همه چیز درباره سکنجبین
- - سکنجبین چیست؟
- - سکنجبین برای چی خوبه؟
- - سکنجبین با عسل
- - سکنجبین عسلی
- - طرز تهیه شربت سکنجبین با نعناع تازه
- - طرز تهیه سکنجبین برای کاهو
- - سکنجبین بزوری
- - سکنجبین عنصلی
- - سکنجبین در بارداری
- - سکنجبین برای ورم بینی
- - خواص سکنجبین برای کبد
- - خواص سکنجبین برای پوست
- - سکنجبین در پریودی
- - سکنجبین برای معده
- - سکنجبین برای فشار خون
- - سکنجبین و لاغری
- - سکنجبین گرم است یا سرد؟
سکنجبین جدای شربت آن معمولا با کاهو مصرف میشود. این شربت خواص بسیار زیادی برای سلامتی بدن دارد. آسمونی در این بخش به معرفی همه چیز درباره سکنجبین به همراه طرز تهیه و خواص آن پرداخته که در مشاهده میکنید.
سکنجبین چیست؟
سکنجبین شربتی است که از سرکه و شکر درست میکنند.
سکنجبین در واقع مخلوطی است از سرکه و عسل که به میزان و مقدار معین در هم میآمیختند و از مخلوط آن شربتی خوش گوار و معطر وفرح بخش به وجود میآوردند.
در برخی نقاط که عسل یافت نمیشد یا میخواستند شربتی ارزان قیمت فراهم کنند سکنجبین را از مخلوط سرکه و شکر تهیه میکردند ولی همچنان آن را سکنجبین مینامیدند؛ و امروز که عسل گران یا کمیاب تر از گذشته شده به طور کلی این شربت را با شکر تهیه میکنند.
سکنجبین برای چی خوبه؟
هر غذایی در طب سنتی دارای یک یا چند مصلح میباشد. منظور از مصلح یعنی نوعی ماده غذایی یا گیاهی دارویی که مصرف آن به همراه غذای مورد نظر، در اصلاح و تعدیل عوارض جانبی احتمالی آن غذا و جذب غذا و اثر گذاری غذا را در بدن و ارگانهای مربوطه مضاعف خواهد کرد. در تغذیه سنتی ایرانیان مصرف مصلحات به طور کامل مراعات میشده است و تقریباً غذایی و میوههای یافت نمیشود که بدون مصلحات مصرف شود.
سکنجبین نیز از آن جمله است: برای تسکین عطش، بازکردن انسداد عروق، رفع سر درد، گرم، برای تقویت معده و کبد مفید است. اگر سرکه و عسل برابر باشد برای بیمارهای بلغمی، بازکردن انسداد عروق، تقویت کبد و معده و تبهای مزمن نافع است ولی اگر از سرکه و شکر سرخ برابر استفاده شود، مزه آن ترش خواهد بود و نوشابه مایل به سردی است و برای رفع صفرا، تب، بازکردن انسداد عروق، رفع تشنگی، ناراحتیهای طحال، کبد و معده مصرف میشود.
- اگر کاهو را با سکنجبین یا سرکه بخورند، اشتها آور است.
- اگر شیرینبیان را در آب سکنجبین و فراسیون یا با ماءالجبن بخورید برای قولنج که در اثر غلبه سردی است، مفید خواهد بود.
- اگر آب پخته کاسنی را با سکنجبین میل کنید بهترین داروی تبهای طولانی و مداوم است.
- در درد کبد اگر با سرخی رنگ و امتلا بدن همرا باشد. علاجش زدن رگ باسلیق، دادن شیره کاسنی با سکنجبین بزوری، مالیدن صندل سفید با گلاب و کافور به ناحیه کبد و نوشاندن جو آب و سکنجبین و خوراندن نان با آبغوره است.
- اسطوخودوس گیاهی است بی ضرر که همه میتوانند از آن استفاده کنند. فقط برای اشخاص صفراوی مزاج خوب نیست و باعث آشفتگی میشود. اینگونه اشخاص باید آنرا با سکنجبین یا کتیرا بخورند.
- فرونشاننده صفرا
- برطرف کننده عطش
- پاک کننده بلغم از معده و امعا
- خنک کننده
- بازکننده انسدادهای کبدی (این مورد بیشتر در سکنجبین بزوری که با استفاده از بزرهای خاصی تولید می شود وجود دارد)
سکنجبین با عسل
مواد لازم: سرکه طبیعی 2 واحد، عسل زنبوری چند گیاهی 5 واحد، آب سالم بدون کلر 4 واحد، یا آنقدر که لازم باشد با توجه به غلظتی که مورد نظر است.
طرز تهیه: ابتدا هر سه جزء را مخلوط کرده بجوشانید و کف آن را بگیرید تا به یک چهارم برسد و به قوام آید و عدهای معتقدند آنقدر بجوشد تا یک پنجم مخلوط باقی بماند.
نکته: در تهیه سکنجبین میتوان عرق نعناع یا خود نعناع را نیز استفاده کرد تا از عطر و خواص آن بهرهمند شد.
تذکر: هر جا مصرف سکنجبین (سرکه انگبین) توصیه شده است، منظور سکنجبینی است که با سرکه طبیعی، عسل زنبوری چند گیاهی و عرق یا خود نعناع در ظرف مسی با آب سالم بدون کلر تهیه شده باشد.
سکنجبین عسلی
این نوع سکنجبین حاوی عسل و سرکه است. سکنجبین عسلی در بیماریهای بلغمی و تبهای کهنه و تقویت معده و کبد به کار میرود.
