
3 ترفند برای تشخیص عطر اورجینال از فیک
مقالات بسیاری در باب تشخیص عطر و ادکلن اصل از تقلبی و تفاوتهای آن در اینترنت موجود است و اما ما در این بخش آسمونی ذکر چند نکته در مورد آنها را ضروری میدانیم:
• هیچ فرمول خاص و ثابتی در رابطه با تشخیص عطر و ادکلن اصل از تقلبی وجود ندارد.
• بسیاری از این روشها و فرمولها قدیمی و پیش پا افتاده است و بسیاری از عطرهای تقلبی امروزی تمامی این نکات را لحاظ کرده اند.
• باوری که به غلط در بین مردم هست اینکه عطر اصل عطری است که ماندگاری بسیار بالایی دارد و حداقل یک یا دو روز روی بدن شما می ماند که متاسفانه اصلا چنین چیزی صحت ندارد.
همانگونه که میدانید عطرها به چند دسته تقسیم می شوند:
- Perfume
- Eau de Cologne
- Eau de Toilette
- Eua de Perfume

این دسته بندی به ترتیب درصد اسانس و ماندگاری میباشد، در این دسته بندی Perfume دارای بیشترین ماندگاری و درصد اسانس است، نکته ی حائز اهمیت اینکه ماندگاری Perfume در حدود 5 الی 7 ساعت میباشد پس توقع اینکه یک عطر 1 یا 2 روز بر روی تن شما بماند بیهوده است و این مساله برای تشخیص عطر اصل از تقلبی روش مناسبی نیست. در ضمن ماندگاری عطر یک امر کاملا نسبی است و به عوامل زیادی مثل جنس پوست شما و... بستگی دارد.
• باور غلط دیگر این است که عطری اصل میباشد که دارای لیبل وزارت بهداشت باشد، این مساله تصور اشتباهی است ، چرا که خیلی از عطرها هستند که به صورت مسافری و پروازی به داخل کشور می آیند ولی ارجینال هستند تفاوت عطر لیبل دار و بدون لیبل تنها در قیمت آن است و قاعدتا عطر لیبل دار گرانتر است. بطور مثال برند Chanel کلا دارای لیبل نمیباشد و همه ی عطرهای آن بدون لیبل در بازار موجود میباشد.
عطرهای تقلبی به 3 دسته تقسیم میشوند:

دسته اول : شاید لفظ کپی برای این دسته مناسب تر باشد چون این عطرها کاملا قانونی و بهداشتی تولید میشوند، کمپانی هایی مثل Rio-Smart-Ajmal-… فرمول ساخت عطرهای معروف را خریداری نموده و آن را با هزینه ی بسیار کمتری تولید میکنند و به بازار عرضه مینمایند ، این عطرها کاملا قانونی میشوند و بیشتر برای مصرف کشورهای جهان سوم و اشخاصی که قدرت خرید عطر ارجینال را ندارند روانه ی بازار میشوند. ما با این دسته مشکلی نداریم چرا که اصولا این کمپانیها به دنبال تقلب نیستند و نام خود را هم بر روی جعبه و هم بر روی شیشه درج مینمایند و به راحتی قابل تشخیص میباشند.
دسته دوم : عطرهایی هستند که تقلبی میباشند ولی به راحتی قابل تشخیص هستند. با چند روش ساده تقلبی بودن این عطرها محرز میشود:
• حروف درج شده بر روی شیشه و جعبه ی این عطرها معمولا برجسته نیست و با کمی دقت تفاوت بین فونت ها قابل تشخیص است.
• درب شیشه ی این عطرها کیفیت بسیار پایینی دارد و معمولا پلاستیکی میباسد و اگر ناخن خود را بر روی آن بکشید رنگ آن میریزد.
• شیشه این عطرها کیفیت و شفافیت عطر اصل را ندارند و اگر آنها را در نور نگاه کنید به راحتی رگه های آن قابل مشاهده است( البته این امر منوط به این است که شما حداقل 10 عطر اصل را در نور مشاهده کرده باشید و آنجاست که تفاوت را احساس خواهید کرد)
• اخیرا بر روی موبایل ها نرم افزاری نصب میشود به نام Scanner ، که از طریق اینترنت کار میکند، این نرم افزار بارکد عطرها را اسکن نموده و پس ار اندکی جستجو نام عطر، نام کمپانی و مشخصات عطر مورد نظر را به شما نمایش میدهد و شما میتوانید از صحت بارکد آن اطمینان پیدا کنید.
معمولا این عطرها بوی الکل میدهند، بزرگترین و بدترین عیب یک کمپانی عطر سازی این است که از عطر آن کمپانی بوی الکل استشمام شود و این یک ننگ بزرگ میباشد، پس هرگاه از بوی الکل استشمام کردید در تقلبی بودن آن شک نکنید.
نکته: نگران فاسد بودن عطرها نباشید اولا که عطرها بین 5 تا 12 سال تاریخ انقضا دارند ثانیا عطرهای فاسد دو رنگ میشوند و روی عطرها لایه ای روغن نقش میبندد.
دسته سوم : عطرهایی که تقلبی هستند و به راحتی قابل تشخیص نمیباشند. مهمترین رقیب ما در تشخیص عطرهای تقلبی از عطر اصل ، عطرهای این دسته میباشند چرا که این عطرها به صورت بسیار حرفه ای و ماهرانه تولید میشوند و در برخی از موارد هیچ یک از روش های بالا کمکی به ما نمیکند پس چگونه از خرید خود مطمئن باشیم؟
1- حتما قبل از خرید عطر یا ادکلن مورد نظر خود را در اینترنت Search کنید و عکسهای آن را ببینید، مثلا اگر قصد خرید عطر Dior Homme Intense را دارید به سایت دیور رفته و عکسهای این عطر را با دقت نگاه کنید ، هنگام خرید عطر مورد نظر را با عکس مقایسه کنید. اما یک نکته را هرگز فراموش نکنید، برخی از کمپانیها هر از گاهی بسته بندی عطرها و حتی طراحی شیشه ی آن را تغییر میدهند به طور مثال عطر Dior Adict زمانی با جعبه ی آبی تولید میشد اما الان با جعبه ی سفید تولید میشود.
2- در هنگام خرید حتما 5 نکته ی بالا را لحاظ کنید و توجه داشته باشید که سلفون، جعبه، درب شیشه و خود شیشه بهترین روش برای تشخیص عطر اصل از تقلبی میباشد.
3- اگر عطر مورد نظر را قبلا داشته اید و استفاده کرده اید کار ساده تری دارید چرا که با تست کردن آن و کمی دقت میتوانید تفاوت را تشخیص دهید.
4- از فروشگاه های معتبر خریداری کنید و حتما پس از خرید، فاکتور با مهر فروشگاه دریافت نمایید .
همیشه پای چین در میان است!

معمولا کالاهایی که مشابه اصل است از چین میآید. البته عطرهای غیر اصل که از چین میآید در خود چین هم تقلبی محسوب میشود؛ یعنی عطری که با نام یک برند معروف در چین تولید شده باشد اینطور نیست که تحت لیسانس کمپانی اصلی باشد و به سفارش آنها و با درجهبندی متوسط تولید شود. باید بگوییم عطرهای چینی هیچ ارتباطی با کمپانیهای اصلی و مطرح عطرسازی ندارند و صرفا کالاهای تقلبی هستند. برندهای پوشاک چنین قوانینی دارند و مثلا اگر در ویتنام تولید شود روی کالا میزند لیسانس آن از نایک است ولی کمپانیهای عطر و آرایشی این کار را نمیکنند. برای مثال کمپانی هرمس که خیلی معروف است تمام کالاهایش را تک تک بیمه میکند و هر جای دنیا که آن را بخرید گارانتی دارد.
عطر هم بازیافتی دارد

