زمان مطالعه: 4 دقیقه
غار سهولان

غار سهولان

ساختار زمین‌شناسی غار : آبی-خاکی-سنگ آهک طول مسیر آبی کشف شده : 300 متر طول مسیر خشکی کشف شده : 250...
sahoolan-cave
sahoolan-cave


ساختار زمین‌شناسی غار : آبی-خاکی-سنگ آهک

طول مسیر آبی کشف شده : 300 متر

طول مسیر خشکی کشف شده : 250 متر

مساحت کشف شد : حدود 2 هکتار

مینانگین ژرفای آب : 22 متر

بیشینه ژرفای آب : 52 متر

میزان رطوبت :  ٪70 الی ٪75

sahoolan-cave(7)
sahoolan-cave(7)



دمای درون غار :  5 الی 10 درجه سانتیگراد

نوع رسوبات : آهکی

وسعت تالار اصلی : 58 متر در 42 متر

ارتفاع سقف غار :  50 متر

موجودات داخل چاه : کبوتر و خفاش

جاذبه طبیعی : وجود قندیلهای آهکی به اشکال مختلف

دیرینگی آثار بدست آمده از غار : هزاره دوم قبل از میلاد

ارتفاع از سطح دریاهای آزاد : 1751متر

موقعیت جغرافیائی : 46 درجه شرقی و 36 درجه و 41 دقیقه عرض شمالی

سال حفاظت : 1379 و بر اساس مصوبه 169 شورای عالی حفاظت محیط زیست

sahoolan-cave(4)
sahoolan-cave(4)



غار سهولان

یکی از شگفت‌انگیزترین جلوه های طبیعت استان آذربایجان غربی غار سهولان است، غاری که یکی از مهمترین و کم نظیرترین غارهای طبیعی کشور است.

روستای سهولان در شهر مهاباد شاید تا همین ده سال پیش جزو یکی از روستاهای محروم استان آذربایجان غربی بود اما امروز به برکت وجود یک غار نه تنها به مهمترین جاذبه گردشگری استان تبدیل شده است بلکه در این روستا تقریبا یک نفر از هر خانواده در صنعت گردشگری فعال شده است.

غار سهولان را که یک غار آبی است را برای نخستین بار ژاک دمورگان جهانگرد فرانسوی در سال 1896 با راهنمایی اهالی روستای سهولان در نزدیکی شهرستان مهاباد استان آذربایجان غربی کشف کرد و تا عمق 200 متری آن پیش رفت.

پس از آن نیز در سال 1350 هجری شمسی یک هیئت غارنورد از دانشگاه آکسفورد در روستا اردو زده و با تجهیزات کاملی از غار دیدن کردند. با این حال این غار تا سال 1379 آماده پذیرایی از گردشگران نشد تا اینکه شهرداری مهاباد با ساماندهی، بخش های درونی و بیرونی آن را برای بازدید گردشگران از دومین غار آبی کشور بعد از غار علی صدر در همدان آماده کرد.

sahoolan-cave(2)
sahoolan-cave(2)



مسیر دسترسی

غار آبی و تاریخی « سهولان » در 43 کیلومتری جنوب شرق مهاباد و در مسیر جاده میانبر مهاباد به بوکان (جاده برهان) واقع شده که از شهر بوکان نیز نزدیک به 35 کیلومتر فاصله دارد. برای رسیدن به این غار از شهر سرسبز مهاباد، باید تپه ماهورهای جاده برهان را پشت سرگذاشت تا در نقطه ای به روستای «عیسی کند» رسید.

در روستای عیسی کند جاده به دو مسیر تقسیم می شود که مسیر مستقیم به بوکان و مسیر دست راست گردشگران را به روستای سهولان و غار معروف آن می برد. غار سهولان نام خود را از روستایی که در آن قرار دارد گرفته است.

هر چند مردم محلی به این غار لونه کوتر یعنی لانه کبوتر می گویند. کلمه سهول در زبان محلی کردی به معنای یخ است که شاید وجه تسمیه این غار مربوط به یخ بندان های طولانی زمستانی و خنکای تابستانی آن باشد.

قرار گرفتن این غار در میان رشته کوه های بلند با قله های سر به فلک کشیده و دره های عمیق کاملاً بکر و دست نخورده بر عظمت و زیبایی این پدیده شگفت طبیعت افزوده است.

