- آسمونی
- مجله اینترنتی
- وبگردی
- مدیریت محصول چیست و چگونه وارد شغل مدیریت محصول بشویم؟

مدیریت محصول چیست و چگونه وارد شغل مدیریت محصول بشویم؟
برای مدیریت یک محصول به چه چیزی نیاز دارید؟ ابتدا باید این را در نظر بگیرید که ایده شما در پایان چگونه به نظر می رسد و سپس فرآیند طولانی اجرا و برنامه ریزی محصول آغاز می شود که مستلزم زمان، تلاش و تیم حرفهای است. برای تبدیل ایده به یک محصول سودآور، شرکت ها باید چندین مرحله را طی کنند. این مراحل از تعیین یک چشم انداز آغاز می شود، از یک استراتژی استفاده می کند، محصول را توسعه می دهد و در نهایت آن را به افراد مناسب می فروشد. در این مقاله به شما می گوییم که مدیریت محصول به زبان ساده یعنی چه و به تشریح مراحل اصلی آن و مسئولیت های مدیر محصول در این فرآیند می پردازیم. آیا در سازمان خود به دانش این مدیریت نیاز دارید و نمی دانید از کجا شروع به یادگیری کنید؟ آموزش مدیریت محصول فرادرس را از دست ندهید. این مجموعه آموزشی بهترین دوره مدیریت محصول می باشد و با معرفی ابزارهای مدیریت محصول، به شما کمک می کند تا با ماهیت و نحوه مدیریت یک محصول آشنا شوید.
مدیریت محصول چیست؟
به زبان ساده، مدیریت محصول راهی برای برنامه ریزی، تولید، بازاریابی و سایر وظایف مربوط به تولید و توزیع یک محصول است. این فرایند شامل هماهنگی تیم ها، داده ها، فرآیندها، سیستم های تجاری و موارد دیگر است. در واقع، این مفهوم می تواند یک موضوع پیچیده باشد. در ساخت هر محصول، بخش های بسیاری صرف نظر از مقدار و اندازه آن ها وجود دارند. بدون یک استراتژی خوب و ابزارهای مناسب مدیریت محصول سازمانی، احتمال شکست پروژه افزایش مییابد. حال برای درک این مفهوم از مدیریت و چالش های آن به چیزی عمیق تر از یک تعریف دو جمله ای نیاز داریم. به عنوان مثال، رشته های مکملی وجود دارند که می توانند بخشی از این تخصص باشند، مانند توسعه محصول و بازاریابی محصول. هدف این رشته ها به حداکثر رساندن درآمد حاصل از فروش، سهم بازار و سود ناخالص می باشد.
هدف از مدیریت محصول چیست؟
هدف اصلی مدیریت محصول، توسعه محصول یا محصولات جدید است. محصول جدید همیشه باید بهتر از آن چیزی باشد که در حال حاضر موجود است یا حداقل بتواند خود را از محصولات دیگر متمایز کند تا ارزش کافی را برای مشتری داشته باشد. آنچه تعیین می کند که آیا یک محصول سودآور و موفق است یا خیر، واکنش مشتری است. مدیریت محصول در کسب و کارهای مختلف از نظر عملکرد و نقش های مرتبط می تواند متفاوت باشد.
با توجه به حیطه کاری شرکت، همیشه یک مدیر برای محصولات وجود دارد تا اهداف محصول را مورد بررسی قرار دهد. مدیر محصول فقط برای رسیدن به اهداف محصول و سازمان تلاش نمی کند، بلکه او این امکان را دارد تا چیزی را از فرآیند تولید حذف کند که به آن "تصمیم حذف" گفته می شود. البته این مدیر باید گزارش مفصلی از تأثیرات حذف یک محصول یا بخش هایی از محصول بر کل تجارت ارائه دهد. آموزش مفاهیم تخصصی حوزه کسب و کار از موضوعاتی است که این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته. در همین راستا، مقاله زیر می تواند برای شما مفید باشد:

در بیشتر موارد، نقش مدیر محصول طیف وسیعی از مهارت ها را در بر می گیرد. با این حال، این شغل چند بخش کلیدی دارد که به شرح زیر است:
-
حوزه تخصصی
اغلب، دانش وسیع شما از بازار و محصولات، دلیلی است که شرکت شما را استخدام کرده است. این واقعیت که شما مشتریان و کسب و کار خود را می شناسید، دلیل اصلی این است که اکنون یک مدیر محصول موفق هستید.
