- آسمونی
- مجله اینترنتی
- علمی و دانستنی
- حیوانات
- ماهی اسکات سبز
ماهی اسکات سبز
نام: ماهی اسکات سبز
نام علمی: Scatophagus argus
رژیم غذایی: انواع غذاهای گوشتی و منجمد
میانگین طول عمر: 20 سال
وزن: -
اندازه: از 20 سانتیمتر تا حداکثر 38 سانتیمتر
ماهی اسکات سبز (Green Scat) هر چه سن بیشتری داشته باشد خال های روی بدنش تیره تر و پشتش دارای کوهان می شود. این ماهی بومی آب های نیمه شور است.
ماهی اسکات سبز نیازمند آکواریومی با حداقل حجم 50 گالن است که از گیاهان پر شده باشد و دارای فضاهای بسیاری باشد تا بتواند مخفی شود. آب آکواریوم بهتر است نیمه شور باشد؛ یعنی در ازای 2 گالن آب، 3 الی 4 قاشق غذاخوری نمک اضاف شود. البته در این شرایط باید به گیاهان درون آکواریوم هم توجه شود و از نوع گیاهان مخصوص آب های نیمه شور باشند. دمای آب 20 تا 28 درجه سانتیگراد و pH آب 7.6 الی 7.8 باشد.
ماهی اسکات به دو گونه اسکات سبز و سیلور اسکات معروف است و گاهی اسکات قرمز این ماهی هم دیده می شود.
رفتار و خصوصیات
ماهی اسکات سبز دارای باله های زیبایی است. باله های این ماهی به شکل خاصی باز می شود. البته بیشتر مواقع باله های آن بسته است به طوری که اصلاً انگار باله ای ندارد. باله های این حیوان بیشتر در زمان ترس یا غذا خوردن باز می شود و به شکل دندانه دندانه ای است.
این نوع ماهی دارای شکم سفید هستند. ماهی اسکات سبز ماده این لکه سفید فقط در زیر باله های پایینی وجود دارد ولی لکه سفید در ماهی اسکات نر از زیر آب شش ها آغاز می شود و تا مخرج تناسلی ادامه دارد. البته باز هم با این حال، اطمینان زیادی درباره تعیین جنسیت ماهی اسکات سبز وجود ندارد.
ماهی اسکات معمولا رفتاری وحشیانه دارد و همه غذای خود را به صورت وحشیانه می خورد. او بسیار کنجکاو است و بهتر است این ماهی را با ماهی هایی که باله های بلند دارند در یک آکواریوم قرار ندهید زیرا باله های آنها را می خورد. همچنین باله های دندانه ای ماهی اسکات دارای یک نوع سم است که هنگام برخورد با دست باعث سوزش می شود.
تغذیه
انواع غذاهای خشک، حشرات، قارج ها، کرم ها، غذاهای گوشتی و منجمد از غذاهایی است که ماهی اسکات سبز می خورد. حتی غذاهای زنده کوچک هم مانند بچه گوپی یا مولی یا میگوی ارتمیا هم از جمله غذاهای مورد علاقه این ماهی است. از سبزیجات هم می توان برای تغذیه ماهی اسکات سبز استفاده کرد. کاهو یا اسفناج ازجمله سبزیجات مناسب برای این ماهی است.
زیستگاه
زیستگاه اصلی ماهی اسکات سبز در جنوب شرقی آسیا، در اقیانوس هند است. در کشورهای مانند ژاپن، جنوا و همچنین جنوب شرقی استرالیا هم یافت می شود.
این ماهی از جمله ماهی های آکواریومی هم شناخته شده است که سازگاری خوبی با ماهی های دیگر دارد و بهتر است در گروه های 4 تایی نگهداری شود. اما این ماهی از آنجایی که رفتاری تهاجمی دارد بهتر است با ماهی هایی که از قطر دهان اسکات کوچک تر هستند به صورت مجزا نگهداری شوند.
تولید مثل
تکثیر ماهی اسکات سبز شرایط ویژه ای دارد. از آنجایی که این ماهی در آب های نیمه شور زندگی می کند تکثیر آن هم باید در این آب صورت گیرد. تکثیر ماهی اسکات در اکواریوم کاری دشوار یا حتی محال است. بنابراین نسل این ماهی در آکواریوم ممکن است منقرض شود.
ماهی اسکات در دریا برای تخم ریزی به اعماق آب می شود و بعد از تخم ریزی و بزرگ شدن بچه هایش دوباره به روی آب باز می گردد.
حفاظت ها و تهدیدها
ماهی اسکات از آنجایی که فقط در عمق دریاها می تواند تخم ریزی کند، در آکواریوم قادر به تولید مثل نیست. بدین جهت بهتر است از خرید و نگهداری این ماهی صرف نظر شود زیرا در انقراض آن نقش مهمی دارد. دشمن این ماهی، ماهی های بسیار بزرگ تر است. اما او خود می تواند دشمن سایر ماهی های کوچک باشد.