زمان مطالعه: 3 دقیقه
تیم ملی تاجیکستان؛ از آغاز تا امروز

تیم ملی تاجیکستان؛ از آغاز تا امروز

تاجیکستان تنها تیم جام ملتهای 2023 است که برای نخستین بار حضور در این رقابتها را تجربه می کند.

در سال 1992 و به دنبال فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، کشورهای مختلفی متولد شدند و هر یک از این کشورها، تیم فوتبال جدیدی به فوتبال دو قاره آسیا و اروپا فرستادند. از جمله تاجیکستان که در 17 ژوئن همان سال در اولین دیدار خود میزبان ازبکستان بود و با این تیم به تساوی(2-2) دست پیدا کرد.

Classic Qualifiers: Uzbekistan v Tajikistan, 1996جام اکو

اندکی پس از این مسابقه بود که فدراسیون فوتبال ایران- که متعاقب سیاست های آن روز دولت وقت ایران علاقه خاصی داشت که با جمهوری های استقلال یافته روابط حسنه ای ایجاد کند- میزبان مسابقاتی هقت جانبه به نام جام اکو بود که جمهوری هایی چون تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان نیز در آن حضور داشتند. تاجیکستان به نیمه نهایی این رقابتها صعود کرد که اولین توفیق این کشور در یک تورنمنت محسوب می شد. البته تورنمنت چندان جدی نبود؛ تا جایی که در دیدار نیمه نهایی این تیم مقابل ایران، میزبان 4 تعویض انجام داد. تاجیکها آن مسابقه را(1-0) باختند و از صعود به فینال بازماندند. هرچند که هنوز تیم ملی تاجیکستان هنوز عضو فیفا نشده بود و این بازیها نیز عملا در شمار مسابقات رسمی تاجیکستان نمی آمد.

Tajikistan national football team - Wikipedia

گلی به قیمت 27 سال

پس از آن که تاجیکسنان در سال 1994به عضویت فیفا برگزیده شد، روز 11 آوریل همان سال در تاشکند و در اولین دیدار رسمی تاریخ خود، (1-0) از قزاقستان باخت. کمی بعد تاجیکها آماده حضور در نخستین تورنمنت رسمی خود شدند؛ در انتخابی جام ملتهای آسیا(1996) آنها با بحرین و ازبکستان همگروه شدند؛ در حالی که ازبکها در بازیهای آسیایی هیروشیما(1994) با اقتدار قهرمان آسیا شده بودند و به نظر می رسید مدعی نخست صعود از این گروه باشند. اما در برابر تاجیکستان ناباورانه(4-0) در هم کوبیده شدند! تنها یک مسابقه تا صعود تاجیکستان به جام ملتها باقی مانده بود؛ اما آنها در دیدار برگشت 4 گل از ازبکستان خوردند تا کار دو تیم به وقت اضافی کشیده و سرانجام گل پنجم ازبکستان، حضور تاجیکها در جام ملتهای آسیا را 27 سال به تعویق انداخت!

Tajikistan-1996  برد 16 گله

تاجیکستان در 26 نوامبر 2000 در دور نخست رقابتهای انتخابی جام جهانی به ایران سفر کرد. تاجیکها و دیگر همگروهی شان- گوام- به قدری کم نام و نشان بودند که کنفدراسیون فوتبال آسیا حتی به خود زحمت نداد که مسابقات را به صورت رفت و برگشت برگزار کند. ایران هم در سرمای زمستان 1379 ش. بازیها را کم اهمیت تر از آن دید که در تهران میزبانی کند. مسابقات در تبریز برگزار شد و بعد از برد (19-0) ایران از گوام، تاجیکها هم بهترین نتیجه تاریخ فوتبال خود را در برابر گوام ثبت کردند و این تیم را(16-0) در هم کوبیدند. هفت موقعیت مسلم گل را نیز به هدر دادند تا روزنامه خبر ورزشی درباره آنها هشدار دهد:

تاجیکها جیک جیک نمی کنند!