-
مهارت در کسب و کار
اغلب مردم می گویند مدیریت محصول همان مدیر عامل محصول است. اگرچه این حرف صد در صد درست نیست، اما همواره مجموعه ای از مهارت های تجاری برای کسب و کارها نیاز است تا محصول خود را سودآور نگه دارند.
-
مهارت های رهبری
بسیاری از افراد در شرکت از شما راهنمایی می خواهند. اگر مهارت های رهبری را ندارید، باید به سرعت آنها را توسعه دهید.
-
توانایی کاربردی
مدیران محصول باید عمیقاً به جزئیات مورد نیاز برای مدیریت یک محصول بپردازند؛ به عنوان مثال، شماره گذاری قطعات یا بهروزرسانی یک صفحه را انجام دهند. گاهی اوقات می توانید از شخص دیگری بخواهید که این وظایف را برای شما انجام دهد، اما به طور کلی، شما مسئول آن هستید.
مسیر شغلی و ابزارهای مدیریت محصول
برای ورود به شغل مدیریت محصول فرمول عجیبی وجود ندارد. به احتمال زیاد این مسیر شغلی برای مدیران محصول کمی متفاوت خواهد بود. برای ورود به این شغل و شروع حرفه در این رشته باید به دانش و مهارت های مورد نیاز و تخصصی آن مسلط باشید. آگاهی ابتدایی از اصول کدنویسی، استفاده از دادهها در گزارش روزانه و گذراندن دوره های مرتبط بخشی از این مهارت ها می باشند. مدیر محصول درک دقیقی از خواسته های مصرف کننده و اهداف تجاری خود دارد که وقتی با هم ترکیب شوند، محصولات قوی و متمرکز بر نیاز مشتری تولید می کنند که به پیشرفت کسب و کار کمک شایانی خواهد کرد.
با این حال، این مفهوم از مهارتهایی مانند هوش هیجانی یا EQ نیز استفاده میکند. این حرفه در عین حال دارای رمز و رازهای خاصی است زیرا نیازی به کدنویسی حرفه ایی ندارد (مهارتی که در میان مشاغل فنی زیاد استفاده می شود). با این حال، رشته مدیریت محصولات نشان می دهد که چرا یک محصول اهمیت دارند و همیشه در تلاش برای بهبود آنچه در حال حاضر وجود دارد، می باشد. همچنین، مدیران محصول باید ایدههای ضروری را از ایدههای غیرضروری متمایز کنند.
مدیر محصول کیست و مهارت های شغل مدیریت محصول کدامند؟
برخی از افراد استیو جابز، ایلان ماسک و دیگر چهره های برجسته دنیای فناوری را به عنوان تنها نابغه های حاضر در جهان می شناسند. اگرچه این بیشتر افسانه است تا واقعیت. در سال 2007، استیو جابز به تنهایی به روی صحنه رفت و اولین آیفون را معرفی کرد، در حالی که در پشت صحنه با یک تیم بزرگ برای ساخت آن همکاری کرده بود. در واقع، تولید هر محصول نیازمند کار گروهی بین بخشهای مختلف است: فناوری اطلاعات، مهندسی، بازاریابی و فروش و غیره. و هدایت این تیم ها بر عهده مدیر محصول است. گاهی اوقات از آنها به عنوان "مدیرعامل محصول" یاد می شود، اما این عنوان کاملاً دقیقی نیست. رزومه مدیر محصول نیز در اینجا بسیار حائز اهمیت است که با این عنوان مورد خطاب قرار بگیرد یا خیر!

