند. تعریق بدن و لکه غذا هم برایشان جالب است. پس از یافتن یک منبع غذایی به آن نزدیک می مانند. بعد از خوردن پارچه بر اساس جای لکه در آن حفره ایجاد می کنند.
نوعی دیگری از حشرات بید کاغذ با همین اندازه اما پوستی با لکه های نقره ای و قهوه ای است که قابلیت پرواز نداشته و پنج پا دارند. آن ها در شب فعال بوده و به مکان هایی مانند کمد با دمای بیش از 90 درجه فارنهایت جذب می شوند.
کنترل
قبل از کنترل بید کاغذ، باید منابع رطوبت و مواد غذایی را جمع آوری کنید. بهتر است پیش از پاکسازی همه چیز را تمیز کنید.
برای از بین بردن آن ها باید از اسپری حشره کشی استفاده کنید که حاوی پیرنترین و پیرتروید باشد. ترکیبات بیفنترین، سیفلوترین، تترامترین و فنتوترین هم باید در آن موجود باشد. برخی از اسپری ها روغنی بوده و نباید روی کنتورهای برق و گاز استفاده شوند. همچنین در قسمت هایی از آشپزخانه که برای آماده کردن غذا استفاده می شود، به کار نروند.
با استفاده از ژل سیلیکا پس از نظافت می توانید پاکسازی ارگانیک داشته باشید.
موریانه
عده کمی از مردم از آسیب موریانه به پارچه خبر دارند. با این حال این حشرات به لکه های غذا و نوشیدنی یا عرق روی لباس جذب می شوند و با خوردن این ذرات پارچه را نیز میخورند.
کنترل
اگر در میان لباس های خود موریانه دیدید، پس این حشره در کل خانه پخش شده است. می توانید از محصولات شیمیایی استفاده کنید چون شاید محصولات خانگی نتوانند مشکل را از بین ببرند.
با جاروبرقی کمد لباس ها، شستن لباسها و استفاده از تمیز کننده های خانگی می توانید میزان رطوبت خانه را کاهش دهید تا این حشرات هم کمتر شوند.