زمان مطالعه: 4 دقیقه
برای طلاق توافقی چه مراحلی را طی کنیم؟

برای طلاق توافقی چه مراحلی را طی کنیم؟

طلاق توافقی تعبیر عامیانه ای است از طلاق خلع یا مبارات ؛ منظور از طلاق خلع نوعی طلاق است که فقه اسلامی آن را تجویز نموده و در تعریف آن گفته می شود.

طلاق توافقی تعبیر عامیانه ای است از طلاق خلع یا مبارات ؛ منظور از طلاق خلع نوعی طلاق است که فقه اسلامی آن را تجویز نموده و در تعریف آن گفته می شود پیشنهاد اولیه طلاق از سوی زوجه به همراه بذل قسمتی از اموال زوجه به زوجه که می تواند معادل مهریه یا بیشتر از آن باشد. در تعریف طلاق مبارات هم گفته شده طلاقی که تمایل و پیشنهاد طلاق از سوی هر دوی زوج و زوجه است و مالی که ضمن آن زن به مرد می بخشد لازم نیست بیشتر از مهریه باشد.

نوع دیگری از طلاق توافقی در سالهای اخیر رواج یافته است (هر چند که در گذشته نیز ممنوع نبوده است) به این صورت که یکی از زوجین برای طلاق یکطرفه اقدام به طرح دعوا و تقدیم دادخواست می نماید و دیگری با حضور در جلسه رسیدگی طلاق موافقت خود را با طلاق اعلام می نماید. در اینجا نیز پس از اعلام موافقت طرف در جلسه رسیدگی حسب مورد طلاق ، خلع یا مبارات است و قاضی با توجه به شرایط و با عنایت به اینکه خواهان چه کسی بوده است ضرورت بذل تمام یا قسمتی از مهریه و قبول بذل از سوی زوج را مدیریت می نماید.

راهنمای جامع دلایل، شرایط و راه های طلاق از طرف زن (زوجه)

عناصر ضروری طلاق توافقی در مقایسه با طلاق به درخواست مرد یا طلاق از طرف زن عبارتند از :

  1. ضرورت بذل مال از سوی زوجه کمتر ، معادل و یا بیشتر از مهریه.
  2. ضرورت قبول بذل از سوی زوج
  3. ضرورت شرکت در جلسات مشاوره و غربالگری، قبل از تقدیم دادخواست
  4. بائن بودن طلاق توافقی تا قبل از رجوع به ما بذل.
  5. امکان رجوع به مهریه یا مال بخشیده شده (مابذل) در دوران عده مگر اینکه حق رجوع به مابذل ضمن طلاق صریحاً ساقط شده باشد.
  6. ضرورت تعیین تکلیف تمامی حقوق ناشی از زندگی مشترک مانند : حضانت و ملاقات فرزندان ، مهریه ، جهیزیه ، نفقه گذشته ، اجرت المثل ایام زوجیت و هدایای دوران زندگی مشترک. که البته در صورت مسکوت ماندن هر یک از اینها حق مطالبه آن بعد از طلاق نیز پا برجاست.

نکته در صورتی که طلاق از سوی وکلای دادگستری به وکالت از زوج و زوجه انجام شود با روشی که اصولاً وکلای با تجربه و متخصص طلاق توافقی انجام می دهند نیازی به حضور، دخالت و حتی شرکت در جلسات مشاوره و غربالگری از سوی زوجین نمی باشد.

مراحل لازم برای انجام طلاق توافقی

1- تشکیل جلسه بین زوجین و صحبت، مذاکره و توافق در مورد شرایط انجام طلاق توافقی

2- تنظیم صورتجلسه توافقات زوجین که البته بهتر است این صورتجلسه جهت پایان دادن به اختلافات زوجین و فصل خصومت توسط افراد آگاه و با تجربه خصوصاً وکیل دادگستری متخصص دعاوی خانواده و طلاق توافقی انجام شود.

