زمان مطالعه: 3 دقیقه
معرفی سوره نوح

معرفی سوره نوح

سوره نوح هفتادويكمين سوره در چينش كنونى قرآن به شمار می آید...

نوح

 

پيامبر عظيم‌الشأن كه نام مباركش چهل‌وسه بار در قرآن مجيد ياد شده اولين پيامبر اولوالعزم و داعى توحيد است.

 

مفهوم کلی سوره

 

نشانه هاى خدا در جهان ؛

سرگذشت عبرت آموز نوح و قومش ؛

يادآورى توحيد.

 

اسامی سوره

 

نوح، إنا أرسلنا نوحا.

 

علت نام‌گذاری

 

«سوره نوح»؛ به جهت اینکه کل سوره نوح دربردارنده فرازهایی از تبلیغات حضرت نوح علیه‌السلام و دعاهای آن حضرت می‌باشد.

«سوره إنا أرسلنا نوحا»؛ به جهت شروع سوره با این عبارت در برخی از روایات از سوره نوح به این نام یاد شده است.

 

تعداد آیات

 

سوره نوح بیست وهشت آیه دارد.

 

تعداد کلمات

 

سوره نوح دویست و بیست و چهار کلمه دارد. (لازم به ذکر است اقوال در تعداد کلمات سوره های قرآن مختلف است)

 

تعداد حروف

 

سوره نوح نهصدوبیست ونه حرف دارد. (لازم به ذکر است اقوال در تعداد حروف سوره های قرآن مختلف است)

 

اهداف و آموزه ها

 

كل سوره نوح بيان داستان نوح و برخوردها و مباحثات او با كافران است و هدف آن بيان نشانه هاى خدا و عذاب الهى بر اهل باطل و هشدار به مشركان مكه و تسلى به پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و مؤمنان است.

 

محتوا و موضوعات

 

محتوای سوره نوح به سه بخش قابل تقسیم است.

در بخش اول اين سوره، سخن از بعثت نوح و دعوت اوست در بخش دوم شكايت‌هاى نوح عليه‌السلام است به درگاه خدا كه پروردگارا هر چه اين قوم را دعوت كردم جز مخالفت و عصيان نديدم، خدايا همه شان را نابود گردان در بخش سوم سخن از هلاكت قوم آن حضرت است.

 

فضائل، خواص و ثواب قرائت

 

ابى‌بن‌كعب از پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله روايت نموده كه فرمود: «هر كس سوره نوح را قرائت كند از مؤمنانی خواهد بود كه دعوت نوح عليه‌السلام را دريافته است».

امام صادق عليه‌السلام فرمود: «كسى كه ايمان به خدا و روز قيامت دارد و كتاب او را مي‌خواند پس تلاوت و قرائت سوره نوح را ترک نکند، و هر بنده اى كه آن را از روى يقين و تأمّل در نماز واجب يا نافله اش قرائت كند خداوند او را در منازل ابرار ساكن نموده و به او سه باغ با بهشتش عطا كند و اين كرامتى است از خدا بر او، و نيز او را دويست حوريه و چهار هزار زن باکره تزویج خواهد کرد».

 

محل نزول

 

سوره نوح در مكه بر پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله نازل شده است.

 

زمان نزول

 

تاريخ نزول سوره نوح بعد از اسراء و قبل از هجرت پيامبر به مدينه [حدود سال نهم یا دهم بعثت] می باشد و بعد از سوره نحل نازل شده است.

 

فضای نزول

 

با توجه به اينكه سوره نوح در مكه نازل شده، و پيامبر و مسلمانان اندك آن زمان در شرائطى مشابه شرائط زمان نوح و يارانش قرار داشتند، مسائل زيادى را به آنها مى آموزد، و يكى از اهداف سوره از ذكر اين ماجرا همين بوده است .

اين سوره سبب تسلى خاطر براى پيامبر و مؤمنان نخستين و افراد مشابه آنها است كه در برنامه هاى خود به لطف خدا دلگرم و در برابر مشكلات و سختيها صابر و شكيبا باشند.

به تعبير ديگر اين سوره ترسيمى است از بيان مبارزه دائمى طرفداران حق و باطل و برنامه هايى كه طرفداران حق در مسير خود بايد به كار بندند.

 

ترتیب در مصحف

 

سوره نوح هفتادويكمين سوره در چينش كنونى قرآن به شمار می آید.

 

ترتیب بر اساس نزول

 

سوره نوح هفتادو یکمين سوره در ترتيب نزول می باشد و بعد از سوره نحل نازل شده است. (لازم به ذکر است اقوال در ترتیب نزول سوره های قرآن مختلف است)

 

ارتباط با سوره قبلی

 

چون خداوند سبحان سوره معارج را به وعيد و تهديد اهل تكذيب پايان داد. سوره نوح را به ذكر قصه نوح و قومش و آنچه در نتيجه تكذيبشان به آنها رسيد و تسليت براى پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله افتتاح نموده است.

 

ویژگی

 

سوره نوح از سور مفصلات می باشد ابن قتیبه می گوید: ... مفصلات سوره های کوچکی هستند که بعد از سور مثانی آمده اند اینکه چرا این سوره ها را مفصل نامیده اند به خاطر کوتاه بودن آنها و اینکه بسيار به واسطه بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ از يكديگر جدا شده‌اند. 

روايتى است كه از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده كه فرمود: خداوند هفت سوره طوال را به جاى تورات و سوره هاى مئين را به جاى انجيل و سوره هاى مثانى را به جاى زبور به من داد، و پروردگارم مرا با دادن سوره هاى مفصّل فزونى بخشيد.

سوره نوح همچنین جزو سور ممتحنات نیز آمده است.

سوره نوح قسمت خاصى از زندگى حضرت نوح علیه‌السلام است كه در جايى ديگر به اين سبك نيامده است، و اين قسمت مربوط به دعوت مستمر و پى گير او به سوى توحيد، و كيفيت، و عناصر اين دعوت. و ريزه كارى هايى است كه در اين مساله مهم به كار رفته است، آن هم در برابر قوم لجوج و خود خواه و متكبرى كه مطلقا حاضر نبودند در برابر حق سر فرود آورند

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «معرفی سوره نوح» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.