اگر مهارت های زیر را دارید می توانید در این شغل به یک مدیر حرفه ای تبدیل شوید:
- حل مشکلات مردم (مشتری و تیم)
- نیروی محرک رشد کسب و کار
- همکاری نزدیک با افراد مختلف
- تدوین استراتژی
- به سرانجام رساندن کارها
- رهبری تیم
- برقراری ارتباطات گسترده
- قدرت تصمیم گیری
- ایجاد تجربیات شگفت انگیز برای مردم
- منظم، جزئیات گرا و آماده
مدیریت توسعه محصول، مسئول برنامه ریزی و اجرای یک محصول در طول چرخه عمر محصول است، از جمله جمع آوری و اولویت بندی نیازهای محصول و مشتری، تعریف چشم انداز محصول، و همکاری نزدیک با بخش های مهندسی، فروش، بازاریابی و پشتیبانی با هدف درآمد و رضایت مشتری. همچنین، مدیر محصول تضمین می کند که محصولات از استراتژی و اهداف کلی شرکت نیز پشتیبانی خواهند کرد. معمولا برای ورود به این شغل به شما توصیه می شود که کتاب مدیریت محصول بخوانید و کدنویسی یاد بگیرید. اما این موارد لزوماً مورد تایید نیست. اما برای ورود به این شغل، مهارت فن بیان و ارتباط با دیگران مهم تر است.
باید با مشتریان همدلی داشته باشید و بفهمید که واقعاً خواسته آنان چیست. مشتریان اغلب یک چیز را می پرسند در حالی که مشکل چیز دیگری است. شما در این سمت باید بتوانید به خوبی مشکلات را شناسایی کنید و موانع را پشت سر بگذارید. به طور کلی چند راه اصلی برای ورود به این حرفه وجود دارد. برخی شرکت ها برای برنامه های مدیریتی خود افرادی را بدون تجربه و تحصیلات استخدام میکنند. به طور کلی، آن ها به دنبال فردی با دانش ابتدایی علوم کامپیوتر هستند. افرادی که برای مدتی در این کار بوده اند، پس از فارغ التحصیلی مدرک می گیرند و وارد این حرفه می شوند. راه محبوب دیگری که برای ورود به این شغل وجود دارد، انتقال داخلی است.
در این روش، افرادی که در یک شرکت کار می کنند و یک شغل مشخص دارند، مثلا مهندس هستند یا در بخش پشتیبانی مشتری یا منابع انسانی فعالیت دارند ممکن است در انجام پروژه های جانبی شرکت نیز تاثیرگذار باشند. در این صورت، آنها در یک بخش داخلی فعالیت می کنند و علاوه بر پاسخ به سؤالات پشتیبانی مشتری، طرح هایی را برای حل مشکلات و به حداقل رساندن سوالات مشتریان به تیم محصول ارائه می دهند. پس از گذشت مدتی از انجام این کار می توانند به صورت داخلی به سمت مدیر محصول منتقل شوند.
در اینجا رزومه مدیر محصول بسیار مهم است. کسانی که میخواهند وارد شغل مدیریت محصول شوند، باید فکر و ذکرشان کسبوکار باشد و هر خط از رزومه آنها باید از معیارهایشان صحبت کند. در حقیقت، مهم نیست که شما مدیریت یک تیم 30 نفره را برعهده داشته اید یا نتیجه این مدیریت چه بوده است؟ آیا تفاوتی بین مدیریت آن تیم 30 نفره شما با شخص دیگری که آن تیم را مدیریت می کرد وجود داشت؟ چه ایراداتی داشتید؟ تأثیر شما در پیشرفت آن تیم چیزی است که در این زمینه می تواند تعیین کننده باشد. حالا، فکر می کنید که باید در شغل خود چه کاری انجام دهید؟ راهی برای صحبت با مشتریان پیدا کنید. روشی برای کار کردن با بخش های مختلف این شغل پیدا کنید. با مدیر خود صحبت کنید. ممکن است امروز نتوانید به خوبی مدیریت محصولات را انجام دهید، اما می توانید در این مسیر شغلی وارد شوید و تجربه کسب کنید.

