- آسمونی
- مجله اینترنتی
- کار و برند
- برند و سازمان
- وظایف سازمان FATF یا اتحادیه مبارزه با پولشویی چیست؟

وظایف سازمان FATF یا اتحادیه مبارزه با پولشویی چیست؟
گروه ویژه اقدام مالی (پولشویی) FATF یک سازمان بین دولتی است که در سال 1989 با ابتکار G7 با توجه به سیاستهای توسعه برای مبارزه با پولشویی تأسیس شده است. این سازمان در سال 2001 به عمل در مبارزه با تأمین مالی تروریسم گسترش یافت. اما وظیفه اصلی این سازمان چیست؟ پورتال آسمونی در ادامه این مقاله اطلاعات مفیدی در مورد سازمان FATF و همچنین وظایف آن عنوان می کند که از شما عزیزان دعوت می کنیم تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
گروه اقدام مالی (FATF) در سال 1989 از سوی کشورهای گروه 7 شکل گرفت و یک سازمان بینالدولی است که هدفش توسعه و پیشرفت واکنش بینالمللی نسبت به مسئله پولشویی است. در اکتبر 2001، گروه اقدام مالی مأموریت خود را گسترش داد و شامل مبارزه با تروریسم نیز ساخت.
گروه اقدام مالی یک مجموعه سیاستگذار است که کارشناسان حقوقی، مالی و ضابطان قانون را در کنار هم قرار میدهد تا در قوانین و مقررات کشورها اصلاحات لازم پدید آید. در حال حاضر، 33 حوزه قضایی (کشور و سرزمین) و 2 سازمان منطقهای عضو گروه اقدام مالی هستند. این 35 عضو هسته تلاشهای جهانی مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم را تشکیل میدهند. همچنین 27 سازمان بینالمللی و منطقهای بعنوان اعضای وابسته و ناظر با گروه اقدام مالی همکاری دارند؛ این سازمانها حق رأی ندارند، اما در جلسات و گروههای کاری بطور کامل شرکت میکنند.
سه وظیفه اصلی گروه اقدام مالی در ارتباط با پولشویی به شرح ذیل است:
- نظارت بر پیشرفت اعضاء در اجرای تدابیر مقابله با پولشویی؛
- تجدید نظر و گزارش روندها، تکنیکها و اقدامات متقابل؛
- توسعه، اتخاذ و اجرای استانداردهای مبارزه با پولشویی در سطح جهان.
نکاتی در 40 توصیه نخست FATF مطرح شده است. این توصیهها؛ الزامی برای کلیه کشورها از جمله کشورهای دارای معیارهای ضعیف برای مقابله با پولشویی همچنین کشورهای دارای معیارهای پولشویی قوی است. به طوری که در توصیه های 36 تا40 بر بهبود همکاری های متقابل در مورد مسائل پولشویی تاکید شده است.
پس از واقعه 11 سپتامبر نهاد FATF 9 توصیه دیگر را به پیوست 40 توصیه قبلی ارائه کرد که در آن گزارش دهی نقل وانتقالات مشکوک پولی و مرتبط با فعالیت های تروریستی به عنوان چهل و چهارمین توصیه ذکر شده است.در مجموع ساختار کلی توصیه ها بر پایه محدود کردن مجاری مالی برای ورود پول های بزهکارانه به بازارهای مالی است. توصیه های چهلگانه «گروه کار اقدام مالی برای مبارزه با پولشویی» (FATF)
گروه کاری اقدام مالی چگونه کار میکند؟
این گروه توصیههایی برای مبارزه با پولشویی در سطح ملی و بینالمللی تهیه کرده است. یک سال بعد از ایجاد شدن 40 توصیه توسط این گروه تولید و منتشر شد. از 2001 نیز مساله مقابله با تامین مالی تروریسم به ماموریت این گروه اضافه شد. در اکتبر 2001 گروه ویژه اقدام مالی 8 توصیه ویژه برای مواجهه با تامین مالی تروریسم مطرح کرد. در سال 2004 این گروه با افزودن یک توصیه دیگر توصیههای نه گانه ویژه را منتشر کرد. در مجموع این گروه 40+9 توصیه برای مقابله با پولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم منتشر کرده است.
در سال 2003 گروه ویژه اقدام مالی گستره توصیههای خود را اصلاح کرد و حرفهها و کسب و کارهای غیر مالی را نیز در برگرفت. کسب و کارهایی از قبیل، کازینوها، تاجران سنگها و فلزات گرانبها، وکلا و دفترداران رسمی.
در مسیر زمان فعالیتهای این گروه گستردهتر شد و در نتیجه در سال 2012 مقابله با تامین مالی فعالیتهای اشاعهای نیز به ماموریت این گروه اضافه شد و در همین سال آخرین ویرایش توصیههای خود را برای مقابله با جرایم مالی (تامین مالی تروریسم، تامین مالی فعالیتهای اشاعهای، پولشویی و …) منتشر کرد. عنوان این توصیهنامه «استانداردهای بینالمللی در مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و اشاعهگری» است.
این گروه میزان پیشرفت کشورهای عضو در زمینه پیادهسازی توصیههای این گروه را رصد میکند. همچنین پیشرفت تصویب و اجرای توصیههای گروه در سطح جهان را نیز دنبال میکند. بر اساس همین رصد و نظارت گروه کاری اقدام مالی کشورها را به سه دسته تقسیم کرده است. یک دسته کشورهایی هستند که از نظر این گروه کاملا بر توصیههای این گروه منطبق بوده و آنها را اجرا کردهاند. این گروه بیشتر کشورهای توسعه یافته هستند. گروه دوم کشورهایی هستند که در حال پیشرفت و تطبیق با استانداردهای مشخص شده هستند. دسته آخر کشورهایی هستند که همکاری با این گروه نداشتند و لذا از نظر گروه کشورهای دارای خطر پولشویی و تامین مالی تروریسم هستند. این دسته خود به دو دسته تقسیم میشوند. یک دسته کشورهایی که علیه آنها «اقدام متقابل» انجام نمیشود. دسته دیگر آنهایی هستند که علاوه بر بودن در لیست سیاه علیهشان اقدام متقابل نیز صورت میگیرد.
درسال 2005 شورای امنیت سازمان ملل در قطعنامه 1617 تصریح میکند: [سازمان ملل] قویا اصرار میکند تا تمامی اعضا به صورت کامل استانداردهای تهیه شده در گروه ویژه مالی را شامل 40 توصیه درباره پولشویی و 9 توصیه برای تامین مالی تروریسم اجرا کنند
همچنین در مقدمه قطعنامه ظالمانه 1929 که علیه فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران صادر شده بود، به دلیل اقداماتی که این گروه در تنظیم مقررات تحریم مالی ایران انجام داده بود، مورد تقدیر شورای امنیت قرار گرفته بود. به عبارت دیگر این گروه نهاد همکاری کمیته تحریم ایران بوده که پس از قطعنامه 1737 ذیل شورای امنیت سازمان ملل تشکیل شده بود.