زمان مطالعه: 3 دقیقه
31 می؛ روز جهانی بدون دخانیات

31 می؛ روز جهانی بدون دخانیات

سيگار و تنباكو (قلیان) بعنوان دومين علت مرگ و مير در دنيا شناخته شده است.

محیط آلوده به دود سیگار در کودکان و افراد بالغ باعث بیماری هایی چون سرطان و دیگر بیماری های تنفسی بدخیم می شود که در نهایت منجر به مرگ آنان می شود.

به مناسبت فرارسیدن روز جهانی بدون دخانیات May 31

در کشور عزیزمان ایران نیز همگام با دیگر کشورهای جهان روز جهانی بدون دخانیات برگزار می گردد. در این روز موضوعاتی مانند حمایت های سیاسی و اجتماعی و قانون جامع کنترل دخانیات، محیط های آموزشی عاری از دخانیات، خانه و خانواده عاری از دخانیات، اماکن عمومی عاری از دخانیات، سازمانهای مردم نهاد، روز جهانی محیط های عاری از دخانیات و محیط های ورزشی عاری از دخانیات با اجرای قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات بررسی خواهد شد.

روز جهانی بدون دخانیات هر سال در 31 ماه می برگزار می شود. در سال 1987 کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی با تعیین یک روز با عنوان روز جهانی بدون دخانیات؛ توجه همگان را به مضرات و خطرات استفاده از دخانیات جلب نموده و بررسی راهکارهای جلوگیری از مرگ و میر ناشی از آن می پردازند. سیگار کشیدن، مسئله بسیار مهمی است که امروز حتی کسانی که به خوبی به زیان آن برای خود و اجتماعشان آگاهند، به آن روی می‌آورند.

world-no-tobacco-day (3)
روز جهانی بدون دخانیات

مصرف دخانیات و تاریخچه سیگار

مصرف دخانیات سالانه میلیون‌ها نفر از مردم جهان را به کام مرگ می‌کشد و مایه رنج بسیار و تحمیل هزینه‌های بی‌شمار اقتصادی و اجتماعی می‌شود. با توجه به اینکه هر نُه ثانیه، یک نفر به دلیل مصرف دخانیات می‌میرد، آثار مصرف دخانیات به یک همه‌گیری جهانی تشبیه شده است. دخانیات مهم‌ترین عامل قابل پیش‌گیری مرگ زودرس در بسیاری از کشورهاست، ولی در بیشتر موارد، حتی خطرهای بهداشتی آن کمتر تخمین زده می‌شود.

در آلمان نخستین کارخانه سیگارسازی در سال 1862 به کار افتاد. در کشورهای انگلستان و امریکا صنعت سیگارسازی در سال 1866 به وجود آمد. البته مصرف سیگار از اوایل قرن بیستم به شدت رو به گسترش نهاد. امروزه در جهان سالیانه صدها میلیارد سیگار تهیه و مصرف می‌شود.

نارضایتی مردم

اجتماع، جنبه عمومی دارد و متعلق به همه است. پس نباید افرادی در جامعه، موجب نارضایتی مردم شوند. از این رو، جامعه باید طوری از نظر فرهنگی رشد کند که شخص سیگاری در هر جامعه و هر شرایطی ـ به ویژه در محیط‌های بسته مانند تاکسی و اتوبوس ـ نتواند سیگار بکشد و از این کار خجالت زده شود.

world-no-tobacco-day
world-no-tobacco-day

نظرات آگاهان درباره زیان های دخانیات

  • سیگار عامل اصلی و یا کمکی در پیدایش بیش از 50 نوع بیماری و 20 نوع سرطان در بدن می‌باشد .
  • سالیانه 5 میلیون نفر به علت‌بیماریهای ناشی از سیگار جان می‌سپارند . (یعنی بیش از تلفات جنگ جهانی اول; چون در طول چهار سال 10 میلیون نفر در آن جنگ کشته شدند ولی تلفات سیگار در چهار سال به 20 میلیون نفر می‌رسد).
  • در سال 2020 میلادی، 10 میلیون نفر در سال به علت‌بیماریهای ناشی از سیگار فوت می‌شوند، با این تفاوت که 7 میلیون آن در کشورهای در حال پیشرفت و 3 میلیون آن در کشورهای پیشرفته‌اند!
  • به علت‌سودآوری صنعت دخانیات برای کمپانیهای چند ملیتی به ویژه شرکتهای آمریکائی، و با توجه به محدودیتهای جدی در عرضه و مصرف سیگار در کشورهای غربی، به ویژه آمریکا، میزان مصرف در این کشورها روز به روز در حال کاهش است و لذا با ترفندهای مختلف به طور رسمی و غیررسمی (قاچاق) بازار مصرف به سوی کشورهای فقیر و در حال توسعه سوق داده شده است!
  • در کشور ایران نزدیک به 10 میلیون سیگاری، روزانه بیش از سه میلیارد تومان! خرج سیگار می‌کنند . (یعنی در هر سال بیش از یک هزار میلیارد تومان!)
  • به طور متوسط دولت ها بیش از دوبرابر مبلغ مصرف سیگار صرف «هزینه بیماریها و درمان عوارض ناشی از سیگار» می‌نمایند; یعنی رقمی نزدیک به 6 میلیارد تومان در ایران در هر روز (و در سال بیش از دو هزار میلیارد تومان) .
  • سالیانه 54 میلیارد نخ سیگار در ایران مصرف می‌شود که نزدیک به 12 میلیارد نخ آن تولید داخل و بقیه عمدتا از طریق قاچاق وارد و توزیع می‌شود . (یعنی بیش از 75 درصد پول سیگار به خارج می‌رود).
  • جوانان کشور و نوجوانان گروه‌های سنی 10 تا 15 سال هدف اصلی برای ترغیب به کشیدن واعتیاد به سیگار می‌باشند .
  • سیگار در نوجوانان دریچه ورود به اعتیاد و سایر بزه کاریهای اجتماعی است .
  • افراد غیرسیگاری به ویژه کودکان و همسران افراد سیگاری به اندازه خود افراد سیگاری در معرض مضرات دود سیگار هستند، و این افراد بی گناه به طور اجباری سلامتی خویش را از دست می‌دهند .
  • کمپانیهای آمریکائی سالیانه بالغ بر شش هزار میلیارد نخ سیگار تولید می‌کنند که نزدیک به 3 درصد آن در آمریکا مصرف می‌شود و مابقی آن (97درصد) به خورد مردم سایر کشورها به ویژه کشورهای فقیر ودر حال توسعه داده می‌شود; و از این رهگذر سالانه بیش از 300 میلیارد دلار سود شرکتهای آمریکائی است که معادل 20 سال فروش نفت ایران است!
نظر خود را درباره «31 می؛ روز جهانی بدون دخانیات» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره 31 می؛ روز جهانی بدون دخانیات فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.