وظایف اصلی مدیر محصول چیست؟
بهترین مدیران محصول بلند پرواز هستند. این مدیران موفقیت یک محصول را هدایت می کنند و پیشبرد تیمی که مسئول بهبود و توسعه محصول است را برعهده دارند. این یک نقش سازمانی مهم است، به ویژه در شرکت های فناوری. مدیران محصول تخصص مورد نیاز برای رهبری و تصمیم گیری های استراتژیک محصول را انجام می دهند. گفته می شود مدیران محصول به عنوان "مدیرعامل کوچک" شناخته می شوند. در واقع به تعریف دقیق تر، رهبران محصول کارهایی مانند تجارت، فناوری و تجربه کاربری (UX) را انجام می دهند. این شغل شامل بسیاری از فعالیتهای استراتژیک و تاکتیکی است که اهمیت نقش رهبری متقابل را دوچندان میکند، به ویژه بین تیمهای مهندسی، بازاریابی، فروش و پشتیبانی.
توجه به نرم افزار مدیریت محصول نیز در اینجا حائز اهمیت است. مدیران محصول استراتژی، نقشه راه و ویژگی های یک محصول را تعیین می کنند. هم چنین، این شغل شامل مسئولیت های بازاریابی محصول و پیش بینی و سود و زیان می باشد. مدیران محصول شرایط بازار و شرایط رقابت در آن را تجزیه و تحلیل میکنند و چشمانداز محصولی را ارائه می دهند که از محصولات دیگر موجود در بازار متمایز است و ارزش منحصربهفردی را بر اساس خواستههای مشتری ارائه می دهد. نحوه مدیریت محصول در بازارهای صنعتی نیز به همین شکل است. توسعه محصول نیرو بخش است. زمانی که احساس مسئولیت و تعهد واقعی نسبت به محصول داشته باشید، از شغل خود به عنوان مدیر محصول رضایت خواهید داشت.
چالش های شغل مدیریت محصول
به طور کلی این شغل یک کار پرچالش است اما اگر تیم واقعاً خوب عمل کند به نتایج فوق العاده می رسد. وقتی مشکلی پیش میآید، رهبر انگشت خود را به سمت مدیر محصول می گیرد و میگوید: "چه کردی؟" در برخی موارد وجود افراد زیاد ممکن است در این شغل خلل ایجاد کند؛ افراد مختلفی که ایدهها، باورها و اهداف متفاوتی دارند. چگونه از تصمیم گیری های نامعقول و بی سرانجام جلوگیری می کنید؟ چگونه به افراد کمک میکنید ببینند که شما در یک تیم هستید و باید با یک رویکرد خاص پیش بروید؟
شما در سمت مدیر محصول، باید مطمئن شوید که نه تنها بزرگترین مشکل را شناسایی کردهاید، بلکه آن را به درستی حل میکنید. این سخت ترین قسمت این حرفه است. شما باید با افراد زیادی صحبت کنید و تمام تلاش خود را بکنید تا از نظر عاطفی به هیچ ویژگی یا استراتژی وابسته نشوید تا بتوانید آگاهانه عمل کنید و با آن سازگار شوید. مدیران محصول تیم کمک می کند تا در مورد مشکلات تصمیم گیری کنند و به موفقیت برسند. اکثر اوقات این مشکلات واقعاً به مشتری بستگی دارند. مدیریت محصول مفهوم گسترده ای است که توسط تیم های مختلفی تعریف می شود. اسکرام یکی از مفاهیم مهم در این حوزه می باشد که فرادرس به صورت تخصصی به آموزش این مهارت پرداخته است. اگر می خواهید با مدیریت محصول چابک با اسکرام بیشتر آشنا شوید، روی لینک زیر کلیک کنید: