زمان مطالعه: 10 دقیقه
جاذبه‌ های گردشگری استان گلستان

جاذبه‌ های گردشگری استان گلستان

استان گلستان از شمال با دریای خزر، از خاور با استان خراسان، از باختر با استان مازندران و از جنوب با استان سمنان همسایه است.

استان مازندران و از جنوب با استان سمنان همسایه است. در این بخش از آسمونی به معرفی جاذبه‌های گردشگری استان گلستان پرداخته‌ایم. با ما همراه باشید.

جاده و پل های شاه عباسی

در دوره صفوی به دستور شاه عباس و جهت دسترسی سریع و راحت کاروانیان، جاده‌های ارتباطی در سراسر ممالک تحت امر احیاء و احداث شده است. از جمله این جاده‌ها، جاده سنگفرش معروف به جاده شاه عباسی است که استان‌های مازندران و گلستان را به مرکز شاهی یعنی اصفهان متصل می‌کرده است. امروزه در اثر گذشت زمان بخش اعظم این جاده از بین رفته است. در استان گلستان، در جنوب شهرستان کردکوی، بقایای جاده شاه عباسی در حد فاصل روستاهای سرکلاته، سالیکنده، کردمحله و بالاجاده دیده می‌شود.

پل شاه‌عباسی، گلستان ـ منبع تصویر: ctmehr.com

یاریم تپه

این تپه و محوطه باستانی آن در 12 کیلومتری شهر جرجان (گرگان تختگاه مرکز ایالت گرگان تاریخی) یا جنوب گنبد فعلی، در 500 متری روستای آق چلی بالا واقع شده است. چون رودخانه قره سو از سمت جنوب آن گذشته و تقریباً نیمی از قسمت شمال تپه را شسته، به لهجه ترکی و ترکمنی مردم این ناحیه به آن یاریم تپه ( یعنی نیم تپه) می‌گویند.

یاریم تپه، گلستان - منبع تصویر: kojaro.com

جنگل قرق

پارک جنگلی قرق از آب و هوای مطبوعی برخوردار است و محل مناسبی برای استراحت و تفریح به شمار می‌آید. از امکانات این پارک جنگلی می‌توان به شبکه‌های آب‌رسانی، سرویس بهداشتی، پارک وحش، پارک کودک، آلاچیق، نمازخانه، فروشگاه و رستوران و همچنین ساختمان نگهبانی و انتظامی اشاره کرد.

پارک جنگلی قرق، گلستان
پارک جنگلی قرق، گلستان - منبع تصویر: asemooni.com

کاخ موزه گرگان

کاخ شهر گرگان پس از مرمت به کاخ موزه گرگان تبدیل شد. این بنا که در دو طبقه به سبک اروپایی در سال 1317 هجری شمسی به دستور رضاخان در کنار مجموعه‌ای از ساختمان‌های اداری ساخته شده است. کاخ شهر گرگان با قدمتی بیش از 70 سال، در سال 1343 به عنوان بیست و چهارمین موزه کشور و نخستین موزه شمال کشور مطرح بوده و در سال 1336 به ثبت آثار ملی رسیده است. در حال حاضر، در طبقه همکف این کاخ فقط تعدادی شی کشف شده از شهر تاریخی جرجان به نمایش گذاشته شده و در عین حال، تندیس‌هایی چند از اندیشمندان و نام‌آوران جرجان و استرآباد در این طبقه قرار دارد و به بخش مشاهیر معروف است. در طبقه بالا، اشیای مربوط به دوره پهلوی دوم به نمایش گذاشته شده است. این کاخ در پارک شهر گرگان واقع شده است.

کاخ‌موزه گرگان ـ منبع تصویر: safarmarket.com

خرابه های شهر تمیشه

روستای سرکلاته از توابع بخش مرکزی شهرستان کردکوی، با مختصات جغرافیایی 54 درجه و 4 دقیقه طول شرقی و 36 درجه و 44 دقیقه عرض شمالی، در چند کیلومتری جنوب غربی شهر کردکوی و در شرق شهرستان بندر گز قرار دارد. این روستا از شمال به اتوبان اصلی از شرق به روستای سالیکنده، از جنوب به اراضی جنگلی و از جنوب غرب به روستای کارکنده محدود می‌‏شود. روستای سرکلاته از سطح دریا 300 متر ارتفاع دارد و تحت تأثیر اقلیم کوهپایه‌‏ای و خزری، آب و هوای آن معتدل است و فاصله اندکی با خلیج استراباد دارد. منطقه روستای سرکلاته، در دوره‏‌های مختلف تاریخی مورد توجه حاکمان وقت بوده است. بقایای شهر قدیمی تمیشه در غرب روستا، گویای این توجه است.

آرامگاه مختوم قلی فراغی

آرامگاه مختوم‌قلی مربوط به اواخر دوره قاجاریه - دوره پهلوی است و در شمال استان گلستان، شهرستان گنبد کاووس، روستای آق تقه واقع شده‌ است. این اثر در تاریخ 26 اسفند 1386 با شمارهٔ ثبت 22251 به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این آرامگاه شامل مقبره مختوم‌قلی فراغی شاعر ملی ترکمن‌ها (وفات در 1169 یا 1176) و پدرش دولت محمد آزادی می‌شود. در دهه 1370 بنایی بر روی این مقبره ساخته شده و در 20 اردیبهشت 1378 با حضور صفر مراد نیازوف رئیس جمهور وقت ترکمنستان و عطاالله مهاجرانی وزیر وقت فرهنگ و ارشاد ایران افتتاح شد.

آرامگاه مختوم قلی فراقی ـ منبع تصویر:  asemooni.com

 

دولت محمد (دولت مامد) در نواحی اطراف رود اترک متولد شد و تحصیلات اولیه را از پدرش آموخت و پس از آن برای تحصیل بیشتر به خیوه رفت. دولت محمد در میان‌سالی با زنی به نام ارازگل ازدواج کرد، شش فرزند به نام‌های محمدصفا، عبدالله، مختوم‌قلی، قاهرقلی (نوادگان او در جرگلان، شهرستان بجنورد زندگی می‌کنند)، قولچه و زبیده از او داشت که محمدصفا و عبدالله در جوانی به سپاه احمد شاه درانی پیوسته و در جنگ کشته شدند. او پس از مرگ ارازگل با زنی قزاق ازدواج کرده و چاقی و یاری از او به دنیا آمدند که نوادگان آن‌ها هم اکنون در قاری قلعه ساکن هستند. او در 1174 هجری (1760 میلادی) درگذشت و مزار او در روستای آق تقه در نزدیکی گنبد واقع است.

خلیج گرگان

خلیج گرگان (استرآباد) بزرگترین خلیج دریای خزر است که بر اثر پیشروی و گسترش شرقی رشته ساحلی شبه جزیره میانکاله در جنوب شرقی دریای کاسپین (خزر) تشکیل شده‌ است. وسعت خلیج گرگان حدود 400 کیلومتر مربع است. خلیج گرگان کم‌عمق است به طوری که با در نظر گرفتن بالاآمادگی آب، حداکثر عمق آن به چهار متر می‌رسد و از غرب به شرق تا حوالی ضلع جنوبی آشوراده به عمق آب افزوده می‌شود. وجود خلیج گرگان با وسعت 68800 هکتار که به طول 5/6 کیلومتر از دریا منفک گردیده از مهم‌ترین محورهای دارای قابلیت گردشگری است. سواحل جنوبی و شرقی دریای خزر برخلاف سواحل شمالی آن هیچ گاه دوره یخبندان ندارد، لذا پیوسته شرایط جلب گردشگر را دارد.

امامزاده النگ

معمولاً آخر هفته‌ها همه روستاییان به مزار برای زیارت روانه می‌شوند و از خداوند برای رفتگان طلب آمرزش می‌کنند. آخر هفته یعنی روزهای پنجشنبه روستاییان النگ در امامزاده النگ شاهد شمار زیادی از زائران هستند که برای زیارت از خارج از النگ و یا خود النگ به امامزاده روانه می‌شوند.

