
چه مسائلی باعث انقلاب در یک کشور میشود؟
شهرام مهدوی مطلق، کارشناس ارشد مطالعات منطقه ای با مقایسه تطبیقی انقلاب های رنگین با حوادث انتخابات دهم ریاست جمهوری ایران گفت: آنچه در انتخابات دهم ریاست جمهوری ایران به وقوع پیوست از لحاظ خواستگاه ، علل و شکل و و نحوه اجرا، تشابهات زیادی با انقلابهای رنگین آسیای مرکزی و قفقاز داشته و حکایت از یک طراحی انقلاب مخملی و حرکت براندازانه برای نظام جمهوری اسلامی که زمینه بازی آن از سالها قبل برای بازیگران معاند، مخالف، منتقد و مغافل فراهم شده بود .
وی در ادامه اظهارداشت:علاوه بر دشمنان و مخالفان داخل و خارج، منتقدان نظام که در اردوگاه انقلاب بودند، غفلت نخبگان ابزاری ، سکوت خواص جامعه به تشدید بحران کمک و خواسته یا نا خواسته بازیگر زمینی شدند که نتیجه آن برای نظام با حاصل جمع صفر بود و هزینه های زیادی را به نظام تحمیل و شیرینی حاصل از انتخابات را در کام ملت تلخ نمود .
مهدوی افزود: پدید آورندگان این فتنه خطرناک برای همیشه در پیشگاه ملت ایران محکوم اند که نمونه ای از این محکومیت عمومی را در راهپیمایی 9 دی 88 به نظاره نشستیم.
کارشناس ارشد مطالعات منطقه ای گفت: در مورد تبیین و تعریف انقلاب های رنگی مصادیق و نظریات مختلفی ارائه شده است که مخرج مشترک همه ی این تعاریف از چند کلید واژه مثل اعتراض – انتخابات، حرکتهای گله ای، تقلب، دگرگونی بدون خشونت، تغییر رژیم و... تشکیل شده است .
مهدوی خاطرنشان کرد: بهاری خبر نگار شبکه چهار انگلیس و نماینده رسمی هفته نامه آمریکایی نیوزویک در ایران در مصاحبه با خبر گزاری فارس چنین بیان می کند انقلاب های رنگی با الگو برداری از لیبرال دموکراسی پیگیری می شوند و تجمعات غیر قانونی اساس و ستون انقلابهای رنگین هستند که به حالت بهمن در می آیند تا با پوشش خبری یک جانبه طرف مقابل با یکوت خبری شود .
انقلاب رنگی نوعی تغییر و جابه جایی قدرت است
وی در ادامه یادآور شد: انقلاب رنگی نوعی تغییر و جابه جایی قدرت است که بدون اصطلاک نظامی و خونریزی، با استفاده از شیوه های نرم و آرام مبارزه و نا فرمانی مدنی صورت می گیرد.
کارشناس ارشد سیاسی گفت: انقلاب های رنگی به تغییر و تحولاتی اطلاق می شود که تا کنون در کشور های باقی مانده از بلوک شرق اتفاق افتاده و هیئت حاکمه این کشور ها جای خود را به حکومت های یکسره طرفدار غرب داده اند.
مهدوی افزود: « این نوع انقلابها معمولاً در دوران انتخابات یک کشور با زیر سؤال بردن انتخابات و باطل نمودن از طریق القاء و ادعای تقلب و اعتراضات مسالمت آمیز صورت می گیرد و به تدریج با دخالت بیگانگان و تحریک عمومی سعی می کنند، نظام و افکارعمومی را به ابطال انتخابات وادار نمایند.
وی گفت: تحلیل تعاریف فوق به این معناست که انقلاب های رنگی در همان تفسیر جنگ کم شدت و استحاله و فرو پاشی از درون برای کشور هاست و شیوه جدید براندازی است که در دستور کار نظام سلطه برای هماهنگ کردن جوامع هدف با لیبرال دموکراسی است.
این دانشجوی دکتری در ادامه خاطرنشان کرد: به اعتقاد اکثر کارشناس های مسائل استراتژیک، مهم ترین بنیاد های نظری و دکترین استحاله و فرو پاشی از درون ابتدا توسط ساموئل هانتینگتون در موج سوم دموکراسی و بعد از آن نیز به طور واضح تر در نظریات جین شارپ در کتاب از دیکتاتوری تا دمو کراسی، بیان شده است.
وی ادامه دا:« موج سوم ؛ ترویج دموکراسی در پایان سده بیستم از موضوعات تحقیقاتی راهبردی هانتینگتون است ، که دکترین استحاله و فرو پاشی ، نظام های مانع رهبری جهانی آمریکاست و حاوی راهبرد های اجرایی بر اندازی از درون می باشد . کتاب موسوم از میان برداشتن نظام های تهدید کننده لیبرالیسم و فراگیرا بودن لیبرال دموکراسی را تئوریزه می کند .
پیشینه انقلاب های رنگین
مهدوی گفت: در بعضی از تحلیل ها و منابع ، سابقه شروع انقلاب های رنگین را به طرح مارشال آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم که نوعی فرمان برای مداخله در کشور های اروپایی محسوب می شود ، بیان نموده اند که پس از آن اروپا که تا آن زمان در تقابل با سیاست های آمریکا عمل می کرد، از طریق اقدامات اقتصادی و سیاسی تا حدود زیادی با سیاست های جهانی آمریکا همسو و هماهنگ شد .
