زمان مطالعه: 2 دقیقه
قلعه پرتغالیها قشم

قلعه پرتغالیها قشم

قلعه‌های پرتغالی‌ها تقریبا در بیشتر مناطق حاشیه خلیج فارس وجود دارد، قلعه پرتغالی‌های قشم شامل انبارهای...

قلعه‌های پرتغالی‌ها تقریبا در بیشتر مناطق حاشیه خلیج فارس وجود دارد، قلعه پرتغالی‌های قشم شامل انبارهای اسلحه ، آب انبار بزرگ، اتاق‌های سرباز خانه، زندان ، کلیسا ، مقر فرماندهی، تالار است. قلعه‌های پرتغالی‌ها یکی از نقاط دیدنی استان هرمزگان است. برای آشنایی با این مکان جذاب با آسمونی همراه باشید.

قلعه پرتغالیها قشم
قلعه پرتغالیها قشم

قلعه پرتغالی‌های قشم توسط دریانوردی به نام «آلفونسو آلبرکرک» در سال 1507 و در ضلع شمالی جزیره قشم احداث شد. آلبوکرک، جزایر دهانه خلیج فارس را تصرف کرده و از این طریق بر راه بازرگانی دریایی بین هند و اروپا تسلط یافت، چیرگی پرتغالی‌ها بر این آبراه مهم دریایی 110 سال طول کشید. حدود یک قرن پرتغالی‌ها به ساختن دژها و استحکاماتی پرداختند که از آن جمله دژهای هرمز، قشم و لارک است. سرانجام در سال 1623 میلادی این قلعه و دیگر پایگاه‌ها در دهانه خلیج فارس را یکی از سرداران صفوی متصرف شد و ایرانیان تا امروز براین پرارزش ترین آبراهه دنیا چیره هستند.

در واقع وجود قلعه‌ی پرتغالی‌ها نشان نفوذ کشورهای استعمارگر در دوران تاریخی بر کشورمان است.

portuguese-castle
portuguese-castle

ویژگی‌های قلعه پرتغالی‌ها

این دژ راست‌گوشه‌، دارای مساحتی بیش از دو هزار متر مربع است و مصالح آن از سنگ‌های آهکی و گچی با ملاط ساروج محلی سصاخته شده و طی صد سال، چندین بار استحکام بخشی شده است. در چهار گوشه‌ی این دژ، چهار برج و باروهایی بلند قرار دارد که توپ و منجنیق روی پهنای آن مستقر می‌شد. کاربری این دژ، بیشتر شبیه یک انبار بزرگ یا جای نگهداری مهمات و اسلحه بوده است که در مواقع اضطراری به دیگر قلعه‌ها کمک می‌رسانده است. می‌توان به این شکل تعبیر کرد که این دژ، قلعه تدارکاتی بود که برای ارتباط با قلعه هرمز و رساندن خدمات به آن قلعه مرکزی، در قشم ساخته شده است.

قلعه پرتغالیها قشم
قلعه پرتغالیها قشم

تونل زیرزمینی قلعه پرتغالی‌ها

احسان یغمایی این قلعه را در سال 1378 از زیر خاک بیرون آورد. این باستان‌شناس تا بهار 1379 در این قلعه به انجام کاوش پرداخت. در آبان 1387 نیز در پی حفاری‌های شرکت برق در محدوده 500 متری قلعه پرتغالی‌ها، تونل قدیمی متصل به این قلعه در شهر قشم، کشف شد. این تونل که به قلعه پرتغالی‌ها متصل است، راه فرار فرماندهان و نیروهای نظامی پرتغالی و همچنین مکان نگهداری مهمات نظامی آنان بوده است. این تونل تا محدوده میدان سعدی شهر قشم به طول حدود سه کیلومتر ادامه دارد. گفته می‌شود تونل مذکور بر اساس برخی روایات از قلعه پرتغالی‌ها در شهر قشم تا غارهای خربس (در 15 کیلومتری جنوب شهر قشم) نیز ادامه دارد.

portuguese-castle
portuguese-castle

تاریخ قلعه پرتغالی‌ها در  قشم

از دوره  استعماری پرتغال بر برخی بنادر و جزایر جنوبی ایران چیزی جز چند قلعه تاریخی باقی نمانده است؛ قلعه‌هایی مستحکم که برای حفاظت از نظامیان پرتغالی در برابر شورش احتمالی بندرنشینان ایرانی ساخته شده بود. قلعه‌ها حضور این استعمارگران در جنوب ایران و سیطره آنها بر تجارت دریایی این منطقه را برای بیش از 110 سال تضمین کرد. این دوره از سال 1514 تا 1623 میلادی به طول انجامید.

قلعه پرتغالیها قشم
قلعه پرتغالیها قشم

تسلط بر امور تجاری و اقتصادی هرمز تا دوره شاه عباس اول ادامه یافت، اما سپاهیان شاه عباس به رهبری امام قلی خان در 1623 و به کمک انگلیسی‌ها، پرتغالی‌ها را از هرمز بیرون کردند و پرچم آنان را از فراز جزیره هرمز به زیر کشیدند. در 1660 قشون عمان، مسقط را متصرف شدند. به این ترتیب مهم‌ترین سنگر پرتغالی‌ها در دریای عمان از دست آنان خارج شد و به این ترتیب سلطه پرتغالی‌ها بر منطقه خلیج فارس پس از 150 سال خاتمه یافت.

حدود  390 سال از آن تاریخ گذشته، اما بقایای قلعه‌های پرتغالی هنوز در برخی بنادر و جزایر ایرانی بر جا مانده است. این قلعه‌ها حالا فقط عنوان پرتغالی‌ها را بر خود دارد و بخشی از جذابیت‌های توریستی تاریخی ایران است و هر ساله هزاران گردشگر از گوشه و کنار کشور برای دیدن این قلعه ها به این مناطق سفر می‌کنند.

portuguese-castle
portuguese-castle
قلعه پرتغالیها قشم
قلعه پرتغالیها قشم
ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «قلعه پرتغالیها قشم» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
: برای دریافت مشاوره درباره قلعه پرتغالیها قشم فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.