زمان مطالعه: 3 دقیقه
معرفی سوره المرسلات

معرفی سوره المرسلات

سوره مرسلات هفتادوهفتمين سوره در چينش كنونى قرآن به شمار می آید...

مرسلات

 

جمع مرسله به معنی فرستاده شده.

 

مفهوم کلی سوره

 

يادآورى رستاخيز؛

هشدار به مجرمان ؛

نعمت هاى دنيوى و اخروى .

 

اسامی سوره

 

مرسلات، عرف.

 

علت نام‌گذاری

 

«سوره مرسلات» و «سوره عرف»؛ هر دو نام این سوره از آیه اول آن که قسم خداوند است به ارسال فرشتگان پی‌درپی گرفته شده است.

 

تعداد آیات

 

سوره مرسلات پنجاه آیه دارد.

 

تعداد کلمات

 

سوره مرسلات صدوهشتادويك كلمه دارد. (لازم به ذکر است اقوال در تعداد کلمات سوره های قرآن مختلف است)

 

تعداد حروف

 

سوره مرسلات هشتصدوشانزده حرف دارد. (لازم به ذکر است اقوال در تعداد حروف سوره های قرآن مختلف است)

 

اهداف و آموزه ها

 

مهم ترين محور سوره مرسلات واقعه رستاخيز و مقدمات و حالات افراد در آن روز است.

 

محتوا و موضوعات

 

بيشترين مطلبى كه در سوره مرسلات مطرح شده است، مسائل مربوط به قيامت و تهديد و انذار مكذبان و منكران است.

در مرحله بعد سرگذشت غم انگيز اقوام گنهكار پيشين؛

در مرحله سوم گوشه اى از ويژگيهاى آفرينش انسان؛

در مرحله چهارم قسمتى از مواهب الهى در زمين؛

در مرحله پنجم قسمتهايى از عذاب تكذيب‌كنندگان را شرح مى دهد.

همچنين در هر مرحله اشاره اى به مطلبى بيدارگر و تكان‌دهنده كرده، و به دنبال آن اين آيه را تكرار مى كند، و حتى در بخشى از آن به نعمتهاى بهشتى كه نصيب پرهيزگاران شده اشاره نموده تا انذار را با بشارت بياميزد و تهديد را با تشويق.

 

فضائل، خواص و ثواب قرائت

 

ابى‌بن‌كعب از پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله روايت نموده كه: «هر كه سوره مرسلات را قرائت كند برای او نوشته می‌شود كه از مشركين نيست».

از امام جعفر صادق عليه‌السلام روايت شده كه فرمود: «هر كس سوره مرسلات را قرائت كند خداوند آشنايى و شناسايى و معرفت بين او و حضرت محمد صلى‌الله‌عليه‌و‌آله قرار دهد».

 

محل نزول

 

سوره مرسلات در مكه بر پيامبر صلى‌الله‌عليه‌و‌آله نازل شده است.

 

زمان نزول

 

تاريخ نزول سوره مرسلات ما بين هجرت مسلمين به حبشه و اسراء است و بعد از سوره همزه نازل شده است.

 

فضای نزول

 

سوره مرسلات درصدد اثبات معاد و تهديد منكرين آنست و آيه وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُكَذِّبِينَ ده بار در آن تكرار شده است، در اين سوره با پنج يا شش طريق به وقوع قيامت استدلال شده  و آخرت نيكوكاران و بدكاران به طرز مخصوصى ترسيم گشته است، اين مطلب حاكى است كه در وقت نزول آن، مسأله قيامت شديدا از طرف مشركان انكار شده و آن را افسانه حساب مى كرده اند، شأن نزول سوره نيز همين مطلب است .

 

ترتیب در مصحف

 

سوره مرسلات هفتادوهفتمين سوره در چينش كنونى قرآن به شمار می آید.

 

ترتیب بر اساس نزول

 

سوره مرسلات سى‌وسومين سوره در ترتيب نزول می باشد و بعد از سوره همزه نازل شده است. (لازم به ذکر است اقوال در ترتیب نزول سوره های قرآن مختلف است)

 

ارتباط با سوره قبلی

 

چون خداوند سبحان سوره دهر را به ذكر قيامت و آنچه براى ستمكاران در آن آماده نموده پايان داد سوره مرسلات را به مثل آن افتتاح نموده است.

 

ویژگی

 

سوره مرسلات از سور مفصلات می باشد ابن قتیبه می گوید: ... مفصلات سوره های کوچکی هستند که بعد از سور مثانی آمده اند اینکه چرا این سوره ها را مفصل نامیده اند به خاطر کوتاه بودن آنها و اینکه بسيار به واسطه بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ از يكديگر جدا شده‌اند. 

روايتى است كه از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده كه فرمود: خداوند هفت سوره طوال را به جاى تورات و سوره هاى مئين را به جاى انجيل و سوره هاى مثانى را به جاى زبور به من داد، و پروردگارم مرا با دادن سوره هاى مفصّل فزونى بخشيد.

از امتيازات [و ویژگی های] سوره مرسلات اين است كه آيه وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُكَذِّبِينَ ده بار در آن تكرار شده، و هر بار به دنبال مطلب تازه اى آمده است.

بعد از ذكر سوگندهايى، از قيامت و حوادث سنگين و سخت رستاخيز خبر مى دهد، و به دنبال آن همين آيه را ذكر مى كند، و مى گويد: واى بر تكذيب‌كنندگان در آن روز.

در روایتی ابوبکر به پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم عرض می کند یا رسول الله پیری چه زود به سراغ شما آمد. حضرت در جواب فرمودند: «شيّبتنى سورة هود و الواقعة و المرسلات و عمّ يتسائلون و اذا الشّمس كوّرت»: اين پنج سوره مرا پير گردانيد

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «معرفی سوره المرسلات» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.