امامزاده النگ‌ ـ منبع تصویر: kojaro.com

روستای شاهکوه

شاهکوه روستایی است کوهستانی واقع در البرز مرکزی که از شمال به گرگان و از جنوب شرقی به شاهرود و از جنوب غربی به دامغان می‌رسد. این روستا از نظر تقسیمات استانی در حوزه استان گلستان قرار می‌گیرد. این روستا در ارتفاع 2000 متری دریا قرار دارد و با شهرهای گرگان و شاهرود ارتباط زمینی از طریق راه شوسه دارد. شاهکوه به علت موقعیت کوهستانی خود دارای تابستان‌هایی معتدل و زمستان‌هایی سرد است و مردم آن به کارهای کشاورزی و دام‌پروری اشتغال دارند.

روستای چهارباغ

چهارباغ، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان گرگان در استان گلستان. این روستا در دهستان استرآباد جنوبی قرار داشته و بر اساس سرشماری سال 1385جمعیت آن 205 نفر (75 خانوار) بوده است. البته جمعیت آن در تابستان بالغ بر 500 خانوار است که در زمستان به دلیل سرمای شدید به گرگان و شاهرود مهاجرت می‌کنند.

کاخ شاسمن گرگان

کاخ شاسمن در شهر گرگان واقع شده و بنا به روایتی در سال 795 هجری قمری به وسیله امیر تیمور در ساحل رودخانه ساخته شده است. برخی از سیاحان و جغرافی‌دانان از این کاخ نام برده‌‌اند که از آن جمله می‌‌توان به حافظ ابرو اشاره کرد. طبق گفته او، این کاخ بعد از این که امیر تیمور سراسر مازندران را مورد تاخت و تاز قرار داد، ساخته شد.

کاخ شاسمن ـ منبع تصویر: ataland.com

چشمه لال

چشمه لال در وسط جنگل قرار دارد. دلیل نام‌گذاری چشمه به لال این است که آب این چشمه در سکوت کامل از درون کوه بیرون آمده و بدون صدا از وسط جنگل به داخل رودخانه می‌ریزد.

چشمه لال ـ منبع تصویر: kojaro.com

چشمه سید کلاته

در فاصله شش کیلومتری جنوب شهر رامیان، چشمه‌ای زیبا و پرآب در زیر درختانی بلند و کهن نزدیک ذخیره‌گاه زربین در جوار روستاهای باقر‌آباد و سید کلاته جریان دارد. چشمه‌ای پرآب که چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌سازد.

چشمه سید کلاته ـ منبع تصویر: kojaro.com

جنگل رنگو

آبشار رنگو گرگان و جنگل زیبای رنگو (رینگو) در پانزده کیلومتری جنوب غربی گرگان واقع است. این آبشار و چشمه زیبا از مسیر پارک جنگلی و روستای توشن در پنج کیلومتری جنوب گرگان قابل دسترسی است. از کوچه‌های روستای توشن، راه جنگل پیدا است.

هر کوچه‌ای به جاده ای خاکی و مزارعی ختم می‌شود که تا چندی پیش، بخشی از جنگل بوده‌اند. پس از پیمودن دو کیلومتر، از روستای توشن و عبور از مسیری خاکی در میان بوته‌های تمشک و درختان بلند، به کنار رودخانه‌ای می‌رسیم که از چشمه‌های زلال جنگل و ارتفاعات رنگو سرچشمه می‌گیرد. جنگلی که از روستای توشن ما را به مناطق دیگر می رساند، رنگو نام دارد.

آبشار رنگو ـ منبع تصویر: kojaro.com

امامزاده نور

امامزاده نور مربوط به سدهٔ نهم هجری قمری است و در شهرستان گرگان، بخش مرکزی، محله سرچشمه گرگان واقع شده است. این اثر در تاریخ 20 خرداد 1321 با شمارهٔ ثبت 346 به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. مرقد امامزاده اسحاق معروف به امامزاده نور (که نسب ایشان به حضرت موسی کاظم منتهی می‌گردد) از ابنیه قرن نهم هجری (دوره سلجوقی) محسوب می‌شود.

