زمان مطالعه: 2 دقیقه
رابطه علم و اخلاق در احادیث اسلامی

رابطه علم و اخلاق در احادیث اسلامی

1 - در رابطه معرفت با زهد که از مهمترین فضائل اخلاقى است از على علیه السلام چنین روایت شده است: «ثمرة المعرفة...

1 - در رابطه معرفت با زهد که از مهمترین فضائل اخلاقی است از علی علیه السلام چنین روایت شده است: «ثمرة المعرفة العزوف عن الدنیا؛ میوه درخت معرفت، زهد در دنیا است» . (غرر الحکم .)

2 - در حدیث دیگری در ارتباط غنای ذاتی و ترک حرص و آز، با علم و معرفت، از همان امام علیه السلام می‏خوانیم: «من سکن قلبه العلم بالله سبحانه، سکنه الغنی عن الخلق؛ هر کس معرفت خداوند در دل او، جایگزین شود، غنی و بی نیازی از خلق در قلبش جایگزین خواهد شد» . (غررالحکم)

روشن است کسی که آگاه به صفات جلال و جمال خداست و جهان هستی را پرتو کوچکی از آن ذات بی‏نیاز می‏داند، تنها بر او توکل می‏کند و از غیر او خود را مستغنی و بی‏نیاز می‏بیند .

در ارتباط معرفة الله با حفظ زبان از سخنان ناشایست و شکم از حرام؛ در حدیثی از پیامبراکرم صلی الله علیه و آله آمده است: «من عرف الله و عظمه منع فاه من الکلام، وبطنه من الطعام؛ کسی که خدا را بشناسد و بزرگ بشمرد، دهانش را از سخن (ناشایست) باز می‏دارد، و شکمش را از غذا (ی حرام) !» (اصول کافی، جلد2، صفحه‏ .237)

3 - در رابطه معرفت و خوف از خدا که سرچشمه انواع فضایل اخلاقی است، در حدیثی از امام صادق علیه السلام چنین آمده است: «من عرف الله خاف الله و من خاف الله سخت نفسه عن الدنیا؛ کسی که خدا را بشناسد، از (مجازات) او می‏ترسد، و کسی که از خدا بترسد نسبت به زرق و برق دنیا، بی‏اعتنا می‏شود!» (همان مدرک، صفحه 68، حدیث .4)

4 - در ارتباط روح گذشت و ترک انتقامجویی با معرفة الله، در حدیثی از امام امیرالمؤمنین علیه السلام می‏خوانیم: «اعرف الناس بالله اعذرهم للناس وان لم یجد لهم عذرا؛ آگاهترین مردم به خدا کسی است که بیش از همه مردم را در برابر خطاهایی که مرتکب شده‏اند، معذور دارد، هرچند عذر (موجهی) برای آنها نیابد» . (غرر الحکم)



5 ـ تأثیر فرهنگ جامعه در پرورش فضائل و رذائل

فرهنگ، مجموعه اموری است که به روح و فکر انسان، شکل می‏دهد و انگیزه اصلی او را به سوی مسائل مختلف، فراهم می‏سازد. مجموعه‏عقائد، تاریخ، آداب و رسم جامعه، ادبیات و هنر، همان فرهنگ جامعه است.

در آیات قرآن:

اشارات بسیار روشنی در این زمینه دیده می‏شود و نشان می‏دهد چگونه بسیاری از اقوام منحرف پیشین، به خاطر آداب و رسوم غلط و سنن جاهلی و فرهنگ منحط، به دره هولناک رذائل اخلاقی سقوط کردند؛ به عنوان نمونه:

1 -  «و اذا فعلوا فاحشة قالوا وجدنا علیها آبائنا والله امرنا بها قل ان الله لایأمر بالفحشاء، اتقولون علی الله مالا تعلمون؛ و هنگامی که زشتی انجام می‏دهند می‏گویند: پدران خود را بر این عمل یافتیم؛ و خداوند ما را به آن دستور داده است! ـ بگو خدا (هرگز) به کار زشت فرمان نمی‏دهد، آیا چیزی به خدا نسبت می‏دهید که نمی‏دانید!» (سوره اعراف، آیه‏28)

2 - «و اذا قیل لهم اتبعوا ما انزل الله قالوا بل نتبع ما الفینا علیه آبائنا اولو کان آبائهم لایعقلون شیئا و لا یهتدون؛ و هنگامی که به آنها گفته شود: از آنچه خدا نازل کرده است پیروی کنید! می‏گویند: نه! ما از آنچه پدران خود را بر آن یافتیم پیروی می‏نماییم . آیا اگر پدران آنها چیزی نمی‏فهمیدند و هدایت نیافتند (باز از آنها پیروی خواهند کرد؟)» (سوره‏بقره، آیه‏170)

3 - «اذ قال لابیه و قومه ما هذه الت ـ ماثیل التی انتم لها عاک ـ فون ـ قالوا وجدنا آبائنا لها عابدین؛ آن هنگام که به پدرش (آزر) و قوم او گفت: این مجسمه‏های بی‏روح چیست که شما همواره آنها را پرستش می‏کنید؟ ـ گفتند: ما پدران خود را دیدیم که آنها را عبادت می‏کنند.» (سوره انبیاء، آیه‏52 و53)

 
نظر خود را درباره «رابطه علم و اخلاق در احادیث اسلامی» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره رابطه علم و اخلاق در احادیث اسلامی فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.