طرز تهیه شربت سکنجبین با نعناع تازه
برای تهیه این شربت شکر را با آب مخلوط نمایید و روی حرارت قرار دهید تا بجوشد. سپس نعناعهای شسته شده را با ساقه داخل آن بریزید. پس از اینکه کمی جوشید سرکه و گلاب را به آرامی اضافه نمایید و بعد از غلیظ شدن از صافی رد کنید. با کفگیر مایع را بردارید و بریزید اگر مایع در لبه کفگیر به صورت نیم دایره جمع گردد و وسط آن شکاف بخورد، یعنی سکنجبین آماده مصرف میباشد.
طرز تهیه سکنجبین برای کاهو
جهت تهیه کاهو با سکنجبین اول از همه، یک قابلمه مناسب بردارید و شکر و آب را داخل آن بریزید و روی حرارت ملایم قرار داده و یک ربع اجازه دهید تا به خوبی بجوشد. پس از آن سرکه را اضافه کنید.
اکنون بعد از اینکه مقداری کف کرد و بالا آمد، دو الی سه دقیقه مناظر بمانید تا شربت شفاف گردد. پس از شفاف شدن، عرق نعنا و زعفران دم کرده را به آن بیافزایید و هم بزنید تا طعم مواد با یکدیگر تلفیق گردد.
دو دقیقه روی حرارت بگذارید و سپس آن را کنار گذاشته و اجازه دهید تا خنک گردد.
در مرحله بعد کاهوها را تمیز و برگ برگ کنید و آن را کنار سکنجبین سرو نمایید.
سکنجبین بزوری
این نوع سکنجبین حاوی بزوراتی از قبیل تخم کاسنی، تخم رازیانه، تخم انیسون، تخم کشوث، تخم خربزه، تخم خیارین و تخم کرفس است و اقلام دیگر هم بنا به نیاز به آن اضافه می شود. سکنجبین بزوری بیشتر در تبهای گرم و مرکب، استسقا، سدد کبد و طحال و ضعف معده به کار میرود.
سکنجبین عنصلی
این نوع سکنجبین حاوی عنصل یا سرکه عنصل است. سکنجبین عنصلی در درمان بیماریهای ریه مانند آسم، تنگی نفس و سرفه بلغمی مفید است.
سکنجبین در بارداری
در رابطه با خواص مصرف شربت سکنجبین در بارداری، دادههای علمی بسیاری در دسترس نیس و مطابق با خواصی که برای افراد دیگر ذکر شده است، میتوان گفت که خوردن آن در بارداری، قادر است سبب درمان بی اشتهایی، رفع مشکل نفخ و به وجود آوردن حس آرامش در فرد شود.
سکنجبین برای ورم بینی
سکنجبین یا سرکه انگبین دارای خاصیت ضد التهابی بوده و قادر است سبب کاهش ورم بینی بعد از عمل شود.
خواص سکنجبین برای کبد
سکنجبین برای کبد فواید زیادی دارد که اصلیترین فایده آن دفع صفرای اضافی از بدن و پایین آوردن چربیهای تجمع یافته در کبد میباشد.
سرکه که دارای خاصیت ضد التهابی است و آنتی اکسیدان قوی دارد قادر است از تجمع چربیها در کبد پیشگیری نماید.
خواص سکنجبین برای پوست
سکنجبین آنتی اکسیدان و ضدعفونی کنندهی قوی میباشد و باکتریها و قارچها را به صورت کامل از بین میبرد و موجب پاکسازی بدن شده و به درمان بیماریهای پوستی، اگزما، کهیر و خارش پوستی کمک مینماید.
سکنجبین در پریودی
سکنجبین یک ترکیب بسیار عالی برای زنان است. از اصلیترین خواص سرکه انگبین برای رحم کاهش ریسک آندومتریوز، کیست و غده است. مصرف سکنجبین موجب تسکین دردهای دوره قاعدگی و افزایش قدرت باروری میگردد.
در صورتی که دردهای شدیدی را در دوره پریود خود تجربه مینمایید توصیه میکنیم از سکنجبین جهت بهبود این دردها کمک بگیرید.
سکنجبین برای معده
با مصرف سکنجبین مشکلات ادراری، نفخ شکم و درد معده را میتوانید از بین ببرید. این شربت برای مبتلایان به زخم معده خوب نیست. طبق توصیه متخصصان طب سنتی این افراد باید سکنجبین را همراه با عسل مصرف کنند تا سردی معده از بین برود.
سکنجبین برای فشار خون
سکنجبین در جلوگیری یا درمان فشار خون بسیار مفید است. دقت کنید که سرکه انگبین سراغ عروق بدن میرود و مواد لزج یا چربیهایی که بر روی سطح آنها قرار دارد را کاهش میدهد.
سکنجبین و لاغری
سکنجبین یک شربتی شیرین و پر از شکر میباشد و مصرف آن به تنهایی و بدون پیروی از رژیم غذایی سالم، علاوه بر اینکه موجب لاغری نمیگردد، بلکه قند خون را افزایش داده و موجب چاقی میشود.
سکنجبین گرم است یا سرد؟
در طب سنتی سکنجبین دارای مزاج گرم و خشک است به خاطر اینکه سکنجبین از ترکیب سرکه و عسل تهیه میگردد و به اندازه مشخصی جوشانده شده و تاثیرات گرم و خشکی بر جای میگذارد.
بسیار عالی . به به .****