- آسمونی
- مجله اینترنتی
- دین و اندیشه
- قرآن کریم
- معرفی سوره البروج

معرفی سوره البروج
بروج
جمع برج به معنای آشکار شدن است و بروج آسمان همان ستارگان اند كه در آسمان ميدرخشند و به مناسبت ظهور و آشكار بودنشان كه معناى اصلى برج است، بروج ناميده شده اند.
معرفی کلی سوره
هشدار در مورد مؤمن آزارى ؛
سرگذشت اصحاب اخدود و قوم ثمود و فرعون ؛
جايگاه قرآن در لوح محفوظ.
اسامی سوره
بروج، السماء ذات البروج.
علت نامگذاری
«سوره بروج»؛ نام اين سوره «بروج» (برج ها) است كه از آيۀ اول آن گرفته شده است.
«سوره السماء ذاتالبروج»؛ نامگذاری سوره با عبارت آغازین که در لسان بعضی از روایات هم به این اسم آمده است.
تعداد آیات
سوره بروج بیستودو آیه دارد.
تعداد کلمات
سوره بروج صدونه کلمه دارد. (لازم به ذکر است اقوال در تعداد کلمات سوره های قرآن مختلف است)
تعداد حروف
سوره بروج چهارصدوپنجاه وهشت حرف دارد. (لازم به ذکر است اقوال در تعداد حروف سوره های قرآن مختلف است)
اهداف و آموزه ها
هدف اصلى سوره بروج تقويت روحيه مؤمنان در برابر آزارهاى مخالفان و هشدار به آنان است.
محتوا و موضوعات
با توجه به اينكه سوره بروج از سوره هاى مكى است چنين به نظر مى رسد كه هدف اصلى تقويت روحيه مؤمنان در برابر اين جريان و تشويق آنان به پايمردى و استقامت است.
و در همين رابطه در اين سوره داستان اصحاب اخدود را نقل مى كند، همانها كه خندقها كندند و آتشهاى عظيمى در آن افروختند، و مؤمنان را تهديد به شكنجه با آتش كردند، گروهى را زنده زنده در آتش سوزاندند، اما آنها از ايمانشان بازنگشتند.
در قسمت ديگرى از اين سوره كافرانى را كه مؤمنان را تحت فشار قرار مى دهند سخت مورد حمله قرار داده و آنها را به عذاب سوزان جهنم تهديد مى كند، در حالى كه مؤمنان را بشارت به باغهاى پرنعمت بهشتى مى دهد.
در مقطع بعد آنها را به گذشته تاريخ بازمى گرداند، و داستان فرعون و ثمود و اقوام زورمند و گردنكش را در برابر ديدگانشان مجسم مى سازد كه چگونه در مقابل فرمان عذاب الهى به زانو درآمدند و نابود شدند، تا كفار مكه كه نسبت به آنها قدرت ناچيزى داشتند حساب خود را بكنند، و هم مايه تسلى خاطر پيامبر صلىاللهعليهوآله و مؤمنان بوده باشد.
و در آخرين مقطع سوره اشاره به عظمت قرآن مجيد و اهميت فوقالعاده آن مى كند، و سوره را با آن پايان مى دهد.
فضائل، خواص و ثواب قرائت
ابىبنكعب از پيامبر صلىاللهعليهوآله روايت نموده كه: «هر كس سوره بروج را قرائت كند خداوند به او به عدد هر روز جمعه و هر روز عرفه اى كه در دنياست ده حسنه عطاء نمايد».
يونسبنظبيان از امام صادق عليهالسلام روايت نمود كه هر كس در نماز واجبش سوره و السماء ذاتالبروج را كه سوره پيامبران است بخواند، حشرش و اقامتش با پيامبران و مرسلين خواهد بود.
محل نزول
سوره بروج در مكه بر پيامبر صلىاللهعليهوآله نازل شده است.
زمان نزول
تاريخ نزول سوره بروج در ما بين هجرت مسلمين به حبشه و اسراء است و بعد از سوره شمس نازل شده است.
فضای نزول
در سوره بروج به آسمان و روز قيامت و شاهد و مشهود قسم ياد شده آن وقت واقعه اى بيان گرديده كه عده اى را در كانالى به علت مقاومت در دين توحيد سوزانده اند، قهرا آن يك عينيت تاريخى بوده است و اين نشان مى دهد كه به وقت نزول سوره مؤمنان در مكه به دست مشركان زير شكنجه مى رفته اند و اين سوره مى گويد: تنها شما نيستيد كه در راه خدا شكنجه مى شويد، بلكه ديگران نيز چنين بوده اند خويشتندار باشيد كه پيروزى از آن شماست، بنابراین غرض سوره تسليت بر مؤمنان است.
ترتیب در مصحف
سوره بروج هشتادوپنجمين سوره در چينيش كنونى قرآن به شمار می آید.
ترتیب بر اساس نزول
سوره بروج بيستوهفتمين سوره در ترتيب نزول می باشد و بعد از سوره شمس نازل شده است. (لازم به ذکر است اقوال در ترتیب نزول سوره های قرآن مختلف است)
ارتباط با سوره قبلی
چون خداوند سوره انشقاق را به ذكر مؤمنين پايان داد سوره بروج را نيز به ذكر مؤمنين از اصحاب اخدود شروع نمود.
ویژگی
سوره بروج از سور مفصلات می باشد ابن قتیبه می گوید: ... مفصلات سوره های کوچکی هستند که بعد از سور مثانی آمده اند اینکه چرا این سوره ها را مفصل نامیده اند به خاطر کوتاه بودن آنها و اینکه بسيار به واسطه بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ از يكديگر جدا شدهاند.
روايتى است كه از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده كه فرمود: خداوند هفت سوره طوال را به جاى تورات و سوره هاى مئين را به جاى انجيل و سوره هاى مثانى را به جاى زبور به من داد، و پروردگارم مرا با دادن سوره هاى مفصّل فزونى بخشيد.
سوره بروج سوره استقامت و پايمردى و شكيبايى در برابر فشارهايى است كه از ظالمان و مستكبران بر مؤمنان وارد مى شود، و در لابلاى آيات آن وعده نصرت الهى نهفته است.