زمان مطالعه: 7 دقیقه
علت درد مچ پا، این درد نشانه چیست؟

علت درد مچ پا، این درد نشانه چیست؟

درد مچ پا به هر نوع درد یا ناراحتی که هر بخشی از مچ پا را تحت تأثیر قرار دهد، اطلاق می شود. درد مچ پا معمولاً با درمان ‌های خانگی مانند استراحت کردن، کمپرس یخ

درد مچ پا به هر نوع درد یا ناراحتی که هر بخشی از مچ پا را تحت تأثیر قرار دهد، اطلاق می شود. درد مچ پا معمولاً با درمان ‌های خانگی مانند استراحت کردن، کمپرس یخ و مصرف داروهای مسکن‌ بدون نسخه بهتر می ‌شود. جلسات فیزیوتراپی نیز می تواند به تقویت عضلات و جلوگیری از آسیب های دیگر کمک کند. دردهای شدیدتر مچ پا عموماً با استفاده از بریس یا از طریق تزریق و جراحی درمان می شوند.

درد مچ پا چه علائمی دارد؟

همانطور که گفته شد، درد مچ پا به هر نوع درد یا ناراحتی که هر بخشی از مچ پا را تحت تأثیر قرار دهد، اشاره دارد و بروز آن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. شایع ترین علل بروز درد مچ پا شامل آسیب دیدگی، آرتریت و ساییدگی و پارگی عادی است. هر کدام از این موارد ممکن است باعث احساس درد یا اسپاسم در هر قسمتی از مچ پا شود. همچنین امکان دارد مچ پا ورم کند و قادر به تحمل هیچ وزنی روی خود نباشد.

در بیشتر مواقع مشکلات مربوط به مچ پا بدون دخالت جراحی، قابل درمان هستند. با این حال، در صورت شدید بودن آسیب (مانند شکستگی استخوان قوزک پا) یا درمان نشدن درد با روش های دیگر، از جراحی استفاده خواهند کرد.

فیزیوتراپی، بعد از جراحی و یا درد گرفتن مچ پا به شدت توصیه می شود؛ چرا که عضلاتی که از پاها و قوزک پا حمایت می کنند را تقویت می کند، درد را تسکین داده و از آسیب های آتی جلوگیری می نماید.

درمان درد مچ پا شامل چه مواردی میشود؟

اکثر آسیب های مچ پا با درمان های خانگی بهبود پیدا می کنند اما ممکن است آسیب دیدگی های شدیدتر نیاز به جراحی داشته باشند. انتخاب روش درمان به علت درد مچ پا بستگی دارد. رایج ترین درمان های درد مچ پا عبارتند از:

1_ آرتروسکوپی مچ پا

آرتروسکوپی مچ پا یک روش جراحی است که جراحان از آن برای رؤیت، تشخیص و درمان مشکلات داخلی مفصلی استفاده میکنند. در صورتی که فرد در اثر صدمه غضروف یا شکستگی استخوان، خرده هایی در مچ پای خود داشته باشد ممکن است به انجام آرتروسکوپی مچ پا نیازمند باشد.

2_ بریس و آتل مچ پا

بریس مچ پا ممکن است درد را تسکین داده و مچ را ثابت نگه دارد. بعضی از بریس ها برای انجام فعالیت های خاص مناسب هستند. بهتر است هر شخص از آتل مناسب خود استفاده نماید.

3_ آسپیراسیون مفصل

در طی این روش، پزشک یک سوزن را وارد مفصل کرده و مایع اضافی را خارج می کند. آسپیراسیون مفصل، درد و ورم را تسکین می دهد.

4_ دارو درمانی

چندین نوع دارو برای کاهش التهاب و تسکین درد مچ پا وجود دارند. داروهای درمان آرتریت و نقرس می توانند به طور قابل توجهی درد و تورم را کاهش دهند.