بحث اورجینال و تقلبی بودن را همیشه داشتهایم ولی حدود سالهای 90 تا 94 میلادی تکنولوژی وارد مراحل تازه ای شد و انواع محصولات تقلبی، مشابه و حتی بازیافتی به بازار راه پیدا کرد. تا چند سال پیش گاهی مردم از کنار خیابان عطرهای بازیافتی می خریدند و خودشان نمیدانستند. بازیافتی برای عطرها کلمه غریبی است ولی واقعیت دارد.
شیشه عطرهایی که تمام میشد و مردم به سطل آشغال میانداختند گاهی دوباره سر از چرخه مصرف درمیآورد؛ یعنی افراد سودجویی بودند که شیشههای خالی را از زبالهجمعکنها میخریدند. هر شیشه هم بسته به اینکه چقدر سالم و تمیز باشد یا چه برندی باشد قیمتش فرق میکرد. شیشهها دوباره پر میشد و با قیمت ارزان تر کنار خیابان به فروش میرسید. خوشبختانه با نظارت هایی که صورت گرفته این تقلب تا حد زیادی جمع شده است.
خطر در کمین برندها

شباهت عطرهای اصل و تقلبی گاهی آنقدر زیاد است که حتی فروشنده غیر حرفهای هم نمی تواند تشخیص بدهد. دلیلی ندارد مارک های گمنام را کسی به صورت تقلبی تولید انبوه کند چون کسی آن ها را نمی شناسد اما مارک های معروف چون طرفدار بیشتری دارند بیشتر در معرض سوء استفاده هستند.
تشخیص عطر تقلبی از اصل

گاهی ممکن است یک عطر تقلبی مشابه اصل را با قیمت مناسب به شما عرضه کنند و ادعا شود که همان عطر اصلی است. مثلا طرف میگوید این را خودم وارد کردهام و با قیمت مناسب تر میدهم ولی یادتان باشد نمیشود چک پول 50 تومانی را 25 تومان خرید. شما یک محصول دربسته میخرید و داخل آن را نمیبینید. تستر هم هست ولی گاهی ممکن است تستر اصل را به شما نشان بدهند و کالایی که میخرید تقلبی باشد.
در کل بهترین روش برای تشخیص عطر تقلبی و اصل این است که از کنار خیابان یا فروشگاه هایی که نمیشناسید خرید نکنید. وقتی شما فروشگاه را بشناسید با خیال راحت خرید میکنید و نیاز به تشخیص نیست. به این اعتماد نکنید که از کیش میخرید یا در یک پاساژ بزرگ خرید میکنید. باید مغازه را بشناسید و مطمئن باشید فروشگاه معتبری است. نمیتوانیم بگوییم از کجا میتوانید بفهمید عطری که میخرید اصل است ولی میگوییم از کجا میتوانید بخرید؛ فروشگاههای معتبر و قدیمی که سالها در این کار بوده اند.
تشخیص کپی از اصل ساده نیست

بعضی ها میگویند از غلظت، بو، رنگ ماده و تکان دادن شیشه میشود اصل و تقلبی بودن عطر را تشخیص داد یا باید نگاه کنید که عدد floz که روی شیشه درج شده چند است. این باورها درست نیست و نمیشود به آنها استناد کرد. غلظت عطرهای مختلف با هم تفاوت دارد. عطرها برای موقعیتهای مختلف ساخته میشوند و موارد مصرف خاص دارند. همه عطرها ماندگاری، پخش بو و ویژگیهای یکسان ندارند که بتوان به آن استناد کرد یا نسخه کلی برای عطرهای اصل و تقلبی پیچید بلکه تشخیص آن تجربه میخواهد.
البته منظور ما کپیهای درجه 4 و 5 نیست که با مقایسه ظاهر هم قابل تشخیص است ولی کپی درجه یک و دو برای هر کسی قابل تشخیص نیست. شناسنامه یا کدی که قابل چک کردن در سایت باشد هم در مورد عطرها مثل برندهای پوشاک وجود ندارد. عطرها شناسه رهگیری دارند ولی آیا همه دسترسی به اینترنت دارند؟ علاوه بر این شناسه رهگیری برای مصرفکننده نیست. یک برند آرایشی و بهداشتی و عطریات چنین امکانی را برای مصرفکننده ها نگذاشته است، پس نباید محصولات مختلف را مقایسه کنید.
مراقب عطرهایتان باشید

