صنعت گردشگری در ایران از ظرفیتهای بسیار بالایی برای رشد و توسعه برخوردار است. بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، ایران رتبه دهم جاذبههای باستانی و تاریخی و رتبه پنجم جاذبههای طبیعی را در جهان دارا است. آیا می دانید اهمیت گردشگری در ایران چیست؟ برای آشنایی در مورد اهمیت گردشگری در ایران این بخش آسمونی را تا پایان مطالعه نمایید.
اهمیت گردشگری در ایران
به گزارش آسمونی در سال 1395، مجموعاً 4٬911٬920 گردشگر خارجی از ایران بازدید کردهاند و نسبت به سال قبل از آن 9٫9 درصد کاهش داشتهاست.
به نظر کارشناسان، این صنعت از توسعهای که شایستهٔ آن است برخوردار نبودهاست. از دلایل آن میتوان به آماده نبودن بسترهای اقتصادی مناسب در ایران برای جذب سرمایهگذاری در ساخت هتل و سایر صنایع جانبی این حوزه اشاره کرد. بیخبر بودن سرمایهگذاران از زمینههای موجود در ایران و تبلیغات ضعیف و نیز انتشار اخبار منفی از ایران، محدودیتهای اجتماعی و مذهبی برای گردشگران خارجی و همچنین تنشهای سیاسی با بعضی کشورهای غربی نیز از دیگر موانع در راه رشد صنعت گردشگری در ایران است.
در مقایسه با ایران، برخی کشورها توانستهاند کارنامه موفقی را در این زمینه از خود برجای بگذارند. بهطور مثال تنها در سال 2007 میلادی، حدود 5میلیون گردشگر خارجی از شهر دبی در کشور امارات متحده عربی در جنوب خلیج فارس دیدار کردند. این در حالی است که کشور ایران با سهمی کمتر از یک پانزدهم تعداد گردشگران شهر دبی در سال مشابه، تنها کمتر از یک درصد سهم درآمد جهانی از صنعت توریسم را به خود اختصاص دادهاست.
آمار و ارقام در رابطه با گردشگری در ایران
در نیمه نخست سال 1391، استانهایی که بیشترین گردشگر خارجی را داشتهاند به ترتیب خراسان رضوی، ایلام، آذربایجان غربی، اردبیل، آذربایجان شرقی، تهران، خوزستان، گیلان، سیستان و بلوچستان و کردستان اعلام شدند. به نظر میرسد دلیل دوم شدن ایلام در این مقاصد، ورود گردشگران عراقی از مرز ایلام به ایران است. همین قاعده برای سیستان و بلوچستان هم وجود دارد؛ گردشگران افغانستان و پاکستان از این مسیر به ایران میآیند.
آمارگیری از گردشگران یکی از طرحهای مرکز آمار ایران است که باهدف تهیه آمار و اطلاعات مربوط به سفرهای گردشگری، برای بررسیهای اقتصادی و تصمیمگیری مدیران و برنامه ریزان در حوزه گردشگری بهصورت فصلی در سطح ایران، توسط مرکز آمار ایران و با همکاری معاونت برنامهریزی استانداریهای کشور ایران به اجرا درمیآید. مشهد، تهران، رشت، قم، ساری، بندرانزلی، شیراز، اصفهان، کرمانشاه و چالوس با بیشترین تعداد سفر، ده شهرستان با بیشترین گردشگر پذیر در کشور ایران در تابستان سال هزار و سیصد و نود و دو بودهاند. عمده سفرها در شهرستانهای مشهد، تهران، قم، ساری، شیراز، اصفهان و چالوس از نوع سفرهای با اقامت شبانه و عمده سفرها در شهرستانهای رشت، قزوین و بندرانزلی از نوع سفرهای بدون اقامت شبانه بودهاست. شهرهای مشهد، تهران، رشت، شیراز و قم 5 شهری بودهاند که بیشترین مقصد اصلی سفر را به خود اختصاص دادهاند.
آمار و برآوردهای اقتصادی
به گزارش آسمونی به گفته کارشناسان گردشگری به صورت غیر مستقیم 6٫1 تولید ناخالص ملی و نیم درصد اشتغال را به عهده دارد و توجه بیشتر به آن، میتواند کشور را از بحران اشتغال خارج سازد.
فصلنامه میراث و گردشگری گیلگمش
فصلنامه گیلگمش با رویکرد آگاهیرسانی و ایجاد انگیزه تحقیق و پژوهش برای علاقهمندان، دانشجویان، محققان، دستاندرکاران میراث فرهنگی، میراث طبیعی، میراث ناملموس، گردشگری، هنرهای سنتی و سایر مخاطبان، با پرداختن به موضوعات فرهنگی و تاریخی، محیط زیست و طبیعت گردی و با نگاهی به چالشهای روز صنعت گردشگری به صورت فصلی و زیر نظر کانون راهنمایان گردشگری ایران تهیه و منتشر میشود.