تپه قلعه خندان

تپه قلعه خندان مربوط به دوره ساسانیان و دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در گرگان، میدان مازندران، جبهه جنوبی خیابان عدالت واقع شده است. این اثر در تاریخ 20 بهمن 1364 با شمارهٔ ثبت 1701 به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.

تپه قلعه خندان در جنوب غربی شهر گرگان قرار دارد و برای نخستین بار ژاک دمرگان در سال 1896 میلادی از این تپه بازدید و نقشه و تصاویری چند از آن تهیه نمود. در سال 1388 گروه باستان‌شناسی میراث فرهنگی استان گلستان در آن گمانه‌هایی به منظور لایه‌نگاری و مشخص‌کردن سازه‌های معماری آن انجام داد. آثار به دست آمده شامل خشت‌های 8×38×38 سانتی‌متری متعلق به اواخر دوره ساسانی و آثاری از قرون اولیه اسلام تا دوره صفویه بود. این قلعه تا دوره صفویه در درون برج و باروی استرآباد قرار داشته و بعد از تخریب آن در دوره افشاریه، برج و باروی جدیدی در دوره قاجاره کشیده شد که قلعه خندان در بیرون از شهر قرار داشته‌ است.

مسجدو مدرسه

مدرسه و مسجد کریم ایشان در روستای کریم ایشان و در مسیر جاده کلاله- مراوه تپه شهرستان کلاله واقع شده است و با شهرستان گنبد 79 کیلومتر فاصله دارد. ساختمان مسجد و مدرسه متعلق به دوره قاجاریه است و بر اساس تاریخی که بر سردر ورودی مدرسه کتابت شده، در سال 1328 هجری قمری ساخته شده است. مسجد و مدرسه کریم ایشان به شماره 1124 مورخه 21/7/54 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

 مسجد و مدرسه کریم ایشان ـ منبع تصویر: lastsecond.ir

آبگرم زیارت

آب گرم زیارت در حاشیه جنوبی روستای زیارت، واقع در 12 کیلومتری جنوب گرگان، در مجاورت امامزاده معروف این روستا، به نام امامزاده عبدالله قرار دارد. وجود این امامزاده باعث شده است که پیشینیان نام زیارت را بر این آبادی بگذارند. در بین امامزاده و آب گرم، رودخانه زیارت (خاصه)رود جریان دارد. آب گرم زیارت دارای چهار مظهر و محل خروجی به فاصله تقریبی 20-10 متر است. اولین مظهر چشمه زیر تخته سنگی قرار دارد.

آب گرم زیارت ـ منبع تصویر: asemooni.com

جنگل چهل چای

پارک جنگلی چهل چای در هفت کیلومتری شهر مینودشت واقع شده و همواره پذیرای مسافرین عزیز و شهروندان مینودشتی و شهرهای مجاور است. پارک چهل چای مینودشت به طور خودجوش و با توجه به استعداد منطقه و از طریق مقامات محلی به عنوان منطقه گردشگری محسوب شده است.

جنگل چهل چای ـ منبع تصویر: yjc.ir

پارک جنگلی امام رضا

پارک جنگلی امام رضا (ع) در چهار کیلومتری جنوب شهر کردکوی، این روزها استقبال‌کننده از گردشگران بسیاری است که برای یافتن لحظاتی همراه با آرامش و استفاده از آب و هوای مطلوب گلستان به این استان سفر کرده‌اند. این پارک تفریحی در منطقه جنگلی پلنگ‌پا و در میان درختان انبوه پهن‌برگ خزری با مساحتی در حدود 54 هکتار قرار دارد تا مسافران و زائران حرم امام هشتم (ع) در مسیر سفر به مشهد از  این منطقه زیبا بهره‌مند شوند.

آبشار شادان

آبشار شادان (هفت طبقه) در هفت کیلومتری جنوب شهرستان کردکوی در دل جنگل‌های بکر و طبیعی دامنه کوه البرز قرار دارد. کردکوی در 25 کیلومتری غرب شهرستان گرگان قرار دارد.

