زمان مطالعه: 4 دقیقه
جاذبه های گردشگری دماوند

جاذبه های گردشگری دماوند

دماوند یکی از شهرستان‌های استان تهران است که در ناحیه شمال خاوری این استان قرار گرفته است. این منطقه ی زیبا در...

معرفی شهرستان دماوند

دماوند یکی از شهرستان های استان تهران است که در ناحیه شمال خاوری استان قرار گرفته است. این منطقه ی زیبا در دامنه های زیبای کوهستان دماوند واقع شده و ازطبیعت جذاب، زیبا و منحصر به فردی برخوردار است.

 شهرستان دماوند - منبع تصویر: utravs.com

شهرستان دماوند، پس از شهرستان تهران، بیش‌ترین آثار تاریخی و طبیعی استان تهران را در خود جای داده است. آثار تاریخی و معماری موجود در شهرستان دماوند نمایان‌گر پیشینه تاریخی منطقه است. برج و مقبره شبلی، قلعه باستانی گل‌خندان و ده‌ها اثر تاریخی دیگر از جمله دیدنی‌های شهرستان دماوند هستند. کشت انواع محصولات در این منطقه رواج داشته و وجود باغ‌های سرسبز و خرم و مراتع مرغوب از مهم‌ترین ویژگی‌های شهرستان دماوند محسوب می‌شود.

مکان های دیدنی و تاریخی شهرستان دماوند

شهرستان دماوند آرمیده در دامنه‌های زیبای کوهستان دماوند، از طبیعت جذاب، زیبا و منحصر به فردی برخوردار است که بیشتر آن را مدیون قله سر به فلک کشیده دماوند است. رودخانه‌های متعددی که از دماوند سرچشمه می‌گیرند، در آبادانی باغ‌ها و کشتزارهای اطراف این شهرستان سهم به سزایی داشته و سبب به وجود آمدن نواحی ییلاقی با چشم اندازهای زیبایی در منطقه شده‌اند. چشمه‌های متعدد آب گرم و معدنی در نواحی ییلاقی با چشم‌اندازهای گوناگون فصلی، دریاچه‌های کوچک و بزرگ دایمی و فصلی با آب شیرین، جلوه‌های زیبایی از طبیعت ایران را در این منطقه از استان تهران به نمایش گذاشته‌اند. 

آثار تاریخی و فرهنگی موجود در شهرستان دماوند نیز نمایش‌گر قدمت تاریخی منطقه است. برج و مقبره شبلی که مربوط به قرن پنجم هجری قمری است، معروف‌ترین بنای تاریخی ناحیه است و قلعه باستانی گل‌خندان که مربوط به دوره ساسانی است، از دیگر آثار تاریخی شهرستان دماوند محسوب می‌شود. مساجد، امام زاده‌ها و بقعه‌هایی که به قرون مختلف تعلق دارند، نیز در قسمت‌های مختلف شهرستان دماوند پراکنده شده‌اند و از جمله آثار تاریخی منطقه به شمار می‌آیند. 

برج یادبود شبلی، منبع تصویر: rahavardonline.com

صنایع و معادن شهرستان دماوند

صنایع این شهرستان شامل صنایع دستی و صنایع ماشینی و کارگاه‌ها می‌شود. کارگاه‌های متعدد از قبیل: درب و پنجره‌سازی، تراش‌کاری، مبل‌سازی، آهنگری و نجاری در شهر دماوند دایر شده است. معادن فعال این شهرستان نیز عبارتند از:

  • معدن کائولن کریتون در 13 کیلومتری باختر شهر دماوند (مجاورت رودهن) که توسط کارخانه‌های کاشی و سرامیک سعدی (سازمان صنایع ملی ایران) مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.
  • خاک صنعتی کور در 15 کیلومتری جنوب خاوری دماوند و دولومیت هویر در 14 کیلومتری جنوب خاوری دماوند که هر دو معدن مابین روستاهای آبسرد و کور واقع شده‌اند.
  • معدن سیلیس مبارک‌آباد در 13 کیلومتری شمال باختری دماوند و دو کیلومتری شمال روستای مبارک‌آباد.
  • کوارتزیت مشاء در شش کیلومتری شمال باختری دماوند (در مجاورت روستای مشاء)
  • سنگ ساختمانی اوزون در 13 کیلومتری باختر دماوند و سه کیلومتری جنوب خاوری رودهن. هر پنج معدن فوق توسط شرکت خدمات و توسعه معادن ایران مورد استخراج و بهره‌برداری قرار می‌گیرند.
  • ماسه ریخته‌گری و سیلیس سرانزای فیروزکوه در 24 کیلومتری جنوب خاوری فیروزکوه که به وسیله شرکت تأمین ماسه و ریخته‌گری تهران مورد استخراج و بهره‌برداری قرار می‌گیرد.
  • معدن سیلیس سرانزای فیروزکوه در 20 کیلومتری جنوب خاوری فیروزکوه.
  • سنگ گچ لومان زیارت، در 20 کیلومتری جنوب خاوری دماوند (بین روستاهای زیارت و بومان). دو معدن فوق توسط شرکت سهامی کل معادن ایران مورد استخراج و بهره‌برداری قرار می‌گیرند.
  • سنگ آهک سرهار واقع در دو کیلومتری شمال باختر دماوند که استخراج از آن توسط شرکت معادن سرهار دماوند انجام می‌شود. 

