زمان مطالعه: 2 دقیقه
ضرب المثل خلایق هرچه لایق

ضرب المثل خلایق هرچه لایق

  ضرب المثل خلایق هرچه لایق در مورد همه کس صدق میکند، به فرهنگ و قوم خاصی هم تعلق ندارد، هر چقدر زمان به...

 

 

ضرب المثل خلایق هرچه لایق در مورد همه کس صدق میکند، به فرهنگ و قوم خاصی هم تعلق ندارد، هر چقدر زمان به جلوتر میرود صحت و صلابت آن بیشتر نمود پیدا میکند. هر کس به هر جایگاه و مقامی که دست پیدا کرده است لایقش است در واقع خود خواسته است که به آنجا برسد.ما در ادبیات و فرهنگ خود ضرب المثلهای بدین شکل سنجیده و با معنی زیاد داریم (گرچه بسیار هم ضرب المثلهایی هستند که نه تنها مفید نبوده چه بسا بازدارنده و مانع هستند که فعلا کاری به آنها نداریم) یکی از بهترینهای آنها همین ضرب المثل " خلایق هر چه لایق" است. این ضرب المثل فراتر از زمان و مکان می باشد.

 

بله این به فرد و جامعه خاصی هم تعلق ندارد... این مفهوم یکی از مهمترین دستاوردهای بشری است که عمری فراتر از چند دهه ندارد، اینکه انسان به هر جایی که میرسد خود خواسته است و ارزش و لیاقتش هم همان است. هر چقدر در زمان گذشته به عقب تر برویم از این مضمون بیشتر فاصله میگیریم در گذشته انسان به عنوان یک عنصر منفعل و تاثیرپذیر و دستخوش حوادث و اتفاقات در نظر گرفته میشد که کمتر میتوانست در سرنوشت خود دخالت داشته باشد ولی اکنون اینگونه نیست اکثر دانشمندان و انسانهای موفق و صاحب نظر به این معنی معترفند که خواست انسان بیشترین و مهمترین عامل در جهت رسیدن به آن جایگاهی است که فرد خواستار آن است، در مورد جامعه نیز همین گونه است، سطح دانش و معرفت هر جامعه محصول خواسته تک تک افراد آن جامعه است.

 

اندکی در این مفهوم تامل کنیم، خود را به چالش بکشیم و نقد کنیم. آیا هنوز عادت داریم که دیگران و شرایط را در رسیدن به جایی که هستیم مقصر بدانیم و در دل به مظلومیت خود اشک بریزیم و دیگران را متهم به این کنیم که سد راه ما شده اند و مانع از آن شده اند که به جایی که میخواستیم برسیم. در خلوت خود دادگاهی تشکیل دهیم خرد را قاضی بدانیم و به دور از تعصب و یک جانبه نگری تمام افکار و باورهای خود را به چالش بکشیم، گذشته خود را نقد کنیم و افکار باورهای غلط را در جای جای آن ریشه یابی و ردیابی کنیم و با چراغ عقل به آنها نور بتابانیم و به قضاوت بنشینیم.

 

اگر هنوز هم عادت داریم ناکامی خود را به دیگران نسبت دهیم لازم است تلاش بیشتری بکنیم و خود را بیشتر و بهتر بشناسیم. این دیگران نیستند که ما را به سمت و سوی مشخصی سوق میدهند این ماییم که به دیگران میگوییم ما در اختیار شما هستیم هر جا میخواهید ما را ببرید برای اینکه میخواهیم بعدا مظلوم نمایی کنیم و به ظاهر دلیل برای تبرئه خود داشته باشیم و اشک بر معصومیت و مظلومیت خود بریزیم، هیچ توجیهی مسموع نیست ما لایق آن چیزی هستیم که به آن رسیده ایم...
پس خلایق هر چه لایق !

 

 

 

ضرب المثل خلایق هر چه لایق در بیانی دیگر :

 

کتاب قرآن کریم ، سوره مومنون، آیه 53

کلُّ حزبٍ بَما لَدَیهِمْ فَرِحُونَ

هر گروهی بخاطر آنچه در نزدشان است، خوشحال هستند.

 

 

کتاب مجد، امید، پیشین، ص 345

که هر قوم هر چه پسندید خود بر آن گشت راضی و دلشاد شد.

 

 

کتاب دهخدا، علی اکبر، امثال و حکم، پیشین، ج2، ص 936

زی هر کس آیین شهرش نکوست.

 

 

هنری فورد

اگر فکر کنی که میتوانی یا فکر کنی که نمیتوانی در هر صورت حق با توست.

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «ضرب المثل خلایق هرچه لایق» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.