
معرفی و نقد سریال شبکه مخفی زنان
چهارشنبه 16 شهریور 1401
نویسنده: مرجان دلپسند
سریالی که شروعش با حواشی و فراز و نشیبهایی همراه بوده است. یکی از حواشیهای این سریال مربوط به تغییر ناگهانی تصویر بیلبوردهای این سریال توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بعد از لازم الاجرا شدن بخش نامه مربوط به ممنوعیت تبلیغات توسط زنان میباشد. علیرغم اخذ مجوزهای لازم برای تبلیغ این سریال از سازمان تنظیم مقررات و تصویر فراگیر (ساترا) در فضای مجازی تصویر بیلبوردهای مربوط به انتشار این سریال نیز تغییراتی داشته است.
سریال "شبکه مخفی زنان" به تازگی در مرداد ماه سال جاری از شبکه نماوا منتشر شده است. سریالی به کارگردانی "افشین هاشمی" در ژانر تاریخی و درام میباشد. تهیه کننده این سریال "جواد نوروز بیگی" میباشد. از دیگر آثار این کارگردان میتوان به فیلمهای سینمایی خسته نباشید، صدای آهسته، گذر موقت، خاله قورباغه و خداحافظ دختر شیرازی اشاره نمود. مجموعه فوق را نیز میتوان نخستین تجربه این کارگردان در ساخت سریال دانست.

سریالی که حضور بازیگران کمدین از جمله "سیامک انصاری"، "حمید فرخ نژاد"، "احمد مهرانفر" از جمله نقطه عطفهایش است. ایده ساخت این سریال را میتوان تصمیم ناگهانی وزارت فرهنگ و هنر سابق در تشکیل شبکه مخفی بانوان برای حذف تشکلهای مشابه با توجه به جنبشهای نوظهور در مورد حقوق زنان در سال (1310) هجری شمسی دانست. از دیگر ایدههای ساخت این سریال را میتوان به افتتاح اولین اداره سجل احوال یا همان ثبت احوال کنونی در شهر نیشابور نیز اشاره کرد.
زمانی که با ابلاغ اولین قانون از سوی "شاهزاده حسین علی میرزا " خانوادههای ایرانی در سال (1297) هجری شمسی صاحب نام و نام خانوادگی شدند. نام خانوادگی آنها نیز بر حسب شغل و پیشه خانوادگیشان در سجل یا شناسنامه ثبت میشد. البته ناگفته نماند، اسامی که در آن دوران برای خود و دیگر اعضای خانوادههایشان در نظر میگرفتند، شامل اسامی خاص، بیمعنا و بعضا توهین آمیز مانند "بنز، باتون، فرغون، بادمجان، ارثیه، اضافی، ابله، اسکناس، مطلقه خانم، اقول خانم، موشک خانم، دیوانه، چاله، بس خانم و ... بوده است.
آن هم زمانی که ایرانیان را تنها به نام کوچک میشناختند و ازدواج و طلاق هادر جایی ثبت نمیشد. دورانی که مردان همزمان چند همسر اختیار میکردند و به لحاظ عدم ثبت ازدواجشان نیز هیچگاه لو نمیرفتند. چه بسا مردانی با مشاغل و مناسب مهم دولتی آن دوران از جمله "میرزا محمود زنبورکچی" و تنی از از مردان بالا رتبه آن دوران نیز از این قاعده مستثنی نبودهاند.
از شخصیت های زن برجسته آن دوران که در سریال به بررسی شخصیت آنها پرداخته شده است، میتوان به شخصیت زن شاعر آن دوران "رخشنده اعتمادی" با بازی "باران کوثری" اشاره نمود. حضور او در قسمت اول سریال برای تغییر نام و ورودش به اداره سجل احوال و انتخاب نامی مردانه (پروین) در آن زمان برای خودش میباشد.

پروین اعتصامی را نیز میتوان از شخصیتهای زن معترض به وضعیت سیاسی آن دوران و نگاههای مغرضانه آن دوران نسبت به زنان دانست. او را با زبان انتقادی و اشعار اجتماعیاش نسبت به وضعیت اجتماعی و طبقه ضعیف جامعه با نگرشی زنانهاش و استاد سبک مناظره میشناسیم. او با اشعار خاص خود توانسته بود، ناهماهنگی و تشویش سیاسی آن دوران را به مخاطبان و خوانندگان شعرهایش بشناساند.
با توجه به اسناد و مدارک تاریخی آن دوران ، انتخاب این بازیگر برای نقش پروین اعتصامی به لحاظ چهره نیز به درستی انتخاب شده است. شخصیت "میرزا محمود زنبورکچی" با بازی "سیامک انصاری" در این سریال بنا به ابلاغ "مدبر الملک" با بازی "مهدی هاشمی" نیز قرار است در این سریال رهبری و مدیریت تشکیل این تشکل را بر حسب تجربه و موفقیتش به عنوان یک کارمند عالی رتبه بر عهده بگیرد.
از دیگر بازیگران مرد این سریال میتوان به امیر حسین رستمی، میلاد رمضانی در نقش "کرم"، شهرام مسعودی در نقش "الیاس"، مهرداد باقری، روژانو ارجمند در نقش "صاحبخانه"، احسان کرمی، سیروس سپهری، محمد رضا آزاد فرد اشاره نمود. از بازیگران زن این سریال نیز میتوان به لیلا حاتمی، به آفرید غفاریان در نقش "مهرو"، مانیا علیجانی در نقش "پریوش"، سارا مهدوی در نقش "مه لقا"، شقایق دهقان در نقش "بلور"، شبنم مقدمی در نقش "سلطان"، مونا فرجاد، لیلا زارع اشاره نمود.