به گفته کارشناسان این غار ازقدیم الایام مورداستفاده مردم قرار گرفته ودراین رابطه سفال هایی مربوط به دوره ی اشکانی وجام مسی ایلخانی کشف شده است.

مردم روستا به یاددارند که درقسمت خشک غار گورهایی وجودداشته که به زمان حمله روس ها به منطقه وپناه گرفتن مردم به آن جا برمی گردد.

sahoolan-cave(1)
sahoolan-cave(1)



مسیر داخل غار

غار سهولان دارای دو دهانه است که به سمت جنوب باز شده اند و چند درخت تنومند جنگلی که از میان صخره ها سربرآورده اند سایه خود را بر دهانه اصلی غار انداخته اند که علاوه بر تأمین سایه برای گردشگران به طبیعت خشن و سرد محیط طراوتی دو چندان بخشیده اند.

حرکت در قسمت آبی دریاچه با قایق های پارویی امکانپذیر است ولی بخش خشکی را با پای پیاده نیز می توان مشاهده کرد. اسکله ای که گردشگران را به داخل تونل ها، دالان ها و دریاچه های غار می برد 45 متر پایین تر از دهانه اصلی قرار دارد که با 106 پله بتونی پیچ درپیچ به کف دریاچه درون غار می رسد.

هوای درون غار بسیار مرطوب و تاریک است که با کار گذاشتن صدها نورافکن امکان دید فراهم شده است. درجه حرارت در فصل تابستان و زمستان بین 10 تا 13 درجه سانتیگراد در نوسان است و رطوبت حاکم بر غار نیز بین 70 تا 80 درصد متغیر است که در اثر رطوبت بالا روی سنگ ها و صخره ها با خزه های سبز و قهوه ای پوشیده شده و گاهی قطرات آب از بالای ایوان ها به روی سطح آب می چکد.

در بدو ورود به درون غار بوی رطوبت همراه با بوی خفیف گوگرد به مشام می رسد. در سفر آبی درون غار هر یک از گردشگران پس از دریافت یک جلیقه نجات در قایق ها قرار می گیرند و حرکت آغاز می شود. نخستین دریاچه پیش روی گردشگران حدود 200 متر وسعت دارد که دارای آبی زلال و صاف است.

sahoolan-cave(6)
sahoolan-cave(6)



دالان بالای سر این دریاچه افزون بر 50 متر ارتفاع دارد و در انتهای آن دو دالان باریک به عرض دو متر دیده می شود که به دریاچه ها و دالان های بعدی باز می شوند.

گردشگران در این سفر پر از رمز و راز با گذشت از دالان های تنگ و باریک سه حوضچه آبی بزرگ و کوچک را پشت سر می گذارند تا به چهارمین و بزرگترین دریاچه برسند. این دریاچه حدود 500 مترمربع وسعت دارد و در 250 متری اسکله قرار گرفته و آخرین نقطه ای است که بازدیدکنندگان بوسیله قایق طی می کنند. متوسط عمق آب این دریاچه 25 متر است و دالانی با ارتفاعی بیش از 30 متر روی آن قرار گرفته که از چند تکه صخره عظیم یکپارچه تشکیل شده است.

به گفته قایقرانان از دریاچه چهارم به بعد حدود 200 متر دیگر نیز توسط غارنوردان کشف شده ولی بدلیل باریک بودن تونل ها و نداشتن روشنایی ورود گردشگران به آن منطقه ممنوع اعلام شده است. در پایان سفر آبی، گردشگران از میان تونل ها و دالان های تنگ و باریک راه خود را به دهانه فرعی (دهانه خروجی) غار ادامه می دهند.

دهانه فرعی که به «لونه مالان» مشهور است با ارتفاعی حدود 50 متر از سطح آبی غار با 170 پله سنگی پیچ درپیچ به همان محوطه باز می شود که دهانه اصلی نیز در آن قرار دارد.

مساحت کل این غار حدود دو هکتار تخمین زده می شود که تاکنون 300 متر از مسیر آبی و 250 متر از مسیر خشکی آن کشف و ساماندهی شده است.

sahoolan-cave(5)
sahoolan-cave(5)

نظر خود را درباره «غار سهولان» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره غار سهولان فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.