- آسمونی
- مجله اینترنتی
- سلامت
- نکات تغذیه
- پفک واقعا چیست، بخوریم یا نخوریم؟
پفک واقعا چیست، بخوریم یا نخوریم؟
پُفک نام یک نوع اسنک است که از ذرت حرارتدادهشده تهیه میشود. این نشان تجاری متعلق به گروه صنعتی مینو در ایران است. شهرت این محصول به گونهای است که این نام تجاری، در گفتار روزمره مردم به اسم عام برای انواع اسنک ذرت/پنیر تبدیل شدهاست و اکثر اوقات مردم محصولات اسنک دیگر شرکتها را هم با نام پفک میشناسند. با آسمونی همراه باشید.
اولین کارخانه پفک نمکی
با وجود مضرات گوناگون و عدم ارزش غذایی صدها میلیون نفر در سراسر جهان آن را از سن کودکی تا بزرگسالی خورده اند، پفک نمکی یا "چیز دودلز" نامی که "موری یوهایی" خالق آن بر رویش نهاد. موری یوهایی که فرزند یک زوج مهاجر ترک بود در اواخر دهه 1950 میلادی اولین کارخانه پفک نمکی یا "چیز دودلز" را در محله برونکس نیویورک احداث نمود. محصول او به چنان محبوبیتی دست یافت که کمپانی غول پیکر تولید تنقلات "بوردن" در آمریکا در سال 1965 کارخانه سازنده "چیز دودلز" موری یوهایی را از صاحبش خریداری کرد. پفک نمکی طبیعی عمدتاً با طعم پنیر در بازار عرضه می گردد. بلغور ذرت و آب در داخل دستگاهی به نام اکسترودر پف کرده و پس از عبور از خشک کن روی آن با مخلوطی از روغن گیاهی ، پودر پنیر و یا سایر طعم دهنده های مناسب ، رنگ مجاز خوراکی و نمک پوشش داده می شود. گاها مواد شیمیایی نیز به آن اضافه می گردد که برای سلامتی کودکان ضرر دارد.
موری یوهایی خالق "چیز دودلز" یا پفک نمکی در روز 27 ژوئیه سال 2010 بدنبال ابتلا به بیماری سرطان در سن 90 سالگی در منزل مجلل خود واقع در لانگ آیلند نیویورک درگذشت.
پفک در ایران
"چیز دودلز" در اواخر دهه 1960 به ایران آمد. در اوایل دهه 1970 میلادی با شکوفایی انفجار آمیز اقتصاد ایران که سرمایه گزاران خارجی و داخلی را تشویق به سرمایه گذاری در کشور کرده بود تولید "چیز دودلز" نیز به خیل عظیم محصولات تولیدی کارخانه های تازه تاسیس در ایران اضافه و نام "پفک نمکی" از سوی شرکت "مینو" بر روی آن نهاده شد. پاکت نایلنی قرمز رنگی که پفک نمکیهای میگو مانند ترد در آن در انتظار خورده شدن نشسته بودند بخشی از خاطرات کودکی بسیاری از ایرانیان را نیز تشکیل می دهد.
مواد تشکیل دهنده پفک
- پودر ذرت
- روغن نباتی
- پودر پنیر
- شیر خشک
- نمک
- رنگهای خوراکی
روند تهیه پفک
پفک از خمیر بلغور ذرت تهیه می شود. خمیر ذرت وارد دستگاه اکسترودر می شود و در آن تحت حرارت ملایم و فشار قرار می گیرد سپس از قالب های اکسترودر خارج و هواگیری می شود و حجم پیدا می کند. البته اندازه و شکل پفک به قالب های اکسترودر بستگی دارد که می تواند دراز، خمیده، کوچک و… باشد. فرآورده خروجی از اکسترودر بی رنگ و بی مزه است و برای طعم و رنگ دادن به آن سسی تهیه می کنند که شامل رنگ مصنوعی، نمک، روغن، پنیر و دیگر افزودنی هاست که محصول اولیه را در آن می غلتانند.