- آسمونی
- مجله اینترنتی
- ورزشی
- اطلاعات ورزشی
- نخستین دوره رقابتهای غرب آسیا (1934)
نخستین دوره رقابتهای غرب آسیا (1934)
در سال 1934 م.(1312ش.) نخستین دوره رقابتهای غرب آسیا با حضور چهار کشور هند، سیلان، فلسطین و افغانستان به میزبانی هند برگزار شد. این رقابتها در مواد مختلف دوومیدانی و رشته های آبی به همراه هاکی روی چمن برگزار شد که سبک برگزاری و شمارش مدالها در آن دقیقا به شکل بازیهای المپیک بود. در این بازیها هندی ها نسبت به سایر رقبای خود، برتری مطلق داشتند و 20 طلا از 23 طلای توزیع شده را از آن خود کردند. سایر عناوین قهرمانی هم به سیلان رسید و فلسطین و افغانستان سوم و چهارم شدند.
در اسفندماه همان سال گزارش مبسوطی از کنسول ایران در هند( حسین کِی استوان) به تهران فرستاده شده که شرح آن، بدون دخل و تصرف و با ادبیات آن روزگار، چنین است:
یادداشت مخصوص ضمیمه راپور کنفرانس المپیک نیو دهلی( دهلی نو)
خاطر محترم اولیای امور بهتر مستحضر است که از سالهای اخیر یکی از اعاظم طرق مزید شناسائی و حسن ارتباط ملل مجامع بازیها که از حوزه های سیاسی هم دورند، قرار گرفته که مراکز ورزشی و بازی هر کشور مستقیما خود دعوت داده و مدعو می شود ولی البته مراکز مزبوره کاملا تابع و پیرو رویه عمومی( حتی باطنا خصوص) دولت متبوعه خود هستند.
بقرار معلوم گویا ایران هنوز عضویت المپیک بین المللی را نپذیرفته است. نظر باینکه اصولا ایران در اکثر مجامع مختلفه بین المللی شرکت نموده و با اعزم نماینده به المپیک هندوستان تصور می رود تصمیم مشارکت اتخاذ شده و به همین نظر- به طوری که در راپور کنفرانس گذشت- در برقراری ترتیب نوبت الفبایی پافشاری شد که ایران در عین زمان در ردیف موسسین قدم گذارده چهار سال فرصت آمادگی دارد و به خوبی می تواند تیمهای عدیده از بازیگران لایق تشکیل بدهد.
خوشبختانه بازیهایی که فعلا در پروگرام گذارده شده کم و بیش در ایران مورد عمل گرفته و حتی هاکی در جنوب خاصه در میدان نفت متداول است.
شرکت ایران در اینجا مورد توجه خاص و عام گردید. یک گروپ عکس هم برپاست. ولیعهد پاتیالا از نمایندگان پنجگانه( ایران- افغان-هندوستان- پالسطین و سیلان) برداشتند که دو قطعه از آن ضمیمه است.»
پس از برگزاری نخستین دوره رقابت های ورزشی غرب آسیا در هند، مقرر شد که این رقابتها به صورت منظم از آن پس برگزار شود.هر چند ایران در اولین دوره این رقابتها غایب بود اما گزارشی از این بازیها توسط وزارت امور خارجه برای وزارت معارف ارسال شد تا برنامه های ایران برای حضور و میزبانی در دوره های بعدی مسابقات مشخص شود. متن نامه وزارت امور خارجه چنین بود:
«وزارت جلیله معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه
راجع به کنفرانس و جشنهای بازی های قهرمانی منعقده در نیو دهلی راپرتی از نمایندگان دولت شاهنشاهی رسیده است که سواد آن تلوا برای استحضار آنوزارت جلیله فرستاده میشود.
بطوریکه در راپرت مزبور ملاحظه میفرمایند قرار شده است جشن بازیهای قهرمانی چهار سال بعد در افغانستان منعقد شده و سپس هر سه سال یک مرتبه بترتیب حروف الفباء در یکی از ممالک عضو کنفرانس تشکیل گردد. چون معلوم نبود مقصود از ترتیب الفباء حروف فارسی است یا انگلیسی، توضیح لازم خواسته شد نتیجه را بعدا بآنوزارتجلیله( به آن وزارت جلیله) اشعار خواهد داشت. تا موقعیکه نوبت ایران میرسد ترتیبات لازمه قبلا داده شده باشد.
متاسفانه ادوار بعدی این بازیها هرگز برگزار نشد.
قابل ذکر است که با وجود چاپ کتابی مربوط به این بازیها در خارج از ایران، مطبوعات کشورمان به هیچ عنوان از برگزاری چنین رقابتهایی مطلع نشدند و اندک اطلاعات ذکر شده در سطور بالا، از طریق اسناد و مدارک سیاسی و به همت محمدعلی قهرمانپور- محقق ارجمند و ناشر انتشارات همگو- به دست آمد.