عطرها را نباید در شرایط دمایی خیلی گرم، خیلی سرد یا در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار دهیم. کنار شوفاژ، داخل یخچال یا تابستانها داخل اتومبیل جای مناسب برای نگهداری عطر نیست. عطرهای خوب و با کیفیت از زمانی که درشان را باز میکنید بین 3 تا 10 سال کارآمد هستند. بعضی شرکتها میگویند خروج محصول از شیشه هوا را وارد آن میکند و در درازمدت کیفیت عطر را کاهش میدهد ولی نمیشود به طور دقیق گفت هر محصول چقدر دوام دارد ولی حداقل میشود پیشبینی کرد که 3 سال بوی آن تغییر نمیکند. وقتی عطری شروع به فساد میکند بوی ترش، تند و سرکهای از آن استشمام میشود. اگر شیشه روشن باشد حتی تغییر رنگ را هم میبینید.
در مورد این موضوع در استفاده اول با اولین فشار اسپری عطر خارج شود بستگی به نوع عطر و شکل اسپری کردن دارد. سیستم فنی هر پمپ برای عطرهای مختلف فرق دارد. آنچه مسلم است اینکه در اولین فشار اسپری عطر خارج نمیشود ولی در بعضی عطرها باید در استفاده اول 2 تا 3 بار هم پمپ را فشار دهید تا عطر خارج شود. شکل افشره کردن (اسپری) هم که مستقیم، مخروطی یا نورافکنی باشد بستگی به طراحی پمپ در هر کمپانی دارد.
ادوپرفیوم یا ادوتوالت؟

یک سؤال متداول وجود دارد و آن هم تفاوت ادوپرفیوم و ادوتوالت است و البته یک باور غلط که میگویند ادوپرفیوم بهتر است. این اصطلاحات به درصد مواد تشکیلدهنده مربوط میشود و یک محصول ممکن است به صورت ادوتوالت برای بهار تولید شود و ادوپرفیوم آن برای پاییز به بازار بیاید؛ یعنی یک محصول با چند مدل روانه بازار میشود و هر کدام کاربرد خودش را دارد. پرفیوم در کل غلیظ تر و سنگینتر از ادوپرفیوم است ولی دلیل نمی شود همیشه دنبال آن باشیم.
بعد از ادوپرفیوم ادوتوالت است و بعد از آن هم ادوفرش و دئودورانت یا اسپلش که رقیق تر میشوند و هر کدام کاربرد خاص دارند. بوی تند و غلیظ مناسب تابستان نیست و هر رایحهای برای مکان و زمان خاصی طراحی شده است. مثل لباسهای مختلف که کاربرد متفاوت دارند. همانطور که شما همه جا با کفش پاشنه بلند نمیروید همه جا هم نمیتوانید پرفیوم استفاده کنید.
ادکلن هم که کلا یک اصطلاح غلط است و در واقع نام یک برند قدیمی بوده که 200 سال پیش رایج شده است.
یک نکته دیگر درباره خرید عطر این است که نباید بیش از 3 عطر را در یک زمان بو کنیم. بو کردن قهوه پرزهای بینی را کمی ترمیم میکند. بو کردن لاک و استون هم بین عطرها درست نیست و باید از همان قهوه استفاده شود. پیشنهاد میکنم دوتا عطر که از نظر خودتان خوب است روی دست امتحان کنید و بعد از 2 تا 3 ساعت بو کنید تا مطمئن شوید خوب است یا نه. کاغذهای تستر هم فقط رایحه اولیه را به شما نشان میدهند.