وی ادامه داد: علاوه بر انقلاب های به وقوع پیوسته ، انقلاب زغفرانی در میانمار ( 2007) یا انقلاب قرمز در تبت چین در 2008 در آستانه المپیک 2008 که نا کام ماندند ، نوعی از این انقلاب ها نیز به شمار می روند . البته ، انقلاب پراگ (1989 ) انقلاب میخک در پرتغال در میانه دهه هفتاد را نیز می توان جزئی از تاریخچه انقلاب های رنگی قلمداد نمود .
ویژگی های وارکان مشترک انقلاب های رنگی
مسئول بسیج دانشجویی استان کهگیلویه وبویراحمد اظهارداشت: با مطالعه انقلاب های رنگی اعم از انقلاب های که موفق شده اند و انقلاب هایی که ناکام مانده اند می توان به این راهبرد مشترک « فشار از پایین و چانه زنی در بالا)) را برای تغییر آنچه در نظر است اشاره نمود که در همه انقلاب های رنگی به چشم می خورد
- طراحی سناریو قبل از شروع زمان انتخابات توسط اپوزیسون های داخلی و عوامل خارجی و زمینه سازی قبلی
- اقدام خزنده و متوالی از مرحله ی جنینی تا بلوغ بدون بکارگیری ابزارهای خشونت آمیز و حتی حساسیت زا
- تعیین برگزاری انتخابات به عنوان ثقل زمانی شروع عملی و فاز اجرایی انقلاب ها
- استفاده از نماد های رنگی و عموماً متناسب با ذائقه مردم هر کشور برای بزرگ نمایی و هماهنگی درتاکتیک ها
- هجوم رسانه ای و به خدمت گرفتن فضای مجازی و رسانه ای کشوردر داخل و خارج از کشور
- القاء تقلب در انتخابات قبل از برگزاری و ادعای انجام تقلب در حین و بعد از برگزاری انتخابات
- فشار از پایین و چانه زنی از بالا برای ابطال انتخابات ( انجام راهپیمایی و تحصن های به ظاهر مردمی ولی طراحی شده ) و تشکیل هیئت های ملاقات با مسئولین به نمایندگی از مردم و ........
- تهمت های ساختگی علیه مسئولین و دولت مردان کشور، بزرگ نمایی بعضی اشتباهات و نواقص حکومت و دستکاری در اسناد و اطلاعات
- استفاده از کمک های مالی و حمایتی مؤسسات خارجی و بنیاد های مدعی دموکراسی غرب و آمریکا
- از پیش برنده اعلام کردن جریانات خاص متمایل به غرب هم توسط رسانه ای خارجی و هم اپوزسیون های داخل و مونتاژ کردن اخبار و تصاویر و همچنین فرا خوان به مبارزه و نا فرمانی مدنی و ...
بازیگران انقلابهای رنگی در کشور های به قوع پیوسته چه موفق و چه ناکام به دو دسته تقسیم می شوند :
الف ) بازیگران ( عوامل ) داخلی : مهم ترین عوامل داخلی را می توان به شرح زیر بیان نمود .
- اپوزسیون های متمایل به غرب در داخل
- احزاب و گروههای اعم از منتقد ، مخالف و معاند
- سازمانهای مردم نهاد و انجمن های خیریه وابسته به گروهای مخالف یا غرب
- نیروهای واگرا ( قومی ، مذهبی، سیاسی و .
- ضعف حاکمان 6- ساختارهای ضعیف حکومتی
- غفلت و عدم شناخت مردم و مسئولین
- نخبگان سیاسی
ب ) بازیگران ( عوامل ) بیرونی شامل :
- سفارت کشور های بیگانه ( غربی )
- معاندان خارج از کشور
- رسانه های و بنگاههای خبری خارجی ( صدا ، سیما – ماهواره ، اینترنت ، مطبوعات و ... )
- مسئولین کشور های بیگانه
- بنیاد ها و موسسات خارجی ( فرهنگی ، اجتماعی ، سیاسی ، حقوقی و ... )
ابزار انقلاب های رنگی مجموعه ای از عوامل رسانه ای مکتوب ، شنیداری ، دیداری ، رسانه ای نوین ( گوشی های همراه سخنرانی ، اعلامیه ، طومار ، عوامل انسانی ( اقشار مختلف خصوصاً جوانان و نوجوانان ، افراد موجه و ... می باشند .
مهم ترین اهداف انقلاب های رنگی:
برای انقلاب های رنگی و طراحان و مجریان آن اهداف متفاوت و گوناگونی از کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت وجود دارد ، به چالش کشاندن نظام حاکم غیر همسو با غرب از مهم ترین اهداف کوتاه مدت و تغییر رژیم حاکم و استقرار رژیم همسو با غرب از اهداف مهم میان مدت طراحان و مجریان انقلاب های رنگی است ، اما در واقع اهداف اصلی از ایجاد انقلاب های مخملی برای طراحان و تصمیم سازان این ایده بسیار فراتر از آن چیزی است که در شعارها و تبلیغات مجریان دیده می شود . استراتژیست ها و کارشناسان انقلاب های رنگی مهم ترین اهداف بلند مدت انقلاب های رنگی توسط
طراحان آن را به شرح زیر بیان می دارند :
- تسلط بر مناطق ژئوپلتیکی و ژئواستراتژیکی
- کنترل شریان انتقال انرژی و جلوگیری از تسلیحاتی شدن آن
- حذف یا مهار نظام های چالشگر و از بین بردن موانع نظام هژمونیک آمریکا
- همسو نمودن کشور های هدف با سیاست های آمریکا و غرب
- فرصت های اقتصادی برای آمریکا
- جلوگیری از ایجاد اتحادیه های منطقه ای در آسیا ، خاورمیانه ، قفقاز و ...
- مهار بیداری اسلامی ( نائینی ، 60:1388 )