3- مراجعه به مرکز غربالگری و مشاوره سازمان بهزیستی .این مرحله در سالهای اخیر به مراحل طلاق توافقی اضافه شده است. در صورتی که زوجین برای طلاق مصمم باشند و نخواهند خود در این مرحله شرکت کنند باید مسئله طلاق توافقی را به دو وکیل دادگستری به عنوان وکیل طلاق زوج و وکیل طلاق زوجه بسپارند.

نکته بسیار مهم در صورتی که زوجین تصمیم به انتخاب وکیل طلاق توافقی برای انجام تشریفات طلاق داشته باشند بهتر است هر دو وکیل را از یک مجموعه انتخاب کنند چرا که هماهنگی بین دو وکیل هم جریان امر را تسریع می بخشد و هم در کاهش هزینه ها موثر است.

4- مراجعه به شورای حل اختلاف و پیگیری صدور تصمیم در خصوص عدم امکان سازش. توضیح اینکه مطابق رویه فعلی تمامی پرونده های خانواده و خصوصاً طلاق توافقی برای ایجاد سازش، بعد از ثبت دادخواست و قبل از ارجاع به دادگاه خانواده ، به شورای حل اختلاف ارسال می شوند که البته در عمل آن شورا با تشکیل یک جلسه و به محض اعلام عدم توافق از سوی زوجین یا وکلای آنها با تنظیم صورتجلسه عدم سازش پرونده را به دادگاه خانواده ارسال می نماید.

5- پس از ارسال پرونده از شورای حل اختلاف ویژه خانواده به دادگاه، مراجعه به معاونت ارجاع دادگاه خانواده مربوطه و پیگیری تعیین شعبه رسیدگی کننده.

6- پس از تعیین شعبه ، مراجعه به مدیر دفتر و تکمیل نواقص احتمالی

7- پیگیری صدور دستور تعیین وقت یا در صورت امکان و موافقت قاضی، رسیدگی فوری به درخواست طلاق توافقی

8- در صورت ارجاع موضوع از سوی قاضی به داور طلاق ، پیگیری صدور نظریه داوران .

نکته مطابق قانون جدید حمایت خانواده (ماده 27) ارجاع به داور در طلاق توافقی ضرورتی ندارد با این وجود به تبعیت از رویه سابق بسیاری از قضات هنوز هم موارد طلاق توافقی را به داوران یا مشاوران خانواده مستقر در محاکم خانواده ارجاع می دهند.

9- پیگیری صدور گواهی عدم امکان سازش. باید توجه داشت که مطابق قانون اگر طلاق به درخواست مرد یا طلاق از نوع توافقی باشد تصمیم دادگاه در قالب گواهی عدم امکان سازش صادر می شود و فقط در صورتی که طلاق به درخواست زوجه باشد و زوج نیز با طلاق موافقت ننماید قاضی یا حاکم به ولایت از ممتنع اقدام به صدور حکم طلاق می نماید. (ماده 26 قانون حمایت خانواده).

10- پیگیری صدور گواهی قطعیت پس از اسقاط حق تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی

11- مراجعه به دفترخانه طلاق جهت ثبت آن البته با به همراه داشتن گواهی عدم بارداری.

نکته هر چند که قانون جدید حمایت خانواده تکلیف کنترل بارداری را به دفترخانه های طلاق سپرده است (ماده 31 قانون حمایت خانواده) با این وجود بسیاری از دادگاه ها در مرحله رسیدگی هم این گواهی را از زوجه یا وکیل وی می خواهند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مراحل و شرایط طلاق توافقی کلیک کنید

در هر حال و به عنوان نکته پایانی ضمن دعوت برای مطالعه مطلب کامل در سایت دادگران حامی عنوان منبع این مطلب تذکر داده می شود که مهم ترین عنصر در انجام یک طلاق توافقی ایمن و بی نقص، اقدام آگاهانه و تحت نظر یا توسط کارشناسان و وکیل خوب طلاق است.

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «برای طلاق توافقی چه مراحلی را طی کنیم؟» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.