
سه شنبه 22 بهمن 1398
خورشیدی که در جشنواره امسال خوش درخشید
نوشته نرگس خرقانی پست اختصاصی آسمونی
حضور فیلم "خورشید "ساخته جدید" مجید مجیدی "در این دوره از جشنواره از همان ابتدا همراه با تردید بود. زیرا کارهای فنی این فیلم آنقدر طولانی شد که حتی یک فیلم جایگزین آخرین ساخته مجیدی در نظر گرفته شده بود. اما روز چهارم جشنواره بالاخره اعلام شد که این فیلم آماده نمایش در جشنواره سی و هشتم شده است. اتفاق نادری که در جشنوارههایی با حداقل استانداردهای جهانی تقریبا غیر ممکن است اما اینجا ایران است و البته جشنواره فیلم فجر و تقریبا هیچ چیز غیر ممکن نیست! از جمله پذیرفته شدن فیلمی که هنوز آماده نشده است در مهمترین جشنواره ملی کشور. از این حواشی فیلم "خورشید "که بگذریم به اذعان بسیاری از منتقدان فیلم "مجید مجیدی" در واقع بازگشت او به سینمایی است که در آن تبحر دارد و با همان نوع سینما برای سالها توانست در سطح جهانی بسیار خوش بدرخشد و حتی با فیلم بچههای آسمان تا یک قدمی جایزه اسکار نیز پیش رفت. چه سبک فیلمسازی "مجیدی "و فیلمهایش را دوست داشته باشیم یا نداشته باشیم، اما بازگشت این فیلمساز به روند اصلی فیلم سازی اش اتفاق خوبی است.

در واقع فیلم "خورشید "آنقدر خوش ساخت است که میتواند در سطح جهانی نیز موفقیتهای زیادی را کسب کند. اگر بخواهیم از جنبه نقادانه به فیلم نگاه کنیم تنها مشکل نسخه فعلی این فیلم عجله برای رساندنش به جشنواره فیلم فجر است و این اتفاق در تدوین فیلم نمود پیدا کرده است. فیلمی که تا نیمه زمانش ریتم خوبی دارد اما هرچه به پایان نزدیک میشود ریتمش کندتر میشود و تماشاگر را خسته می کند. با تدوینی مجدد و کوتاه شدن زمان فیلم، خورشید میتواند به ریتمی یک دست برسد و تبدیل به فیلمی بدون نقص در سطح جهانی شود.

از نکات جالب توجه در فیلم اخیر" مجیدی "سوژه آن است. هرچند سوژه فیلم مربوط به کودکان و نوجوانان است و یادآور فیلم هایی نظیر "پدر" و "بچههای آسمان" است اما قهرمان داستان فیلم خورشید بسیار با فیلم های قدیمی مجیدی بسیار متفاوت است. "علی "در فیلم "خورشید" کودک کار است. مشکل کودکان کار چند سالی است بیش از گذشته در خیابانهای تهران نمود دارند. او به معصومیت "علی "بچههای آسمان نیست و حتی کله زدن در دعوا را به ناظم مدرسه با نقش آفرینی "جواد عزتی" میآموزد. شخصیت اول فیلم خورشید نوجوان نسل جدید است و به خوبی در فیلم شاهد این تفاوت ها هستیم. بدون شک حضور "نیما جاویدی "به عنوان فیلمنامه نویس و فیلمساز از نسل بعد از مجیدی در این اتفاق بی تاثیر نیست. این را برای "مجیدی "میتوان به فال نیک گرفت که این فیلمساز با تجربه که به دوره میانسالی خود رسیده است به خوبی میداند که باید با زمانه خود همراه شود و به بیان بهتر باید داستانهایش را به روز کند. بازیگران کودک و نوجوان فیلم خورشید که همه نابازیگر هستند به مانند فیلم های قدیم مجیدی به بهترین شکل ممکن نقش خود را ایفا کرده اند و بازی هایشان با بازیگران حرفه ای فیلم ،جواد عزتی و طناز طباطبایی، کاملا یک دست است. در پایان باید گفت که با وجود دیر رسیدن فیلم "خورشید" به جشنواره امسال، اما این خورشید خوب درخشید و مطمئنا به زودی شاهد درخشش آن در سطح جهانی نیز خواهیم بود.