5_ درج های ارتز

ارتزها، درج هایی هستند که درون کفش قرار می گیرند که هم به صورت آماده در فروشگاه به فروش می رسند و هم خود پزشک می تواند آن را به صورت سفارشی بسازد. ارتزها پا را حمایت و تثبیت می کنند و در عین حال از هم ترازی مناسب آن نیز اطمینان حاصل می نمایند.

6_ فیزیوتراپی (PT)

یک برنامه ی PT مخصوص خود فرد، به بهبود انعطاف پذیری و تقویت عضلاتی که از مچ پا پشتیبانی می کنند کمک خواهد کرد. فیزیوتراپ، برنامه PT با تمرینات و حرکات کششی شخصی سازی شده را طراحی می کند و بیمار بایستی به طور منظم آن ها را انجام دهد.

7_ تزریق استروئید

پزشک از یک سوزن برای تزریق مستقیم داروی ضد التهابی به مفصل استفاده می کند. تزریق کورتیزون، التهاب و درد را کاهش می دهد.

8_ جراحی

طیف وسیعی از عمل های جراحی مچ پا می توانند رباط ها یا تاندون های پاره شده را ترمیم کنند. برخی از گزینه ها درد آرتروز را تسکین می دهند یا صافی کف پا را اصلاح می کنند. جراحی تعویض مفصل مچ پا می تواند درد را تسکین داده و عملکرد آن را را بازگرداند.

درد مچ پا چه میزان شایع است؟

افراد با داشتن موارد زیر احتمالاً درد مچ پا را بیشتر تجربه خواهند کرد:

  • سن بالای 65 سال
  • ورزش یا فعالیت های شامل پریدن، حرکات پهلو به پهلو یا تغییر جهت های سریع
  • اضافه وزن

شایع ترین علت درد مچ پا چه چیزی است؟

درد در مچ پا می تواند ناشی از آسیب ها و مشکلات مختلفی باشد. بعضی از شایع ترین آسیب هایی که باعث بروز این درد می شوند، عبارتند از:

1_ بورسیت

به تحریک و التهاب بورس ها (کیسه ‌های حاوی مایع که هنگام حرکت استخوان‌ ها، از آن ها محافظت می ‌کنند) بورسیت می گویند.

2_ شکستگی مچ پا

تصادف یا آسیب دیدگی می تواند باعث شکستگی استخوان ها شود و ممکن است از خفیف تا شدید اتفاق بیافتد. شکستگی مچ پا می تواند شامل شکستگی استخوان های هر بخشی از مفصل مچ پا باشد که با ورم و درد همراه است.

3_ پیچ خوردگی مچ پا

پیچ خوردگی مچ پا یکی از علل شایع درد آن است و زمانی اتفاق می افتد که رباط ها کشیده یا پاره شوند. کشیدگی یا پیچ خوردگی به مواردی اطلاق می شود که مچ پا از محل طبیعی خود با شدت خارج شود.

4_ تاندونیت

التهاب و تحریک تاندون ها، یک آسیب دیدگی بافت نرم است و تاندونیت نام دارد. تاندون ها وظیفه ی اتصال استخوان و عضلات به یکدیگر را دارند. گاهی تاندون پاره می شود و برای ترمیم، نیاز به جراحی دارد.

???? بسیاری از بیماری ها، اختلالات و مشکلات دیگری نیز می توانند منجر به درد مچ پا شوند که عبارتند از:

5_ آرتریت

درد و اسپاسم در مفصل مچ پا می تواند ناشی از آرتریت مچ پا باشد. آرتریت زمانی اتفاق می افتد که غضروف از بین می رود. از بین رفتن غضروف باعث ساییده شدن استخوان ها به یکدیگر می شود. آسیب دیدگی و استفاده ی بیش از اندازه از اندام می تواند منجر به آرتریت شود و این بیماری در افراد بالای ۶۵ سال شایع تر است. انواع مختلفی از آرتریت می تواند مچ پا را درگیر کند که انواع رایج آن روماتیسم و آرتروز هستند.

