- آسمونی
- مجله اینترنتی
- علمی و دانستنی
- زمین و محیط زیست
- باران چیست؟
باران چیست؟
چه چیز باعث بارش باران میشود؟
ابرها همگی از قطرات آب ساخته شده اند. در هر ابر قطرات آب به هم فشرده و سپس بزرگ و بزرگتر میشوند. گاهی این قطرات آب آنقدر تعدادشان زیاد میشود که دیگر در ابر نمیگنجند و یا به عبارتی ابر آنقدر سنگین میشود که دیگر نمیتواند معلق در آسمان بماند. حدس میزنید بعد از آن چه میشود؟ باران رخ میدهد.
در
رودخانه ، اقیانوس و دریا ها به ارتفاعات و قسمتهای بالایی جو میرود و به صورت بخار آب در همان جا خواهد ماند که همین ابرهایی هستند که میبینیم. پس از مدتی و در مناطقی که به مراتب سردتر هستند ، اتفاقی به نام میعان رخ میدهد به این معنا که این بخار آب تبدیل به مایع میشود. اما به خاطر سنگینی جرمش هر قطره از آب به پایین سقوط میکند. باران به این شکل تشکیل میشود تا آبی که از زمین به واسطه تبخیر گرفته شده دوباره در آن توزیع شود.
اگر بخواهیم برای کودکی باران را تعریف کنیم اینطور است.
اما به هم پیوستن ذرات آب و تبدیل گاز به مایع نیاز به توضیحات بیشتری دارند.
اصولا در فصول گرم آب به بخار تبدیل میشود. تمام منابع آب زمین گرمای بسیاری دریافت کرده و سپس تبخیر میشود. بعدتر با گذر زمان هنگامی که هوا رو به سردی میرود این ابرها دوباره تغییر حالت میدهند. این بار برعکس دفعه قبل، از گاز به مایع تبدیل میشوند و این امر ذره ذره رخ میدهد. و به صورت قطرات خیلی ریز آب به زمین فرود میآید. برای این که این اتفاق بیوفتد باید در ارتفاعات سطح زمین و جایی که ابرها وجود دارند دمای هوا بین -10 تا -20 درجه سانتیگراد باشد. بقیه روند بارش به خاطر سنگینی و فشردگی قطرات متشکل از روند میعان (تبدیل گاز به مایع) به واسطه جاذبه رخ خواهد داد.
در بسیاری موارد آلودگی هوا و مواد آلاینده شیمیایی موجود در هوا با اولین باران سال به زمین فرود میآیند و به مرور خرابی های زیادی به بار می آورند. به این نوع از باران باران اسیدی میگویند.