
بهترین املاک در منطقه 21 تهران

منطقه 21 شهرداری تهران یکی از مناطق شهری تهران واز غربیترین مناطق این شهر است. این منطقه در امتداد و جنوب منطقه 22 (در جنوب اتوبان تهران-کرج) و در غرب مناطق 9 و 5 میباشد. آسمونی در این مقاله به معرفی منطقه 21 شهرداری تهران می پردازد. دعوت می کنیم تا پایان همراهمان باشید.
تاریخچه منطقه 21 تهران
با نضج گرفتن زندگی در تهران قدیم ( قاجار ) صنایع در اندازه ها و فرم های قدیم و جدید در آن شکل گرفت . برخی صنایع قدیم در محورهای بازار و ... به صورت سنتی شکل گرفتند و بعضی کارخانه ها در داخل و به خصوص اطراف شهرها مستقر شدند . سابقه گسترش بافت های صنعتی – کارگاهی – انبارداری بیشتر از بافت های مسکونی منطقه بوده است و عمدتاً به سال های دهه 1340و1350 باز می گردد که به شکلی محدودتر در دهه های اخیر نیز ادامه یافته است . این منطقه در اولین طرح جامع شهر تهران به عنوان پهنه اصلی استقرار کارخانجات صنعتی و فعالیت های وابسته به آن در نظر گرفته شده است .
با استثنای وردآورد و بخشی از چیتگر که از گذشته به ترتیب به صورت روستا و حاشیه نشین و دارای جمعیت بوده اند و نیز بخش محدودی از شمال تهرانسر که بافت آن مربوط به دهه 1350 می باشد ، بخش عمده بافت مسکونی منطقه ( شامل شهرک های فرهنگیان ، آزادی ، استقلال ، آسمان ، شهرداری ، دژبان ، دریا ، ثامن ، هواپیمائی کشوری ، چیتگر ، 22 بهمن و تهرانسر ) در سال های دهه 1360 و پس از آن گسترش یافته است .

مثلثی کشیده در منتهی الیه غرب تهران
منطقه 21 به صورت مثلثی کشیده در منتهی الیه غرب تهران در امتداد جاده های ارتباطی تهران – کرج تا بعد از دوراهی کاروانسراسنگی گسترده شده است . این منطقه از شمال به اتوبان تهران – کرج ، از جنوب به جاده قدیم تهران – کرج ، از شرق به مسیل کن و از غرب به امتداد شمالی – جنوبی طول جغرافیائی 51 درجه حد فاصل اتوبان و جاده قدیم کرج محدود است . همچنین ، این محدوده از شمال با منطقه 22 ، از شرق با مناطق 5و9و18 ، از غرب به شهرستان کرج و از جنوب با کمربند سبز جنوب تهران و شهرستان شهریار همجوار است ،
مساحت محدوده منطقه 21 بالغ بر 5156 هکتار است که 7/8 درصد مساحت کل مناطق شهر تهران بوده و درقیاس با مساحت سایر مناطق در زمره بزرگ ترین مناطق شهرداری تهران قرار دارد .
امتداد جاده مخصوص کرج در جهت شرق به غرب و نیزامتداد بزرگراه آزادگان در جهت شمال به جنوب ، به صورت لبه های مشخص ، محدوده منطقه را به چهار پهنه تقسیم کرده است که لبه های آنها خوانائی و شفافیت قابل ملاحظه ای دارند . این پهنه ها در شمال شرقی ( پهنه شماره 1 ) ، در جنوب شرقی ( پهنه شماره 2 ) ، شمال غربی ( پهنه شماره 3 ) و جنوب غربی ( پهنه شماره 4 ) قرار گرفته است و مساحت پهنه شمال شرقی 7/427 هکتار ، جنوب شرقی 2/1147 هکتار ، شمال غربی 5/1371 هکتار و جنوب غربی 2/2235 هکتار است .