6_ صافی کف پا

قوس بسیار کم (یا بدون قوس بودن) کف پا می تواند باعث بروز درد و ورم در مچ و کف پا شود. گاهی اوقات با رشد کودکان، به صورت طبیعی قوسی در کف پای آن ها ایجاد نشده و باعث بروز عارضه ی کف پای صاف می شود.

7_ نقرس

نقرس نوعی آرتریت است که به علت تجمع اسید اوریک در سراسر بدن به وجود می آید. درحالیکه به طور معمول، اسید اوریک از طریق ادرار از بدن خارج می شود. اسید اوریک اضافی، کریستال هایی ایجاد می کند که در مفاصل رسوب می کنند. نقرس در مچ پا می تواند درد بسیاری برای بیمار داشته باشد.

8_ عفونت

انواع مختلفی از عفونت (مانند سلولیت)، می تواند باعث تورم و درد در مفصل مچ پا شود.

علت درد مچ پا چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک مچ و کف پا را معاینه کرده و وجود ورم، درد و کبودی را بررسی می کند. انجام آزمایشات به محل درد و این که آیا اخیراً آسیب دیده اند یا خیر بستگی دارد. ممکن است پزشک آزمایش های تصویربرداری مانند اشعه ی ایکس، CT اسکن یا MRI را تجویز کند؛ چرا که این آزمایش ها تصاویری از استخوان ‌ها و بافت ‌های نرم ایجاد می ‌کنند و پزشک می تواند آسیب را بررسی نماید.

در صورت ابتلا به عفونت، احتمالاً به بیوپسی نیاز باشد؛ پزشک نمونه ای از بافت را برداشته و برای بررسی وجود باکتری، آن را به آزمایشگاه ارسال می کند.

برای تسکین درد مچ پا چه کارهایی می توان انجام داد؟

برای درمان های خانگی درد مچ پا، می بایست به دستورالعمل های پزشک توجه نمود. او ممکن است روش RICE (استراحت، یخ، فشرده سازی و بالا بردن) را پیشنهاد کند. در صورت شدید بودن درد یا خوب نشدن آن بعد از مراقبت های خانگی، بهتر است به پزشک مراجعه شود.

متداول ترین درمان های خانگی درد مچ پا عبارتند از:

1_ استراحت

در صورت آسیب دیدگی ای مانند کشیدگی و پیچ خوردگی مچ، بهتر است مدتی از آن پا استفاده نکرد. مدت زمان استراحت به نظر پزشک بستگی دارد. در همین حال، استفاده از عصا می تواند به حرکت کردن افراد بدون آن که وزن خود را روی مچ پاهایشان بندازند، کمک کند.

2_ یخ

برای کاهش تورم می توان هر چند ساعت یک بار یخ یا کمپرس سرد را به مدت 15 تا 20 دقیقه روی محل آسیب دیده قرار داد.

3_ فشرده سازی

برای کاهش التهاب می توان از پزشک خود درخواست کرد که یک باند الاستیکی را در اطراف مچ پا بپیچد. باید مراقب بود که این کش خیلی سفت نباشد.

4_ بالا نگه داشتن

استراحت دادن مچ پا به صورتی که بالاتر از قلب قرار گرفته باشد، باعث کاهش ورم خواهد شد. حتی موقع خواب نیز می توان پا را بالا نگه داشت.

5_ داروهای مسکن بدون نسخه

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی می توانند درد را تسکین داده و تورم را کاهش دهند. قبل از مصرف هر گونه دارو، ابتدا باید با پزشک مشورت نمود.

6_ کفش حمایتی

کفش های شخص می بایست به اندازه ی کافی از کف و مچ پا حمایت کنند. بهتر است از پوشیدن دمپایی، صندل و کفش های بسیار شل خودداری نمود. پوشیدن کفش مناسب هنگام ورزش کردن، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ انجام فعالیت هایی مانند بسکتبال و والیبال (به خصوص بدون کفش مناسب) می تواند منجر به آسیب دیدگی مچ پا شود.

برچسب ها : درد مچ پا,آرتروسکوپی,متخصص ارتوپد

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «علت درد مچ پا، این درد نشانه چیست؟» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.