آبشار شادان ـ منبع تصویر: blog.rahbal.com

روستای درازنو

دهکده درازنو در جنوب شهرستان کردکوی و در محدوده ملک سورم‌سرا (بالاجاده) واقع شده‌است که در گذر سده‌ها مورد استفاده خانواده‌های زیادی از ساکنان بالاجاده و به صورت پراکنده از روستاهای همجوار بوده‌ است. امروزه با ساخت جاده، این روستا گردشگرانی را از شهرستان‌های استان گلستان و دیگر مناطق ایران به خود جلب می‌کند.

دریاچه مصنوعی گنبد

 این دریاچه که نخستین دریاچه مصنوعی گلستان است، به مساحت پنج هکتار و گنجایش 120 هزار متر مکعب آب در سال 1384 در ورودی شهر گنبد کاووس احداث شد.

دریاچه مصنوعی گنبد کاووس ـ منبع تصویر: kojaro.com

میدان بسیج گرگان

این میدان توسط یکی از مهندسین با سابقه طراحی شده است. آقای مهندس هوشنگ اژدری مدیر عامل شرکت طرح نو طراح این المان است. به نظر بسیاری از صاحب‌نظران، این المان در سطح کشور منحصر به فرد است. بعد از برج میلاد، این برج بزرگ‌ترین برج مخابراتی ایران محسوب می‌شود. این برج در وسط میدان بسیج و در ابتدای شهر گرگان واقع شده است.

میدان بسیج گرگان ـ منبع تصویر: asrotravel.ir

آبشار پشمکی

آبشار پشمکی در شهر رامیان در استان گلستان واقع شده است. این آبشار در 10 کیلومتری جنوب شهر رامیان در روستای پاقلعه قرار دارد. از اولنگ که به سمت پا قلعه می‌رویم، پل پشمکی قرار دارد. پل پشمکی مسافران را به سمت این آبشار فرا می‌خواند. روستای پاقلعه از توابع بخش مرکزی شهرستان رامیان است که با مختصات جغرافیایی 55 درجه و 7 دقیقه طول شرقی و 36 درجه و 55 دقیقه عرض شمالی، در 10 کیلومتری جنوب غربی شهر رامیان و 70 کیلومتری گرگان قرار دارد.

آبشار پشمکی ـ  منبع تصویر: kojaro.com

این روستا از شمال شرقی به پل آرام، از جنوب و غرب به ارتفاعات قلعه موران و از شمال غربی به منطقه تفریحی جامه شوران محدود می‏‌شود. ارتفاع روستای کوهستانی پاقلعه، از سطح دریا 180 متر است و تحت تأثیر اقلیم کوهستانی زمستان‏‌های سرد و تابستان‌‏های معتدل دارد. میانگین بارندگی سالانه روستا 484 میلی‏‌متر گزارش شده است. مردم روستای پاقلعه به گویش معروف به استرآبادی سخن می‏‌گویند.

ناهارخوران

ناهارخوران نقطه‌ای جنگلی در جنوب شهر گرگان است که در فاصله هشت کیلومتری از مرکز شهر قرار دارد و یکی از نقاط گردشگری ایران و استان گلستان به شمار می‌رود که دارای شهرتی ملی است به طوری که برای بسیاری نام گرگان، ناهارخوران را در ذهن تداعی می‌کند.

ناهارخوران ـ منبع تصویر: kojaro.com

از روایت‌های قدیمی نیز چنین بر می‌آید که زائران گرگانی که برای زیارت خانه کعبه به مکه عزیمت می‌کردند و یا برای زیارت بارگاه امام رضا (ع) به مشهد مشرف می‌‌شده‌اند در راه بازگشت کاروان از کوه‌های جنوب گرگان به منطقه زیارت می‌‌رسیده‌اند و در آن‌جا پس از چندین ماه دوری، اطرافیان آنان به استقبال آنان می‌رفته‌اند و در منطقه فعلی ناهارخوران جهت صرف ناهار توقف می‌کرده‌اند. به همین دلیل این منطقه امروزه به ناهارخوران مشهور شده است.

نظر خود را درباره «جاذبه‌ های گردشگری استان گلستان» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره جاذبه‌ های گردشگری استان گلستان فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.