اقتصاد و فرهنگ در منطقه بیست و یک
پیشنهاد طرح جامع تهران – فرمانفرما در زمینه استقرار بخشی از فعالیت های صنعتی شهر تهران در محدوده منطقه 21 ، قرار داشتن این محدوده در خارج از محدوده خدماتی شهر و نیز قرارگیری در محدوده آزاد نشده شهر و به حساب آمدن به عنوان بخشی از حریم استحفاظی شهر، تصرف بسیاری از اراضی منطقه توسط نهادهای نظامی در سال های پس از انقلاب، عبور محورهای تجهیزشده عملکردی کلان مقیاس تهران – کرج از درون و لبه های منطقه ، پیشنهاد منطقه به عنوان جزئی از پهنه توسعه شهر تهران در غرب این شهر ، واگذاری بخشی از زمین های منطقه به عنوان شرکت های تعاونی مسکن به کارکنان رده میانی و پائین سازمان های اجرائی( مانند شهرداری، دانشگاه تهران، صدا و سیما، دژبان، دادگستری و ... ) مجموعاً عواملی هستند که دارای تاثیراساسی بر ویژگی های اقتصادی محدوده و شکل دهی آن بوده و از این نظر ، نظام فعالیت و اشتغال جمعیت نیز نظام تولید کارگاهی آن را متاثر ساخته است .
قبل از تهیه طرح جامع اول تهران ، این منطقه و به خصوص جنوب بزرگراه کرج بستر عبور محور اصلی تهران – قزوین ( شاید ری و قزوین ) به شمار می آمد و تقاضاهای زیادی برای توسعه آن وجود نداشت . البته در این دوران محدوده موردنظر شکل و هیئتی از نظر استقرار صنایع دردانه تهران به خود گرفته بود ولی بافت بسیار ناپیوسته ای را تشکیل می داد . لازم به اشاره است که در اواخر دوره پهلوی دوم و به هنگام اوج گیری بحران ها ، محدوده 5 ساله تهران آزاد شد . این اتفاق و حدود و مساحت پهنه آزادسازی شده می تواند میزان تقاضاهای معطل مانده واقعی و مجازی را نمایش دهد .

هسته های کوچک جمعیت مثل وردآورد و قلعه ها و کاروانسراهایی چند شامل قلعه سلیمان خان، قلعه چیتگر، قلعه ارامنه( دو قلعه) قلعه حسن خان، کاروانسراسنگی و ... در سر راه تهران ( کرج ) – قزوین در دوره های گذشته می تواند تجسمی کامل از فضای حومه ای خلوت را ادا نمایند .
طرح جامع اول تهران دو سند تصویری را بدست می دهد که اجمالاً گویای سمت گیری خاصی است که امروز بیشتر به آن نسبت "طرح توسعه در محور شرقی – غربی" را می دهند که البته معلوم نیست اگر این طرح تهیه نمی شد، تهران در کدام جهت توسعه می یافت .
یکی از این اسناد ، شمائی کلی از جوامع آینده تهران و محدوده های نیمه مستقل را نشان می دهد . در بخش غرب مسیل کن دوجامعه جدا از هم به ترتیب نزدیکی به تهران جامعه لتمر و جامعه وردآورد می باشد .
به عللی چند بعد از طرح مذکور ، گزارش و طرح جامع کن تحت عنوان توسعه و طرح شهر جدید کن توسط مشاور فرمانفرما تهیه می شود که از بی توجهی مسئولان به مولفه های اصلی طرح جامع اول سخن دارد و سیمای دوبعدی جامعه ای نسبتاً مستقل در طرح منعکس است و به تصویب هم نمی رسد .
طرح دیگری که معمولاً نسبت به آن اشاره ای وجود ندارد طرح اجرائی تهران است که توسط سازمان برنامه و تقریباً بلافاصله بعد از تهیه و تصویب طرح جامع اول و با فوریت و جسارت " مورد ادعای طراح " به موسسه دوکسیادیس سفارش داده می شود . عمده توجه این طرح معطوف به غرب مسیل کن و به خصوص اراضی زراعی جنوب نهر فیروز بهرام است . این طرح بنا به اراده حاکم برتهیه آن ، کاملاً " شماگونه " و " گزاف " است یعنی مقدار مداخله آن در اراضی غرب و جنوب غربی تهران بسیار زیاد است .

جمعیت منطقه 21 تهران
طبق آمار سرشماری نفوس سال 95 جمعیت منطقه 21 ، 186821 نفر می باشد. کلیه امار زیر مربوط به سال 90است.
منطقه 21 با داشتن 162085 نفر جمعیت 2درصد جمعیت تهران را در بر دارد و در بین مناطق 22 گانه رتبه 20 ام را داراست.
محلات منطقه 21 تهران
- وردآورد
- چیتگر شمالی
- چیتگر جنوبی
- شهرک غزالی
- ویلاشهر
- شهرک شهرداری
- شهرک دانشگاه
- شهرک استقلال
- تهرانسر غربی
- باشگاه نفت
- شهرک دریا
- شهرک آزادی و فرهنگیان
- شهرک پاسداران
املاک های منطقه 21 تهران : تهرانسر، وردآورد، شهرک 22 بهمن، شهرک آزادی، شهرک فرهنگیان غرب، شهرک دانشگاه تهران، شهرک چیتگر شمالی، شهرک شهرداری، شهرک ویلاشهر و شهرک غزالی