کشاورزی و دام داری در شهرستان دماوند

آب کشاورزی در شهرستان دماوند از چشمه‌سارها، رودخانه‌ها و چاه‌های ژرف و نیمه‌ژرف تأمین می‌شود و کشت به دو گونه آبی و دیمی انجام می‌گیرد. تره‌بار، گندم، علوفه، سیب، میوه‌های سردسیری، سیب‌زمینی، لوبیا سبز، سیب درختی و بیش‌تر میوه‌های سردرختی از فرآورده‌های اطراف این شهرستان هستند. همچنین دامداری در شهرستان دماوند به دو طریق صنعتی و سنتی رایج بوده و دامداری‌های صنعتی شامل واحدهای گاوداری از نژادهای اصیل و خارجی است. قابل ذکر است که مراتع غنی و پر علف این شهرستان هر ساله در فصل‌های بهار و تابستان محل چرای ییلاقی دام دامداران بزرگ مهدی شهر (سنگسر) و سایر نواحی جنوبی این شهرستان است. 

وجه تسمیه و پیشینه تاریخی شهرستان دماوند

دماوند در متون قدیمی، به نام‌های گوناگونی از جمله دنباوند نامیده شده است. در مورد وجه تسمیه نام این منطقه، مسلم است که نام آن از قله مشهور دماوند گرفته شده است. وجه تسمیه نام کوه نیز به دلیل دما و گرمایی بوده که همیشه از نوک کوه خارج می‌شده است. فردوسی بارها از این شهر در شاهنامه نام برده و کوه دماوند را آشیانه سیمرغ، آموزنده زال، پدر رستم، دانسته است. این شهر در سال 30 هجری قمری در زمان خلافت عثمان به دست مسلمانان فتح شد. دماوند در بردارنده آثاری از دوره‌های ساسانی و به خصوص سلجوقیان است. این شهرستان در خاور تهران واقع شده و یکی از شهرهای قدیمی ایران است. دماوند در زمان آبادانی ری نیز آباد بود و به عنوان یک آبادی خوش آب و هوا در قرون اولیه اسلام از آن یاد شده است. با این وجود، زمین‌لرزه‌های بسیار که خسارات فراوان و ویرانی‌های پیاپی نیز به همراه داشته در درازای تاریخ به سبب نزدیکی به کوه دماوند، بخش بزرگی از آثار این پیشینه را از بین برده است. 

مشخصات جغرافیایی شهرستان دماوند

شهر دماوند مرکز شهرستان دماوند، در 52 درجه و 04 دقیقه درازای خاوری و 35 درجه و 43 دقیقه پهنای جغرافیایی و در بلندی 1960 متری از سطح دریا واقع شده است. شهرستان دماوند از شمال به شهرستان‌های قائم شهر، بابل و آمل، از جنوب به شهرستان گرمسار، از جنوب باختری به شهرستان ورامین، از خاور به شهرستان سمنان و از باختر به شهرستان شمیرانات محدود می‌شود. قله مشهور دماوند که نام این شهرستان از آن گرفته شده؛ از خود شهر دماوند دیده نمی‌شود و دیدن آن از منطقه کیلان میسر است. رودخانه‌های دماوند، سیاه‌رود و دریاچه‌های تار و مومج از منابع آبی این شهرستان هستند که علاوه بر رفع نیازهای آبی از جاذبه‌های جغرافیایی دماوند نیز محسوب می‌شوند. آب و هوای دماوند سردسیری و ییلاقی است. راه اصلی تهران ـ قائم شهر که دماوند در یک کیلومتری آن قرار دارد و راه اصلی تهران ـ آمل که دماوند در کیلومتر 55 آن واقع شده است، مسیرهای دسترسی به این محدوده هستند.

نظر خود را درباره «جاذبه های گردشگری دماوند» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره جاذبه های گردشگری دماوند فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.