Classic Qualifiers: Uzbekistan v Tajikistan, 1996

تیتر روزنامه بی ادبانه بود و تحقیرآمیز و اگر در دوران کنونی بود، حتما مجازات می شد. اما در آن روزگار این مسائل چندان مورد توجه نبود. اما واقعیت این بود که تاجیکستان، ایران را نگران کرده بود. حتی با این که دو سال قبل و در بازیهای آسیایی 1998، ایران 5 گل به تاجیکستان زده بود. رقابت دو تیم برای هیچ یک نبردی آسان نبود. در پایان تاجیکستان(2-0) مسابقه را باخت و باز هم از صعود به دور بعدی بازیها بازماند.

Classic Qualifiers: Uzbekistan v Tajikistan, 1996

مسیری عجیب در راه قطر

تاجیکستان برای صعود به جام ملتهای آسیا، نیاز به طی کردن مسیری طولانی داشت. در رقابتهای انتخابی جام جهانی 2022 و جام ملتهای 2023 این تیم با ژاپن، قزقیزستان، مغولستان و میانمار همگروه بود. تکلیف سرگروه مشخص بود و ژاپنی ها طی هشت دیدار به همگروهای خود رحم نکردند. سایر تیمها باید برای کسب رتبه دوم به بعد نبرد می کردند و چنین شد که تاجیکستان رتبه دوم گروه را به دست آورد:

ژاپن(4-1) تاجیکستان/ تاجیکستان(0-3) ژاپن

قرقیزستان(1-1) تاجیکستان/ تاجیکستان( 1-0) قرقیزستان

مغولستان(1-2) تاجیکستان/ تاجیکستان(3-0) مغولستان

میانمار(4-3) تاجیکستان/ تاجیکستان(4-0) میانمار

تاجیکها با کسب 13 امتیاز در این گروه دوم شدند. البته تنها به خاطر تفاضل گل در بین تیمهای دوم گروهها، شانس صعود به دور نهایی انتخابی جام جهانی را به لبنان واگذار کردند. اما در انتخابی جام ملتهای آسیا به کروه بندی مرحله سوم وارد شدند و سه مسابقه با قرقیزستان، سنگاپور و میانمار انجام دادند. دو برد مقابل میانمار(4-0) و سنگاپور(1-0) و تساوی(0-0) با قرقیزستان باعث شد که تاجیکستان به لطف تفاضل گل بهتر نسبت به قرقیزها برای نخستین بار جواز حضور در جام ملتهای آسیا را به دست آورند.

106 تاریخی

تاجیکها به لطف نتایجی که در یکی دو سال اخیر کسب کرده اند، در نوامبر 2023 به بهترین رتبه تاریخ خود در رنکینگ فیفا دست یافتند. البته رتبه 106 نشان می دهد که این تیم هنوز هم تیمی درجه 3 در سطح آسیا محسوب می شود.اما بیست سال قبل رتبه این تیم در رده بندی فیفا 180 بود! یک دهه قبل و در 11 اکتبر 2011 نیز این تیم در اوزاکا ژاپن از میزبان خود هشت گل دریافت کرد تا سنگین ترین شکست تاریخ خود را متحمل شود. در مقایسه یا آن نتایج و رتبه ها، تاجیکها الان در دوران پادشاهی فوتبال خود هستند!

رویاهای بزرگ

در جام ملتهای آسیا تاجیکها برابر چین، قطر و لبنان به میدان خواهند رفت. کار سختی پیش روی تاجیکهاست و تنها می توانند برای کسب عنوان سومی گروه خود با لبنان بجنگند. کافی است شیرهای پارسی لبنان را شکست دهند تا شاید به عنوان یکی از تیمهای سوم گروههای ششگانه، حتی از گروه خود نیز به دور بعدی صعود کنند

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «تیم ملی تاجیکستان؛ از آغاز تا امروز» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.